Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731
Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731

SESIZĂRI DE LA CITITORI. Conflict între căutătorii de trufe. „S-a lăsat cu geamuri de mașini sparte și spray lacrimogen”

          Cititorii continuă să ne trimită sesizări și le mulțumim pentru asta. Astfel, un mesaj pe numărul de telefon al redacției ne atrăgea atenția asupra unui „conflict cu căutătorii de trufe” în care ar fi fost implicat și primarul de la Dumitrești. „S-a lăsat cu geamuri de mașini sparte, spray lacrimogen și în final intervenția ambulanței și a echipajului de poliție Gugești”, ne-a transmis cititorul.

          Încercând să aflăm ce s-a întâmplat, se pare că afacerile ilegale cu trufe din pădurile situate pe raza județului Vrancea au luat amploare. Mai multe persoane din comuna Gugești au fost surprinse, duminică, pe raza comunei Dumitrești, în zona satului Motnău, culegând trufe în păduri deținute de mai mulți proprietari privați, inclusiv de primarul comunei Dumitrești, Adrian Banaurs. Persoanele respective au fost surprinse de câțiva membri ai unei cooperative din Dumitrești, înființate special pentru culegerea de trufe. 
          Primarul comunei Dumitrești, Adrian Banaurs, a declarat pentru Monitorul de Vrancea că incidentul a avut loc duminică, atunci când mai multe persoane au fost surprinse culegând trufe în păduri pentru care există un contract de concesiune încheiat special în acest scop. „În comuna Dumitrești, avem înființată o cooperativă agricolă specializată în recoltarea trufelor, care a concesionat peste 3.000 de hectare de pădure, exclusiv pentru această activitate. O societate din Gorj a concesionat, la rândul ei, 120 de hectare de pădure în zona comunei Dumitrești, însă, sub acest pretext, firma respectivă aduce zilnic peste 30 de culegători de trufe, care în realitate recoltează de pe suprafețele concesionate de cooperativa noastră. În cursul zilei de duminică, am fost informați că mai multe persoane recoltează ilegal trufe. Mai mulți membri ai cooperativei au plecat cu trei mașini pentru a verifica situația. Ulterior, am plecat și eu, deoarece sunt proprietar de pădure chiar în zona unde a fost semnalată prezența culegătorilor ilegali de trufe. Au fost surprinse patru persoane culegând trufe ilegal în zona concesionată de cooperativă. Când au fost întrebați de ce se află acolo, aceștia au folosit spray-uri paralizante pentru urs, pulverizându-le în fața membrilor cooperativei Dumitrești. Mai mult decât atât, au aruncat cu bolovani în mașini, provocând distrugerea parbrizului mașinii tatălui meu, care era prezent acolo împreună cu ceilalți membri ai cooperativei. În acel moment, am ajuns la fața locului, am văzut ce s-a întâmplat și am sunat la 112 pentru a raporta incidentul”, a declarat primarul comunei Dumitrești.
          Adrian Banaurs a precizat că miercuri a formulat o plângere penală împotriva celor patru persoane, pentru distrugere și folosirea de substanțe interzise împotriva membrilor cooperativei Dumitrești. „Organele de poliție trebuie să-și facă datoria și să aducă claritate în acest caz. Toți cei implicați în acest incident sunt din Gugești și recoltează ilegal trufe, aducând prejudicii atât proprietarilor de păduri, cât și cooperativei”, a adăugat primarul Adrian Banaurs.
          Trufele, considerate alimente „de lux”, se găsesc și în pădurile de foioase din România. Un soi superior de trufe costă 3.000 de euro kilogramul. Totuși, cei care scotocesc după ele, intră pe proprietățile oamenilor și lasă în urma lor gropi. Astfel de cazuri au fost semnalate în ultimii ani în toate pădurile din Vrancea. Dumitrești, Gura Caliței, Vintileasca, Tănăsoaia, etc. sunt localități în care ultimii ani au fost înregistrate astfel de cazuri. Amenzile pentru încălcarea legii privind „diamantele pământului”, cum mai sunt numite trufele, ajung chiar și la 7.000 de lei.

          De exemplu, în vara anului trecut „polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Adjud au acționat pentru prevenirea delictelor silvice, transportul, comercializarea și deținerea materialelor lemnoase și nelemnoase. În timp ce executau activități pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale în domeniul silvic, polițiștii au identificat 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 48 de ani, din județele Bacău și Neamț, dar și 10 câini specializați în recoltarea de trufe. Bărbații au fost surprinși în timp ce recoltau produse nelemnoase – trufe negre, fiind identificată cantitatea de 4,75 kg, fără a deține documentele prevăzute de lege și fără acordul scris al proprietarului / ocolului silvic care asigură serviciile silvice pentru suprafața de pe care se recoltează, respectiv Ocolul Silvic Panciu, zona împădurită din punctul numit Valea Lupului. Cantitatea de trufe negre identificată a fost confiscată de polițiști și predată specialiștilor din cadrul Ocolului Silvic Panciu. Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010 modificată, cu amenzi în cuantum de 4.000 de lei. Totodată, pe parcursul acțiunii, polițiștii au aplicat 10 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea aceluiași act normativ, în valoare de 8000 de lei, fiind confiscată cantitatea de aproximativ 8 m.c. de diferite esențe.”, după cum preciza atunci un comunicat de presă al IPJ Vrancea.

          Tot anul trecut, la finele lunii septembrie, „polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol împreună cu președintele Asociației de Vânătoare „Valea Râmnicului” au depistat în zona drumului public ce face accesul către punctul „Motnău”, un bărbat din județul Neamț, care deținea și transporta cu un autoturism, cantitatea totală de aproximativ 9 kg de trufe negre de toamnă, în valoare de aproximativ 9.900 lei, fără documente legale de proveniență conform legislației silvice în vigoare.

Pe linia recoltării produselor nelemnoase (trufe), au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale conform Legii 171/2010, în valoare totală de 10000 lei”, transmiteau polițiștii.
          Recoltarea trufelor se face cu cel mult doi câini, special dresați pentru identificarea lor. Sunt mai multe rase de vânătoare, dar câinii sunt specializați pentru trufe, astfel încât să nu strice ciuperca, să nu o mânânce, să nu înceapă jocul cu ea, deci să aducă ciuperca intactă.

          Biroul de presă al IPJ Vrancea ne-a confirmat incidentul de duminică: „La data de 22 septembrie 2024, ora 13.35, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 27 de ani cu privire la faptul că o persoană necunoscută a pulverizat către el cu spray iritant. Cu ocazia verificărilor efectuate la fața locului a rezultat faptul că un grup format din zece bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 52 de ani, din județul Vrancea s-ar fi deplasat în fondul forestier din comuna Dumitrești, iar pe drum  s-ar fi intersectat cu un autoturism de teren, în care se aflau cinci persoane, cu vârste între 24 și 31 de ani, toate din comuna Gugești. Între cele două grupuri au avut loc discuții în contradictoriu, care ar fi continuat cu acte de agresiune reciproce. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul și luării măsurilor legale care se impun”.

Foto cu rol ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?