Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734

GALERIE FOTO: Centrul de Agrement Gălăciuc a găzduit tineri din Anglia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Israel, Kazahstan, Moldova, Serbia și Ucraina

COMUNICAT DE PRESĂ, DJST Vrancea:

            Un număr de 7000 de copii ai românilor din 20 de state au fost prezenți în această vară în 7 centre de agrement, din care 6 aflate în administrarea direcțiilor jutețene pentru sport și tineret din țară, datorită Programului de Tabere ARC din România, ediția a XV-a, implementat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Copiii și profesorii coordonatori provin din comunitățile istorice, iar DRP le-a asigurat transportul, cazarea, masa și materialele consumabile pentru programul de activități”. Tinerii au avut ocazia de a se conecta la rădăcinile lor culturale prin ateliere de istorie, geografie, limba română, pictură, cântece și dansuri, ore de spiritualitate, dar și de a construi prietenii durabile.

          Programul de Tabere ARC, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este dedicat promovării în rândul tinerilor români din afara granițelor a conștiinței naționale românești și dezvoltării unor relații apropiate cu statul român. Acțiunile desfășurate în cadrul acestui program își propun să ofere participanților o perspectivă actualizată asupra istoriei, culturii și civilizației românești, vizând, totodată, păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni.

          Printr-un parteneriat încheiat în premieră cu Departartamentul pentru Românii de Pretutindeni, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a pus la dispoziție în cadrul acestui program, un număr de 100 locuri de cazare pentru acești tineri și însoțitorii lor. Astfel, timp de 9 săptămâni, în perioada 02.07.2024 – 03.09.2024, aproximativ 900 de tineri din Anglia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Israel, Kazahstan, Republica Moldova, Serbia și Ucraina au petrecut o săptămână de poveste în Centrul de Agrement Gălăciuc.

          Pentru ei, DJST Vrancea a organizat, în colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea, excursii în care au vizitat Rezervațiile Naturale Cheile Tișiței și Cascada Putnei, iar cu ajutorul conducerii Muzeului Vrancei, oaspeții noștri au avut ocazia și plăcerea de a vizita Casa Memorială “Moș Ion Roată”, Muzeul Țării Vrancei de la Vidra și mausoleele de la Soveja, Mărăști și Mărășești, obiective ce fac parte din patrimoniul cultural al județului Vrancea. Aceștia au mai participat la atelierele susținute de profesorii Aurelia Avram, Ionela Ilie (limba română), Emilia Atanasiu, Camelia Sandu, Liviu Roman (istorie), Alexandra Tătaru (geografie), Sorina Negrei (artă și creație) și preotul Silviu Iulian Roșca de la Biserica “Sf. Apostol Andrei” Bizighești (ora spirituală).

          Pe parcursul programului din tabără, tinerii au mai avut întâlniri interesante cu reprezentanții unor instituții din subordinea altor ministere. Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny” Vrancea a prezentat acțiuni de informare-prevenție privind modul de comportare în diferite situații de urgență, precum și prezentarea tehnicii de intervenție din dotarea pompierilor military. Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea a adus la cunoștința tinerilor, printre altele, câteva reguli de comportament pe traseele montane, sfaturi pentru prevenirea accidentărilor în mediul montan cât și o parte din tehnica aflată în dotarea jandarmilor montani. Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Biroul Siguranță Școlară, a desfășurat o campanie de prevenire a violenței și a consumului de substanțe psihoactive. Direcția de Sănătate Publică Vrancea, prin Compartimentul Promovarea Sănătății și Compartimentul Asistență Medicală, a desfășurat activități de promovare a sănătății în rândul tinerilor. Menționăm în mod special colaborarea cu Serviciul Public Județean Salvamont, ai cărui reprezentanți au însoțit grupurile de tineri în excursiile montane, oferind astfel tuturor un sentiment de siguranță. Aceștia au mai desfășurat activități specifice de informare în ceea ce privește comportamentul pe munte și au prezentat tinerilor echipamentul din dotarea Salvamont Vrancea.

          Fiind o tabără pentru recreere și distracție, nu au lipsit concursurile de dans și pe mai multe ramuri de sport, demonstrațiile pompierilor ISU VN cu ajutorul mașinilor de intervenție sau cântecele și dansurile în jurul focurilor de tabără.

Dorim să mulțumim tuturor colaboratorilor (profesori care au organizat atelierele, conducători de instituții publice partenere din Vrancea– IJJ, IPJ, ISU, DSP, Muzeul Vrancei, Salvamont, voluntari), însoțitorilor grupurilor de tineri care au venit în tabără cât și coordonatorilor din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru frumoasa experiență pe care am trăit-o împreună în această vară în C.A. Gălăciuc. Suntem convinși că povestea va merge mai departe, iar anul viitor, zilele petrecute în tabără vor fi cel puțin la fel de frumoase. 

           În încheiere, vrem să ne exprimăm toată aprecierea față de parteneriatul pe care l-am avut cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și să mulțumim pentru frumoasa colaborare doamnei Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat și domnului Radu Cosma, director Direcția Proiecte pentru Diaspora și Comunități Istorice.

Director executiv, Daniel Gongu

Sursa foto: Facebook/Daniel Gongu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?