Două investiții se vor derula aproape concomitent în Păulești, după ce autoritățile din comună au încredințat contractele de execuție pentru lucrări de reabilitare la sediul primăriei, precum și la sediul Școlii Hăulișca. Proiectul privind creșterea eficienței energetice pentru clădirea Școlii Primare Hăulișca a fost încredințat pentru 1.050.880,19 lei, iar cel legat de creșterea eficienței energetice pentru clădirea Primăriei Păulești – pentru 911.307,35 lei.
Iar din ce se arată în documentație, ambele presupun și „invesțitii în infrastructura clădirii, renovarea energetică a acesteia pentru a reduce consumul de energie primară cu cel puțin 30% . Sediul va fi benefic de asemenea, pentru mediu, emițând mai puține gaze cu efect de seră, dar și pentru personalul angajat”. În ambele proiecte sunt plănuite mai multe tipuri de lucrări. Pe partea de arhitectură va fi efectuată termoizolarea pereților exteriori, a podului și a soclului, urmând ca tâmplăria nouă exterioară să fie termoizolantă etanșă, cu ramă de PVC.
Totodată, vor fi refăcute instalațiile de încălzire (iar pentru sediul primăriei și pentru preparare apă caldă menajeră), dar și instalațiile electrice. Pe partea de rezistență, lucrările constau în reparații prin placare cu tencuială armată, iar în ceea ce privește instalațiile, vor fi reabilitate/ modernizate instalațiile de iluminat, va fi reabilitat/ refăcut termic sistemul de încălzire/ sistemul de furnizare a apei calde de consum – la sediul primăriei, iar la școală vor fi efectuate lucrări de desfacere necesare pregătirii lucrărilor de intervenții.
În cadrul proiectului care vizează școala, vor fi efectuate reparații/ refaceri trotuare de protecție perimetrale clădirii. Ambele investiții sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în documentație punându-se accent pe faptul că, ulterior, comuna va beneficia de clădiri complet reabilitate. „Primăria Păulești își propune modernizarea energetică a clădirii Școlii Primare Hăulișca pentru a reduce consumul de energie primară cu cel puțin 30%. Reabilitarea duce la dispariția fenomentului de igrasie. (…) Investiția propusă va contribui pe termen scurt, mediu și lung la diminuarea costurilor și cheltuielilor. Un alt efect pozitiv va fi acela de îmbunătățire a confortului termic interior”, se arată în caietul de sarcini aferent investiției care vizează unitatea de învățământ, cu precizarea ca imobilul este amplasat pe o suprafață de 1.706 mp, construcția având o suprafață de 544 mp, respectiv două corpuri de clădire – școala propriu-zisă și o magazie, ambele formate doar din parter.
„Școala (…) nu are asigurate, la nivel satisfăcător, condițiile necesare unei funcționări conform standardelor în vigoare, cu încadrarea în cerințele actuale de eficiență energetică, rezultând necesitatea îmbunătățirii (…). Corpul de clădire a fost executat estimativ în anul 1975, în baza concepției și reglementărilor tehnice din acea perioadă (…). Destinația clădirii a fost și se menține și în prezent de Școală Generală”, se mai precizează în documentație.
Pe de cealaltă parte, în caietul de sarcini elaborat în cadrul proiectului privind reabilitarea sediului primăriei se precizează că imobilul are o suprafață construită de 566 mp, respectiv un singur corp de clădire, cu regim de înălțime parter, „executat estimativ în anul 1968 (…). Destinația clădirii a fost și se menține și în prezent de Primărie (corp birouri)”.
Sursa foto: Facebook/Dănuț Soare, primarul comunei Păulești