Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731
Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731

Profesorii vrânceni au declarat 1,7 milioane lei din meditații

Numărul profesorilor care declară veniturile din meditații s-a dublat în ultimii doi ani, arată datele oficiale de la Fisc. Dacă în 2021 erau 69 de cadre didactice care declarau venituri din meditații, numărul acestora a crescut la 138 în 2023.

În urmă cu trei ani, reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arătau, pentru Monitorul de Vrancea, că veniturile din meditații obținute de profesori erau de 533,05 mii lei. Pentru anul trecut, o analiză realizată de economica.net arată că în Vrancea erau înregistrate 138 de persoane care au declarat bani din meditații, cu un venit net de 1,7 milioane lei. 

Este un salt considerabil față de ce se întâmpla în urmă cu nouă ani când, potrivit AJFP, în județul Vrancea erau doar 8 persoane înregistrate cu venituri din meditații în 2015. Creșterea numărului de profesori care declară veniturile din meditații coincide cu o serie de modificări la Legea Educației, dar și cu o campanie susținută din partea ANAF pentru fiscalizarea acestor venituri.

De exemplu, prin noua Lege a educației, profesorii sunt obligați să depună anual o declarație de interese prin care să declare toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv meditațiile cu elevii. De asemenea,  profesorii nu au voie să ofere meditații contracost pentru elevii de la clasele la care predau.

De asemenea, ANAF a încurajat înregistrarea fiscală a profesorilor care acordă meditații și a realizat un ghid dedicat acestora. Documentul care este disponibil online cuprinde condițiile care trebuie îndeplinite, de la înregistrarea la Registrul Comerțului, depunerea declarațiilor fiscale, plata contribuțiilor sociale dar și exemple referitoare la calculul impozitelor către stat.

Finanțiștii arată că persoanele care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să solicite autorizarea funcționării.

Aceste venituri reprezintă venituri impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente”, se arată în Ghid. Ulterior înregistrării în registrul comerțului și autorizării funcționării, persoanele au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

În acest caz sunt două situații. Dacă încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică până la data de 25 mai inclusiv a anului următor.

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercită și opțiunea privind determinarea venitului net anual: fie pe baza normelor de venit; fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate”, se mai arată în Ghid.

Foto cu rol ilustrativ, sursa pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?