Ministerul Sănătăţii a transmis sâmbătă mai multe recomandări pentru populaţie, având în vedere inundaţiile din ţară. Într-un comunicat transmis AGERPRES, Ministerul Sănătăţii precizează că pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se poate consuma fiartă şi răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor. Pentru dezinfecţia chimică se folosesc preparate cu clor.
În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, se recomandă doar consumul de apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice.
„Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiţi apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curăţenie, spălarea lenjeriei şi salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinaţie cu detergenţi”, transmite Ministerul Sănătăţii.
Totodată, pentru a evita îmbolnăvirea, se recomandă populaţiei să spele în permanenţă mâinile şi ustensilele de bucătărie, să fie folosită apa clorinată pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor, să prepare laptele şi hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic şi să separe alimentele neprocesate de cele gătite. Este recomandat, de asemenea, să fie preparate alimentele corespunzător din punct de vedere termic, ele să fie păstrate la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi în recipiente închise.
Celulă de criză pentru asigurarea asistenţei medicale
O celulă de criză coordonată de ministrul Alexandru Rafila a fost organizată la Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea asistenţei medicale necesare populaţiei din judeţele Galaţi şi Vaslui, afectată de inundaţii. „Având în vedere situaţia gravă produsă de ploile şi inundaţiile consecutive care au apărut în nordul judeţului Galaţi şi în judeţul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a organizat o celulă de criză, condusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol şi Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenţei medicale pentru populaţia din zonele afectate. Suntem în legătură permanentă cu autorităţile locale şi cu Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor Galaţi şi Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic şi vaccin hepatitic A, pentru copiii din localităţile afectate”, a informat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi sunt disponibile paturi în secţia de ATI şi, dacă vor exista alte solicitări, se va asigura transportul pacienţilor şi la alte unităţi sanitare. O ambulanţă aflată în misiune a fost surprinsă de ape, iar echipajul este în siguranţă, precizează sursa citată.
Șase morți în județul Galați
De asemenea, un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviaţie a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât şi misiuni de căutare-salvare, a anunţat sâmbătă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, a fost identificată încă o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 5”, a precizat duminică IGSU. Încă o persoană a fost identificată decedată, duminică seara, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform sursei citate, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şase.
Inundaţiile au afectat circa 5.400 gospodării din 24 comune din judeţul Galaţi.
Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane. Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente, la nivel naţional au fost implicaţi pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile locale din zonele afectate.
Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale (DN 25 şi DN 24D – Galaţi, DN 26 – Vaslui) şi pe 11 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255). De asemenea, traficul feroviar de pe raza sucursalelor regionale CF Iaşi, Craiova şi Galaţi a fost afectat de ploile abundente, care au provocat inundaţii şi aluviuni, a informat Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA, într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.
Ministerul Educaţiei a informat duminică, într-un comunicat de presă, că având în vedere gradul de afectare în urma inundaţiilor, în judeţul Galaţi este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 şi 17 septembrie în 25 de unităţi de învăţământ. „Precizăm că situaţia actuală nu permite, în cazurile menţionate, desfăşurarea cursurilor în format online. Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ aflate în situaţia de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare”, arată Ministerul Educaţiei. În judeţul Vaslui, având în vedere faptul că plafonul unei săli de clasă din Şcoala Gimnazială „Ştefan Ciobotăraşu” Lipovăţ, structura Chiţoc, a fost afectat de infiltrarea apei, elevii a două formaţiuni vor fi relocaţi.