Ediția: Vineri 6 Decembrie 2024. Nr 6774
Ediția: Vineri 6 Decembrie 2024. Nr 6774

VIDEO și FOTO: „Nu se cutremură, așa e la noi încontinuu”. Consiliul Județean a început mutarea în sediul Centrului Elena Doamna

          Consiliul Județean a început mutarea funcționarilor în sediul de pe strada Cuza Vodă, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) «Elena Doamna», fostul sediu al serviciilor publice de permise și pașapoarte. Președintele Consiliului Județean, Nicușor Halici, a prezentat ieri situația din sediul administrației județene și motivele pentru care a cerut mutarea urgentă a funcționarilor în noul spațiu, până când vor fi realizate lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii din Piața Unirii.

          Acesta a explicat că mutarea este imperios necesară, clădirea fiind încadrată în clasa de risc seismic 1, în urma efectuării expertizei tehnice. De altfel, după cutremurul din această primăvară au început să fie resimțite trepidații puternice în birourile Consiliului Județean. Funcționarii resimt orice autobuz sau autovehicul mai mare care traversează bulevardul în zona Pieței Unirii. Președintele Consiliului Județean a arătat că mutarea în noul spațiu era prevăzută de mai mult timp dar nu s-a întâmplat până acum. „Clădirea unde se mută Consiliul Județean era terminată de mult timp iar sediul actual prezintă un risc ridicat pentru angajați. Nu am vrut să îmi asum riscul să se întâmple un cutremur și să existe nu doar pagube materiale dar și de vieți omenești”, a spus Nicușor Halici.

          Acesta a adăugat că documentația tehnică a arătat că pentru sediul administrativ al Consiliului Județean trebuie realizată punerea în siguranță care s-a făcut prin amplasarea unor grinzi metalice la subsolul clădirii. „Eu prima dată când am ajuns am zis că se cutremură clădirea. «Nu, nu se cutremură, așa e la noi încontinuu», mi-au spus funcționarii, care sunt foarte stresați”, a mai spus Halici.

          Clădirea Consiliului Județean ar urma să fie reabilitată printr-un proiect european pentru care există documentația depusă la ADR Brăila. Proiectul are o valoare de 40 milioane lei, din care 21 milioane lei finanțare nerambursabilă. Proiectul a fost depus în luna august la ADR Sud-Est Brăila și urmează să fie semnat contractul de finanțare. Președintele Nicușor Halici a explicat că sediul administrației județene va fi reabilitat doar parțial din cauza situației juridice a clădirii. Pe scurt, clădirea administrativă din centrul municipiului Focșani are trei corpuri, A- unde este sediul Consiliului Județean, B- unde sunt atât birouri ale administrației județene cât și Instituția Prefectului și corpul C- unde este sediul Primăriei Focșani. Doar corpurile A și C au o situație juridică clară, cu un singur proprietar. Pentru corpul B este o proprietate comună, Consiliul Județean și Ministerul Afacerilor Interne.

          În ultimii ani au fost mai multe discuții, indiferent de guvern, pentru trecerea acestui corp din domeniul public al statului în domeniul public al județului, însă funcționarii din structurile centrale s-au ferit să avizeze o hotărâre de guvern în acest sens, după scandalul Belina. A fost inclusiv un proiect legislativ care a trecut de Parlament, însă a fost contestat de Administrația Prezidențială și declarat neconstituțional la Curtea Constituțională. Practic, din cauza acestei situații incerte, nu există o expertiză a corpului B și nu se cunoaște gradul de risc seismic pentru această clădire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?