Guvernul va continua să investească în sport şi în infrastructura sportivă şi va veni cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, luni, cu prilejul semnării contractelor de finanţare a stadioanelor „Gheorghe Hagi” şi „Nicolae Dobrin” şi a unui patinoar artificial.
Potrivit unui comunicat transmis de Executiv, cele trei obiective de infrastructură sportivă au o valoare totală de peste un miliard de lei şi sunt finanţate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).
„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a declarat, cu acest prilej, că aceste obiective de investiţii vizează „dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai”.
„Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa. Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a adăugat Veştea.
O investiţie vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în municipiul Constanţa, cu o capacitate de 18.000 locuri, o suprafaţă desfăşurată de circa 64.000 mp şi va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal şi atletism (pista cu 6 culoare), cu o tribună de circa 1.000 locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament şi amenajări exterioare, precizează Guvernul.
Valoarea contractului este de peste 490 de milioane lei şi are o durată de proiectare şi execuţie de 28 de luni. Stadionul „Nicolae Dobrin” va fi construit în Piteşti, judeţul Argeş, şi va avea capacitatea de 15.200 de locuri şi suprafaţă desfăşurată de peste 71.000 mp, menţionează sursa citată.
Pe lângă stadion, va fi realizat şi Centrul de copii şi juniori FC Argeş şi vor fi construite spaţii de antrenament pentru sporturi conexe precum lupte, box, judo, karate, spaţii de birouri, de parcare, comerciale şi de expunere, dar şi zone de alimentaţie publică.
Valoarea contractului este de circa 372 de milioane lei, cu o durată de proiectare şi execuţie de 43 de luni. Potrivit Guvernului, ambele stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerinţelor de clasificare UEFA 4. Cel de-al treilea obiectiv de investiţii este un patinoar artificial, care va fi construit în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.
Patinoarul va avea o suprafaţă desfăşurată de peste 12.000 mp şi o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Acesta va fi dotat cu un centru medical şi de metodologie sportivă şi va putea găzdui competiţii naţionale şi internaţionale la standardele cele mai moderne, promovând astfel atât sportul de performanţă, cât şi cel de masă, mai arată Executivul în comunicat.
Valoarea acestui contract este de circa 245 milioane lei, cu o durată de proiectare şi execuţie de 40 de luni.
La ceremonia de semnare a contractelor au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, fostul internaţional Gheorghe Hagi, liderul UDMR, Kelemen Hunor, primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Arpad-Andras Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor, mai menţionează sursa citată.