Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, a făcut un apel către directorii unităților de învățământ să treacă în sistem online acolo unde sunt temperaturi reduse în clase, astfel încât elevii să nu fie nevoiți să învețe în frig până când va fi reluată furnizarea de căldură în oraș. În cadrul unei conferințe de presă susținută joi după-amiază, primarul Misăilă a arătat că în unele școli și licee din oraș se înregistrează temperaturi și de 15- 17 grade Celsius în sălile de clasă. Situația este mai bună în unitățile de învățământ care au fost reabilitate termic în ultimii ani, unde temperaturile sunt în jur de 20 grade Celsius. Situația din fiecare unitate de învățământ a fost constatată, ieri, în urma verificărilor realizate de angajații Primăriei.
Primarul Cristi Misăilă a solicitat Inspectoratului Școlar Județean, încă din 7 noiembrie, să se treacă în regim online pentru școlile unde nu sunt surse alternative de încălzire însă decizia unităților de învățământ a fost de a reduce orele de curs. „Din nefericire, IŞJ nu ne-a răspuns la această solicitare, însă a ieşit cu un comunicat de presă prin care a informat cetăţenii, elevii şi profesorii că nu se va trece la sistemul online, ci se vor reduce orele de curs la câteva unităţi de învăţământ, acolo unde sunt probleme deosebite la asigurarea confortului termic necesar pentru a desfăşura în condiţii optime cursurile”, a declarat Cristi Misăilă.
Acesta a precizat că interesul administrației locale este ca elevii să aibă cât mai puțin de suferit din cauza situației de la societatea de termoficare. De aceea s-a solicitat ISJ să se treacă în regim online pentru situațiile unde este foarte frig în clase. Inclusiv reprezentanții DSP Vrancea au solicitat școlilor și grădinițelor o situație cu temperaturile înregistrate în sălile de clasă pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile desfășurării orelor de curs. „Fac apel la toate unităţile de învăţâmânt şi la IŞJ să ia cât mai rapid decizia de a intra în online deoarece, chiar şi pentru două – trei zile, nu cred că mai este bine să continuăm lucrurile aşa. Este cea mai bună variantă, mai ales că în ultima perioadă noi am dotat toate unităţile de învăţâmânt cu tehnologia şi aparatura necesară pentru a susţine online aceste cursuri”, a precizat primarul Cristi Misăilă. Ar putea fi chiar convocat un Comitet Local pentru Situații de Urgență, care să impună unităților de învățământ trecerea în on-line.
Încă o săptămână fără căldură
Reluarea furnizării de căldură și apă caldă în apartamente și școli va fi posibilă abia la mijlocul săptămânii viitoare. Primarul Cristi Misăilă, directorul noii societăți de termoficare ENTEL, Gabriel Grădinescu, și administratorul public al orașului, Cătălin Kanty Popescu au arătat în cadrul conferinței de presă că sunt în derulare procedurile pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare pentru desfășurarea activității de producere a agentului termic. În paralel, se poartă discuții cu furnizorii de gaze asupra condițiilor în care poate fi încheiat un contract de către noua firmă.
De altfel, ieri, înaintea conferinței de presă, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local în care s-a decis încetarea contractului cu societatea ENET și încheierea contractului cu noua firmă, ENTEL. „Noi am făcut astăzi toate demersurile, suntem în procedură de autorizare, în procedură de a contracta furnizorii de gaz pentru a demara procedura de furnizare a agentului termic, însă toată această birocraţie necesită timp…Credem că la jumătatea săptămânii viitoare vom intra în normal şi vom avea căldură în casele focşănenilor care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire şi mai ales la unităţile de învăţământ din Focşani”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Acesta a menționat că abia în luna octombrie administratorul judiciar și societatea de insolvență au trimis o adresă către Primărie prin care au solicitat, în numele ENET, rezilierea contractului de furnizare a căldurii şi apei calde către populaţie. În urma acestei informări au fost demarate procedurile pentru identificarea celei mai bune soluții pentru rezolvarea problemei căldurii în Focșani, respectiv înființarea unei firme noi sau a unei direcții în cadrul Primăriei. Singura soluție viabilă, care permite accesarea unor facilități financiare, precum bonusul pentru cogenerare, este înființarea unei firme noi. „Toată lumea ne-a întrebat de ce nu în vară. Nu am putut demara aceste proceduri pentru că nu am avut această solicitare din partea celor care puteau să ia decizia la nivelul ENET. Imediat am demarat procedurile legale de înfiinţare a unei noi societăţi comerciale”, a precizat primarul Cristi Misăilă.
La acest moment, Primăria a achitat în avans subvenția pentru căldură aferentă ultimului trimestru din acest an și nu are datorii către societatea de termoficare. La finalul lunii septembrie, societatea ENET avea datorii de 221,2 milioane de lei, din care 148,9 milioane de lei datoriile înscrise la masa credală. Societatea este în procedură de insolvenţă din 2019 iar în ultimi ani nu a putut beneficia de bonusul de cogenerare, care reprezenta o sursă de venit suplimentară. Doar în primul semestru al anului în curs, ENET a acumulat pierderi de peste 10 milioane de lei. Nici încasările nu au fost foarte mari în condițiile în care ENET are deschise circa 3000 de procese pentru recuperarea datoriilor de la persoanele care nu au achitat facturile la căldură și apă caldă.