Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734

VIDEO și GALERIE FOTO: Uniformele jandarmilor de ieri și de astăzi, expuse în cadrul evenimentului „Mausolee pe bicicletă”

          „Mausolee pe bicicletă”, eveniment ajuns la ediția a X-a, care s-a desfășurat sâmbătă, nu a însemnat doar mișcare, ci a cuprins și o serie de surprize pentru participanți. Una dintre acestea, o expoziție inedită, uniformele de epocă ale Jandarmeriei Române, încă de la înființare. Expoziția a fost pregătită la Mausoleul Eroilor Mărăști – Răcoasa, unul dintre punctele de oprire pentru bicicliști. Iar aici, fiecare uniformă din expoziție a fost prezentată de colonelul Luiza Rotaru, din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Biroul Tradiții, Cultură și Asistență Religioasă. „Piesa centrală a expoziției este uniforma domnului Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, care prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850 a întărit „Legiuirea pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi”, lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei”, subliniază IJJ Vrancea într-un comunicat, în condițiile în care instituția a fost partener la „Mausolee pe bicicletă”.

          Despre Ghica, colonelul Luiza Rotaru a subliniat că este cunoscut drept „părintele Jandarmeriei”. În cadrul expoziției, uniforma Grigore Alexandru Ghica a fost încadrată de alte două uniforme – cea de dorobanț, apărută în 1832, și cea de slujitor – echivalent al dorobanțului. „Înainte de 1850, Jamdarmeria purta și această denumire”, a explicat colonelul Rotaru. După acest an, în 1864, jandarmii aveau deja o altă uniformă, la care s-au adăugat „eghileții”, care erau folosiți și ca instrumente de scris. „O altă uniformă este cea din 1866, din timpul Regelui Carol I. Eram singurii care făceam parte din escorta regală și asiguram paza regelui Carol I”, a mai dezvăluit colonelul Luiza Rotaru, în timp ce o altă uniformă – parte a expoziției – a fost cea din 1913, din timpul celui de-al Doilea Război Balcanic: „Atunci când s-a terminat războiul, a intervenit epidemia de holeră, Armata Română s-a lăsat la vatră, și noi am rămas „pe metereze”, să îndeplinim cam aceleași misiuni pe care le-am îndeplinit și în timpul pandemiei”.

          Deja în timpul Primului Război Mondial, Jandarmeria Română avea o altă uniformă, diferită față de ceea ce știm acum – dar și față de celelalte de până atunci. Apare culoarea verde-cenușiu, iar pe chipiu – chipul regelui. Apoi uniformele s-au schimbat din nou. „În timpul regelui Carol al II-lea, s-a schimbat total aspectul ținutelor, pentru că regele a pus foarte mult accent pe eleganța ținutelor. Și ca urmare a apărut această uniformă, după model german, și se deosebea prin eghileți și coiful cu țepușă sau cu țui. În 1923, din nou, se schimbă uniforma și am purtat-o – exact ca și armata. Țin să precizez că noi ne aflam în compunerea armatei și, ca atare, participam și îndeplineam aceleași misiuni. Dar pot să spun că, de fapt, noi am avut o misiune dublă – atât pe front, cu arma în mână, alături de aramată, cât și în spatele frontului, pentru asigurarea stabilității ”, a mai explicat reprezentanta Jandarmeriei Române, cu mențiunea că uniforma, în culoare „militară”, își păstra identitatea „bleu-jandarm” prin însemne, inclusiv pe chipiul purtat de jandarmii din acele vremuri.

În 1933, uniforma era încă complet diferită față de cea din zilele noastre, pe stil „milităresc”, dar cu eghileții deja consacrați, în timp ce ofițerii și subofițerii aveau șepci inscripționate „Jandarmeria Română”. „Din anul 1933 se schimbă modelul și materialul uniformei, în schimb sunt păstrați eghileții și gradele – bleu-jandarm. În anul 1941 este uniforma cu care s-a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial și am adoptat, exact ca armata, culoarea kaki. Pe banderolă scrie Jandarmeria Circulației, pentru că aceștia se ocupau cu circulația în orașe, sate, dar și în spatele frontului. Iar ceea ce îi deosebea era acest „snap”, pe care scria Jandarmeria”, a detaliat Luiza Rotaru. O altă uniformă prezentată a fost cea din 1948, încă în culori kaki, an în care Jandarmeria a fost desființată, luându-i locul trupele de securitate. „Ultima, pe care ați văzut-o și pe colegii noștri, este o uniformă care aparține Regimentului de Gardă – sau Garda de Onoare, așa cum îi spunem noi. Și aceștia participă la diferite evenimente: depuneri de coroane sau atunci când ne calcă pragul diferite delegații străine”, a mai spus colonelul Rotaru.

Iar toate aceste detalii legate de expoziție le-au fost oferite sâmbătă tuturor celor care au fost curioși să intre în Mausoleul de la Mărăști, la evenimentul organizat de Asociația „Monumente în Vrancea”, în memoria celor care s-au jertfit în război, între 1916 – 1919.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?