Ediția: Sâmbătă 7 Decembrie 2024. Nr 6774
Ediția: Sâmbătă 7 Decembrie 2024. Nr 6774

FOTO: Despre problemele de la ENET, ajutoarele de stat și trucarea licitațiilor publice la „Caravana Culturii Concurenței”

          Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții autorităților locale și oameni de afaceri din Vrancea în cadrul evenimentului „Caravana Culturii Concurenței”. Întâlnirea a vizat o diseminare a culturii concurenței, respectiv problemele din domeniul achizițiilor publice și cele referitoare la acordarea ajutoarelor de stat. La discuțiile de la Focșani au fost prezenți trei membri ai echipei de conducere a Consiliului Concurenței, respectiv președintele Bogdan Chirițoiu, consilierii Adrian Stelian Comănescu și László Gyerkó. Din partea autorităților vrâncene au fost prezenți prefectul Marius Iorga și primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.

           Bogdan Chirițoiu a prezentat importanța Caravanei Culturii Concurenței, care se adresează mediului de afaceri dar și autorităților publice. „În general, companiile mari știu să se păzească singure. Companiile medii nu au acces la genul acesta de resurse, este prea scump pentru ele și atunci este un risc mai mare să greșească și să încalce legea din neștiință. Încercăm să venim în întâmpinarea acestor companii, să le explicăm riscurile la care se expun, să le spunem ce să nu facă ca să nu fie în pericol să primească o sancțiune din partea noastră. De asemenea, companiile pot fi și victime ale unor comportamente anticoncurențiale”, a explicat Bogdan Chirițoiu.

          Subiectele discuțiilor au vizat problemele la licitațiile publice unde există riscul unor înțelegeri între firme dar și pericolul ca statul, administrația publică să plătească mai mult decât ar fi corect. „Un caz important din acest an a fost la Ministerul de Interne unde firme s-au înțeles să trucheze o licitație pentru un centru de date. Era un consorțiu de firme de construcție cu firme de IT și am sancționat firmele de IT care se înțeleseseră să trucheze licitația”, a explicat Bogdan Chirițoiu.

          A fost prezentată și situația ajutoarelor de stat care sunt, încă, o sperietoare pentru autoritățile publice deși sunt peste douăzeci de ani de când se aplică legea ajutorului de stat. „Suntem membri ai Uniunii Europene de 17 ani și, în continuare, când lumea aude de ajutor de stat se sperie. Tendința este să credem că nu se poate. Adevărul este undeva la mijloc. De aceea avem controlul ajutorului de stat în Uniunea Europeană, ca să nu poată statul să arunce cu bani și să distorsioneze piața. Sunt niște limite dar, în același timp, sunt și permise. Sunt anumite situații în care ele sunt permise și nu trebuie să speriem lumea când aude că o anumită măsură este ajutor de stat. Suntem aici ca să îi sprijinim, să găsim căi legale prin care fondurile pe care le are administrația la dispoziție să poată fi folosite pentru ce cred dânșii că este util pentru dezvoltarea localităților”, a afirmat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Memoriu pentru situația dificilă de la ENET

          Primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă a prezentat în cadrul întâlnirii situația de la ENET și a subliniat că, împreună cu toții factorii decidenți, trebuie identificate soluțiile legale astfel încât, în primul rând, să fie achitate obligațiile restante către furnizorul de gaze, aceasta fiind principala cauză a incapacității de a furniza apă caldă și agent termic în Municipiul Focșani. Totodată, trebuie identificate sursele financiare pentru a repara unul dintre cele două motoare ale centralei termice, care s-a defectat la finele lunii august. „Vă mulțumim pentru răspunsul prompt transmis către noi, ne-ați dat câteva variante și încercăm să găsim soluții mai ales că temperaturile exterioare au scăzut și ar trebui să furnizăm agent termic populației. Am făcut un memoriu și am vorbit cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu despre situația în care ne aflăm. Am primit promisiuni că va urma o rectificare bugetară care ne va permite să beneficiem de un anumit sprijin financiar din fondul de rezervă astfel încât să achităm obligațiile restante și să reluăm furnizarea apei calde și a agentului termic în Municipiul Focșani”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

          La acest moment, bugetul municipiului Focșani nu are capacitatea de a asigura aceste cheltuieli. De altfel, Primăria Municipiului Focșani a plătit deja 3,9 milioane lei către ENET, reprezentând avansul la subvenția energie termică pentru trimestrul IV 2024. Problemele la furnizarea agentului termic sunt cauzate de faptul că ENET se află în procedură de insolvență și nu mai beneficiază de bonusul de cogenerare, nu întrunește condițiile pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului și nici nu poate accesa un împrumut de la o instituție de credit. Primăria Focșani a început deja demersurile pentru delegarea serviciului de termoficare unui alt operator însă această procedură este de durată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?