Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734

Doi dintre bărbații găsiți vinovați pentru jaful armat de la Slobozia Ciorăști, o nouă condamnare, legată de trafic de arme și mercur

            O nouă condamnare pentru doi dintre inculpații din dosarul uciderii cu sânge rece a afaceristului Constantin „Telu” Chiriță, din iarna anului 2019. Aceștia au fost găsiți din nou vinovați, într-un alt dosar, care a intrat pe rolul judecătoriei în vara anului 2021. Alături de cei doi, inculpate au fost și soțiile acestora, totul legat de deținerea de arme, dar și a unei cantități de mercur, pe care cei patru ar fi încercat să le vândă.

Potrivit acuzațiilor, primul dintre inculpați a fost trimis în judecată pentru că ar fi deţinut la adresa de domiciliu a soției cantitatea de aproximativ 1,39 kg mercur, 7 arme letale și cartuşe, pe care a încercat să le vândă, total sau în parte, pentru 6.000 euro. Al doilea inculpat a fost acuzat că, în perioada martie – aprilie 2021, a intermediat vânzarea a 4 arme letale şi a cantităţii de aproximativ 2 kg de mercur, deţinute în mod ilegal de către cei dintâi inculpat, operaţiune oprită ca urmare a intervenţiei organelor judiciare.

Și, potrivit rechizitoriului, cele două femei au fost acuzate fiecare că au fost complice la infracțiunile comise de soții lor. La momentul inculpării, și partenerele condamnaților au fost arestate preventiv, măsură care ulterior a fost înlocuită. Din ce se arată în actul de acuzare, ancheta a pornit în urma unui denunț făcut în martie 2021, când inculpații încă erau judecați în dosarul de omor, unde soluția de condamnare a fost pronunțată în august 2021.

Sentința definitivă în dosarul crimei a fost însă pronunțată aproape un an mai târziu, în iulie 2022, când inculpații din dosarul acum soluționat au fost condamnați la ani grei de închisoare – unul la detenție pe viață, iar al doilea la  27 de ani și 4 luni închisoare. Însă în momentul în care cei doi aveau să fie din nou anchetați, în cadrul denunţului se preciza că inculpații oferiseră spre vânzare 5 arme letale, inclusiv un pistol Glock, o armă neletală de mici dimensiuni şi peste 500 de cartuşe, la schimb cu un autoturism marca BMW, seria 7.

Inculpații, interceptați în penitenciar

Iar cu ocazia denunţului formulat, denunțătorul a precizat că persoanele care i-au oferit armele spre vânzare au legătură cu jaful armat soldat cu moartea proprietarului unei case de schimb valutar. Mai mult, denunțătorul a precizat că văzuse poze cu armele şi muniţia care erau păstrate în beciul unei case bătrâneşti, într-o cutie confecţionată din plastic de culoare verde.

Mai mult, proprietarul armelor a fost indicat ca fiind drept liderul grupului celor care, în februarie 2019, l-au oprit în trafic şi împuşcat mortal pe afaceristul vrâncean, cu pistoale letale, deţinute ilegal. Așa a demara ancheta, iar inculpații au fost supravegheați în penitenciar. Iar din interceptări a rezultat că aceştia aşteptau o persoană căreia să îi vândă arme cu 7.500 de euro, din care 6.000 de euro trebuiau duși la „femeia cu părul blond”.

În timpul cercetărilor s-a mai stabilit ceva: unul dintre inculpați i-ar fi dat arsenalul de arme unui alt bărbat, pentru o scurtă perioadă de timp, spre păstrare, fiindu-i frică de o eventuală percheziție. Apoi, anterior faptelor din februarie 2019, martorul ar fi restituit armele inculpatului. În plus, martorul a mai relatat că armele folosite la jaful armat proveneau din acest arsenal, iar ulterior inculpații ar fi mutat și șters armele.

Cu toate acestea, au fost și martori care au declarat că nu au auzit niciodată despre existența armelor, parte din aceștia făcând însă referire la faptul că unul dintre inculpați oferea un denunț, posibil referitor la acest aresenal, care să fie pus în sarcina altcuiva.

În schimb, au existat 3 sesizări formulate de către inculpat, instanța reținând că „acesta nu a intenţionat în niciun moment să formuleze un denunţ cu privire la armele identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 24.04.2021, existenţa acestor denunţuri fiind invocată doar în scopul unei eventuale exonerări de răspundere penală”.

Instanța apreciază că s-a făcut dovada (…) că inculpatul (…) a deţinut la domiciliul bunicii soţiei sale armele pe care a încercat să le vândă, acesta având reprezentarea clară a periculozităţii faptei sale şi acţionând cu vinovăţie în scopul obţinerii sumei de 6.000 euro în schimbul acestora. (…) instanța apreciază că este irelevant cine era proprietarul armelor descoperite cu ocazia percheziției (…).

Nu mai puțin adevărat este că inculpații (…), împreună cu martorii (…) au fost judecați și condamnați în dosarul (…) Tribunalului Vrancea, inclusiv pentru infracțiunea de omor calificat. În acest spectru al unor condamnări la pedepse de lungă durată, toate aceste persoane aveau interesul de a formula denunțuri pentru a beneficia de cauze de reducere a limitelor de pedeapsă pentru infracțiunile pentru care erau judecați.

Organele de urmărire penală au dejucat însă tendința inculpaților de a se denunța reciproc și de a-și atribui vina cu privire la deținerea armelor și substanțelor periculoase descoperite la percheziția din 24.04.2021 (…)”, a reținut instanța, conform rejust.ro. Tot aici se mai explică și faptul că, într-adevăr, inculpatele nu aveau nicio obligație legală să facă vreun denunț cu privire la activitățile lor infracționale sau a soților lor.

Însă femeile se implicaseră direct în aceste activități, se sublinia în motivare. De aici, instanța a dispus condamnarea tuturor: unul dintre inculpați a fost găsit vinovat de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, variantă agravată, plus trafic de produse sau substanţe toxice, pedeapsa acestuia fiind înglobată în cea a închisorii pe viaţă, aplicată în dosarul jafului armat de la Slobozia Ciorăști.

În ceea ce o privește pe soția acestuia, instanța a dispus condamnarea pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și trafic de produse sau substanţe toxice – 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendare, cu obligația de a presta muncă neremunerată „în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Adjud, jud. Vrancea sau la Primăria com. Homocea, jud. Vrancea, cu excepţia cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare”.

Totodată, al doilea inculpat a fost găsit vinovat de tentativă la nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și tentativă de trafic de produse sau substanţe toxice, pedeapsa finală a acestuia fiind de 29 de ani şi 10 luni închisoare cu executare. Nu în ultimul rând, soția acestuia a fost condamnată pentru aceleași infracțiuni, la 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare, plus obligația de a presta „o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Focşani, jud. Vrancea sau la Primăria com. Goleşti, jud. Vrancea, cu excepţia cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare”.

Prin aceeași sentință, celor patru le-au fost interzise o serie de drepturi, instanța dispunând și confiscarea armelor și muniției, inculpații fiind obligați „la plata către stat a sumei de 12.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, în părţi egale, câte 3.000 de lei fiecare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?