Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734

FIFA şi OMS lansează o campanie de sensibilizare în privinţa comoţiilor cerebrale

          Îmbunătăţirea recunoaşterii simptomelor de comoţie cerebrală în rândul jucătorilor, antrenorilor, personalului medical şi publicului larg este scopul campaniei „Suspect and Protect” (Suspectează şi Protejează), lansată de Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), având în vedere riscul pe care îl prezintă această leziune pentru fotbalişti, informează EFE. „Iniţiativa îşi propune că conştientizeze faptul că comoţiile cerebrale sunt leziuni traumatice ale creierului şi constituie un risc pentru fotbalişti pe terenul de joc”, precizează organizaţia sportivă într-un comunicat.

          Aşa cum se explică în campanie, după o lovitură directă sau indirectă la cap, faţă, gât sau corp – în urma căreia se transmite o forţă impulsivă la creier – jucătorul trebuie examinat pentru simptome de comoţie cerebrală, simptome care pot apărea într-un interval de până la 72 de ore. Semnele principale sunt durerile de cap sau senzaţie de presiune, greaţă sau vărsături, probleme de echilibru, ameţeli sau instabilitate în picioare, vedere distorsionată, înceţoşată sau dublă, sensibilitate la lumină sau zgomot, probleme de memorie, somnolenţă, confuzie, lipsă de concentrare sau probleme cu somnul.

          „O persoană care prezintă unul sau mai multe semne de comoţie trebuie să părăsească terenul de joc imediat. Ar trebui consultat un medic cât mai curând posibil, în 24 de ore. Simptomele comoţiei pot varia sau evolua în câteva minute, ore, zile sau chiar săptămâni după incidentul traumatic. În funcţie de simptome, este necesară asistenţă medicală urgentă. Revenirea jucătorilor la activitatea sportivă trebuie efectuată întotdeauna sub supraveghere medicală. Nu merită să-ţi asumi riscuri pentru un singur meci”, subliniază FIFA şi OMS.

          Iniţiativa include un ghid de întrebări şi răspunsuri privind comoţiile cerebrale, care avertizează că „revenirea pe teren cu simptome de comoţie pot agrava simptomele, recuperarea poate încetini semnificativ şi, dacă apare o altă leziune la capă, poate duce la răni mai grave şi, în cazul excepţionale, la deces (cunoscut ca „sindromul lui de al doilea impact”)”. Campania „Suspect and Protect” va fi difuzată la nivel mondial prin canalele FIFA în germană, arabă, spaniolă, franceză, engleză şi portugheză, iar asociaţiile membre vor putea să o adapteze în alte limbi şi să o distribuie la nivel naţional, regional şi local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?