Proiectele de reabilitare a drumurilor județene au stagnat în ultimii patru ani, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că fosta conducere liberală a asfaltat drumuri care erau deja asfaltate anterior și a păstrat în continuare 225 de kilometri de drumuri județene balastate, „care nu au fost vreodată asfaltate“. „Am făcut o analiză a stadiului proiectelor de pe drumurile județene. Ceea ce vreau să vă spun este că după anul 2020 nu au fost începute proiecte noi de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, cu excepția drumului județean Vidra-Vizantea Livezi-Câmpuri. Nici lucrări începute nu prea avem, doar câteva. Avem drumul județean Suraia-Vadu Roșca-Vulturu și mai avem un drum care se află în curs de evaluare la ADR Brăila. Mai există un drum pentru care am emis ordinul de începere a lucrărilor, respectiv DJ Garoafa-Ciușlea“, a susținut Nicușor Halici.
El a adăugat că în condițiile în care nu au fost reabilitate prea multe drumuri, există și suspiciuni că pe unele dintre drumurile pe care s-au făcut lucrări acestea sunt neconforme și a dat ca exemplu DJ 205 R, drum situat pe raza localității Slobozia Ciorăști, pe care nu ar fi fost turnate două straturi de asfalt. „Pe raza localității Slobozia Ciorăști avem o expertiză care spune că pe acel sector de drum nu a fost pus decât un strat de asfalt și s-a făcut recepția în 2022. Am văzut că cedează din cauza traficului, s-a făcut o expertiză și s-a constatat că a fost turnat un singur strat de asfalt. Vom face o contra-expertiză și vedem care este situația și îi voi trage la răspundere pe toți cei care au recepționat lucrarea, atât proiectant, diriginte de șantier, voi sesiza organele competente și voi cere ca lucrările pe acel drum să fie executate conform contractului“, a precizat președintele CJ Vrancea.
Nicușor Halici a mai arătat că administrația județeană are în administrare și în prezent 225 de kilometri de drumuri județene pietruite, în condițiile în care fosta conducere liberală a executat lucrări de asfaltare pe drumuri care au mai fost asfaltate anterior de două ori. Acesta a dat ca exemplu proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești-Dragosloveni-Gura Caliței-Dealu Lung-Tinoasa-Poenița-Dumitrești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T“, proiect care nu s-a mai realizat pentru că s-a mers pe o soluție costisitoare, respectiv construirea unui viaduct, care nu era finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, motiv pentru care acest proiect nu s-a realizat.
Nicușor Halici a adăugat că din aceste motive locuitorii din comunele Gura Caliței și Dumitrești „stau în noroi“. „Au pierdut finanțarea la acest proiect după cum știți, iar la Gura Caliței și la Dumitrești avem în continuare drum de piatră pe care circulă zilnic vrânceni de-ai noștri. Și au asfaltat alte drumuri, prin „Anghel Saligny“ și alte programe, care erau de două ori asfaltate înainte, nu erau cu grad de pericol foarte ridicat, decât în anumite zone în care puteau fi puse protecții și semnalizări corespunzătoare și se circula pe un singur fir. Am asfaltat aceste drumuri și am păstrat în continuare 225 de kilometri de drumuri județene balastate, care nu au fost vreodată asfaltate“, a mai spus președintele Nicușor Halici.
Probleme cu deszăpezirea și cu reabilitarea unor clădiri
Șeful administrației județene a afirmat că nici la capitolul bani pentru deszăpezire, situația găsită la preluarea mandatului nu a fost una bună deoarece nu a găsit banii necesari pentru intervențiile probabile din iarna aceasta până în luna decembrie inclusiv. „Am cerut sprijin de la Guvernul României care ne-a alocat 3,2 milioane lei ca să avem bai pentru deszăpezire până la sfârșitul lunii decembrie 2024 pentru ca să nu stea vrâncenii în zăpezi atunci când vine iar ninsoarea. Este anormal cum s-a gestionat acest domeniu extrem de important, eu aș spune vital și pentru a avea un trai normal, dar și pentru a ne gândi la dezvoltare. Nu cred că cineva se poate gîndi la dezvoltare dacă are un drum de pământ, de balast“, a adăugat Nicușor Halici.
Pe lista obiectivelor neconforme găsite la preluarea mandatului de președinte al CJ, Nicușor Halici spune că sunt și mai multe clădiri reabilitate, unde nu a fost de acord cu unele recepții deoarece nu sunt lucrările finalizate complet. „Avem multe clădiri care sunt finalizate, unele dintre ele încă nerecepționate și nu am fost de acord cu unele recepții deoarece nu sunt lucrările finalizate complet, sunt lucrări care țin mai mult de zugrăveli, sunt câteva și de siguranță, o scară și un palier de la clădirea DGASP din Crângul Petrești, care reprezintă un risc pentru copii, căci ei sunt principalii beneficiari ai acestui proiect și am dispus punerea în siguranță a acelor proiecte“, a mai spus președimtele Nicușor Halici.
Dar drumul Focșani Milcovul care e praf de la atâtea materiale transportate pentru autostrada nu vede nimeni de la CJ ca e praf?! Sau centura Fcsaniului care e în stare jalnica?! Nu se poate circula în asemenea condiții!