Coincidență sau nu, după ce Monitorul de Vrancea a semnalat problemele privind alimentarea cu apă din orașul Panciu, transmise de un cititor, directorul general al Companiei de Utilități Publice (CUP) Focșani, Gheorghe Vasilescu, a fost chemat în ședința de joi a Consiliului Local (CL) pentru a răspunde întrebărilor consilierilor și primarului Nicolai Mărăscu.
Reprezentanții autorităților locale au spus că nu este corespunzătoare calitatea apei, că presiunea apei este prea mare, ceea ce duce la defecțiuni la conducte și pierderi care sunt plătite tot de cetățeni, conductele ar fi de calitate necorespunzătoare, că sunt necesare noi surse de apă.
Mai mult, primarul a reproșat că după ce sunt efectuate lucrări de către CUP, durează mult repararea străzilor, iar lucrările sunt de calitate slabă.
Gheorghe Vasilescu a spus că orașul Panciu a avut alimentare cu apă din două zone, una fiind reabilitată de CUP. Din cele 6 puțuri de unde se făcea alimentarea, două mai au apă, și acelea cu intermitențe, din cauza secetei. S-a redus pur și simplu cantitatea de apă din pânza freatică. Dacă seceta continuă, iar iarna va fi tot fără precipitații, situația va fi și mai gravă, a atras atenția directorul CUP. Potrivit acestuia, în zona unde are IAS Panciu puțuri, ar fi surse de apă, dar nu sunt funcționale, iar Primăria ar trebui să preia din ele și să le reabiliteze.
Au fost începute lucrări la un nou rezervor, dar contractul cu constructorul a trebuit reziliat, așa că lucrările trebuie scoase din nou la licitație, a mai spus Gheorghe Vasilescu, conform căruia urmează să fie rezolvată și problema cu asfaltarea mai rapidă și mai calitativă, după intervențiile realizate de CUP.
În ceea ce privește subdimensionarea rețelei de canalizare, reclamată în ședința CL Panciu, Gheorghe Vasilescu a spus că aceasta nu a fost făcută și pentru ape pluviale, ci doar pentru cele menajere. Trebuie găsite soluții prin șanțuri, dirijare în exterior, spre râuri, altfel, apele pluviale, rezultate din precipitații, duc inclusiv la deteriorarea asfaltului. La Focșani, a spus directorul general al CUP, Primăria a făcut canalizare pluvială separată în carterele Mândrești și Laminorul. Fondurile europene nu pot fi folosite de către CUP decât pentru canalizarea apei menajere, care ajunge în stațiile de epurare, dar autoritățile locale pot accesa proiecte pentru ape pluviale.
În ședința CL Panciu a fost ridicată și problema aerului din conducte, care ar fi contorizat de apometre ca apă. Conform directorului CUP, aerul ajunge în conducte când sunt golite, iar pentru a nu mai exista suspiciuni că e contorizat, a fost început un program de montare a contorilor electromagnetici la intrarea în bloc. Astfel, locatarii ar urma să plătească ce înregistrează acest tip de contor, chiar dacă suma cantităților de apă consumate și înregistrate de fiecare contor din fiecare apartament este mai mare. Programul urmează să ajungă și la case.
O altă problemă a fost posibilitatea instalării unui contor pasant, care poate fi instalat la case, unde apa este folosită la irigatul grădinilor, astfel încât să scadă factura la canalizare.
În ceea ce privește presiunea apei, Gheorghe Vasilescu a afirmat că aceasta este constantă, iar instalațiile sunt oricum dimensionate pentru presiunea maximă de 6 bari.
Apa este clorinată, calitativ e bună, e posibil ca de la o avarie să aibă impurități, a mai spus directorul CUP, care a precizat că apa este săptămânal monitorizată de către DSP Vrancea și că dacă există probleme de calitate, acestea sunt „întâmplătoare, nu permanent”. El a recunoscut însă că sunt multe avarii în ultima perioadă din cauza materialelor care s-au uzat.
Un consilier local a ridicat și problema prețului mare al apei furnizate de CUP, comparativ cu cel al apei furnizate de primării în unele localități. Suntem la jumătatea a doua a clasamentului pe țară în ceea ce privește apa furnizată de companii similare, a afirmat Gheorghe Vasilescu, potrivit căruia primăriile nu îndeplinesc toate condițiile, nu au aceleași costuri, nu au licență de la ANRSC.
Primăria Panciu a transmis vineri un comunicat de presă în care arată că „în ceea ce privește exploatarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare, furnizarea/ prestarea serviciului și facturarea contravalorii serviciului, am constatat următoarele aspecte:
În perioada de secetă pedologică, utilizatorii serviciului de alimentare cu apă au înțeles imposibilitatea furnizării apei, întreruperile sau reducerile ori restricțiile în livrarea apei potabile în această perioadă trebuiau convenite în scris cu utilizatorii afectați. Or, nici în perioada de secetă pedologică și nici în această perioadă, nu există un program de furnizare a apei care să fie respectat, situație ce generează nemulțumirile utilizatorilor.
Considerăm că presiunea apei în rețeaua de alimentare cu apă potabilă este mai mare decât cea necesară, ținând cont de regimul de înălțime al clădirilor din Orașul Panciu, fapt ce determină într-o mare măsură numărul avariilor înregistrate și frecvența cu care acestea se produc.
Sunt înregistrate avarii frecvente în rețeaua de alimentare cu apă;
Utilizatorii serviciului de alimentare cu apă reclamă probleme privind facturarea contravalorii apei furnizate, atât în imobile tip condominiu, cât și la locuințele individuale.
Nu se realizează curățarea periodică a canalizărilor, situație ce generează deversarea acestora la creşterea debitelor datorită ploilor.
În ședința ordinară a Consiliului Local al Orașului Panciu din data de 26 septembrie 2024 au fost dezbătute aceste probleme legate de furnizarea/ prestarea serviciului dealimentare și de canalizare a Oraşului Panciu, în prezența domnului Gheorghe Vasilescu – Directorul General al Companiei de Utilități Publice S.A. Focșani, a domnului Mihai Copaci-Directorul Executiv al Asociației de Dezvoltare lntercomunitară Vranceaqua și a doamnei Gianina Rață-Șef Departament Tehnic Asociația de Dezvoltare lntercomunitară Vranceaqua.
Autoritățile administrației publice locale au primit asigurări că situația existentă în acest moment se va îmbunătăți.
Situația avariilor și a celorlalte nefuncționalități este monitorizată în permanență la nivelul Aparatului de specialitate al Primarului Oraşului Panciu”.