Municipalitatea vrea să restaureze Casa Longinescu, monument istoric aflat pe Bulevardul Gării din Focșani. Lăsată de ani buni în paragină, dincolo de „patina” timpului, monumentul istoric a fost degradat (ca să o spunem finuț) de persoanele care au ocupat spațiul, dat fiind că imobilul este locuință socială. Acum, se are în vedere consolidarea, restaurarea și punerea în valoarea a monumentului istoric, în acest sens consilierii locali aprobând două proiecte inițiate de primarul Cristi Valentin Misăilă.
S-a întâmplat vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Focșani, pe a căruia ordine de zi au fost patru proiecte. Două dintre acestea, legate de aprobarea documentațiilor tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici și descrierea sumară a investiției propuse a fi realizată prin proiect pentru obiectivul „Consolidare, restaurare și punere în valoarea a imobilului din bd. Gării nr. 10, Casa Longinescu cod LMI VN-II-m-B-06434”, iar cel de-al doilea privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect pentru acest obiectiv.
Iar urgența este explicată în documentație, anume că a fost lansat apelul de proiecte finanțat prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)/ Subprogramul de restaurare, acordat de Institutul Național al Patrimoniului (INP). Tot aici se precizează și că, la un prim calcul, valoarea totală a lucrărilor de intervenție a fost estimată la 11.224.909,50 lei, valoare totală eligibilă – 9.753.729 lei. Suprafața construită a monumentului istoric este de 277,35 mp, iar interiorul este mai generos decât am bănui.
Conform documentației, în interior sunt 3 holuri, un acces, o cameră, o sală de expoziție și o expoziție etnografică, un depozit exponate, expoziție descoperire arheologică și una fotografică, două săli de studiu, un oficiu, un grup sanitar, spațiu centrală termică și pridvor. „Clădirea necesită lucrări de consolidare, modernizare și reabilitare, deoarece se află într-o stare avansată de degradare atât la interior, cât și la exterior, fiindu-i necesară îmbunătățirea funcțiunilor, cu respectarea și conservarea elementelor de ornamentică. (…) Decizia INP de a acorda finanțări pentru restaurarea monumentelor istorice urmărește să stimuleze intervențiile dedicate celor mai vulnerabile dintre monumentele istorice din România, abordate în corelație cu țesutul urban sau cu peisajul din care fac parte și în moduri care să pună în valoare clădirile în sine și să acționeze ca o pârghie pentru revitalizarea de ansamblu a comunității locale.
Finanțarea Subprogramului de restaurare răspunde direct primului dintre cele trei obiective prioritare stabilite de INP pentru anul 2024, respectiv scoaterea din pericol a monumentelor istorice periclitate. De asemenea, prin structura și cerințele apelului, acesta răspunde și obiectivului al doilea, angajarea comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice”, se mai explică în documentație.
Ar mai fi de spus că „peisajul” din care face parte Casa Longinescu într-adevăr obligă la investiții în acest imobil. De o parte și de alta, Casa Longinescu este încadrată de alte două monumente istorice – Casa Cristoff Garabet (Tănăsescu) și Casa Damian, ambele aflate în proces de reabilitare inițiat de proprietarii lor, persoane fizice.
Unde mai pui că, peste drum, este Casa Alaci, monument istoric reabilitat de Consiliul Județean Vrancea, dar și Casa Ștefănescu, unde de asemenea lucrările de reabilitare demarate de proprietar sunt aproape pe final. Municipalitatea a mai avut de-a lungul timpului planuri de reabilitare a Casei Longinescu, obiectiv care, la un moment dat, în urma demersurilor, a fost inclus in lista de sinteza a programului de finanțare derulat prin Compania Națională de Investiții. Ba chiar există și aviz pentru consolidare, restaurare și punere în valoare emis de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea. Și cam atât. Însă acum, obiectivul are o susținere financiară „palpabilă”. „Am inițiat acest proiect pentru a reabilita și a readuce în circuitul public un monument istoric reprezentativ pentru orașul nostru. Un gest necesar prin care onorăm memoria savantului focșănean Gheorghe Gh. Longinescu, membru de onoare al Academiei Române”, a precizat primarul Cristi Misăilă.