Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au efectuat ieri o vizită de lucru pe șantierul Autostrăzii A7, zona Municipiului Focșani. Mai exact, cei doi oficiali guvernamentali, însoțiți de președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, au vizitat tronsonul 4 (Mândrești Munteni-Focșani), cunoscut și sub numele de “Cocoașa de la Focșani”. Acest tronson are o lungime de 10,9 kilometri și va fi primul tronson finalizat și recepționat din autostrada A7.
Marcel Ciolacu a declarat, după verificări, că realizarea Autostrării Moldovei este un moment de mândrie pentru români, iar dacă lucrările s-ar fi făcut din timp, mulți români din zona Moldovei nu ar fi ales să plece din țară. „Cea mai mare realizare după Revoluție este Autostrada Moldovei A7. E un moment de mândrie pentru toți românii faptul că am reușit, după 35 de ani, să începem să terminăm porțiuni din autostrada Moldova. Normal că rămân provocările cu A8, A13, ce avem finanțat, ce nu avem finanțat, ce avem de negociat la Comisie în perioadă următoare, pentru că am ajuns la o cofinanțare de aproape 60% pe Autostrada Moldovei din bugetul de stat. Domnul ministru și în ultima ședință de guvern a mai cerut bani pentru această cofinanțare, deoarece a cheltuit toți banii din PNRR“, a afirmat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a arătat că în regiunea Moldovei se află în derulare o serie de proiecte care vizează construirea de spitale noi şi centre de învăţământ dual. Acesta a dat ca exemplu noul spital județean de la Focșani, care va primi finanțare. „Repet, e un moment important, de mândrie, şi vorbesc aici nu doar de Autostrada Moldovei, vorbesc de Spitalul Regional de la Iaşi, vorbim, din PNRR, de Spitalul de la Bacău, Spitalul de la Focşani, vorbim de Spitalul de la Vaslui, vorbim de 28 de centre în învăţământul dual. De fapt, în sfârşit, se întoarce Moldovei ceea ce era corect de la început, dacă s-ar fi luat aceste măsuri în timp real, în acest moment, prietenii, rudele noastre nu ar fi ales să plece în străinătate. Este şi o gândire strategică pentru zona Moldovei, şi în zona de căi ferate, şi în porturile de la Dunăre din Brăila şi Galaţi şi, nu în ultimul rând, cum este normal, cu terminalul din Portul Constanţa“, a mai susținut premierul Marcel Ciolacu.
„Orice euro investit în Autostrada Moldovei se va multiplica“
Premierul a susținut că o astfel de investiţie, cum e Autostrada Moldovei, se multiplică de 8 ori, iar acest lucru înseamnă dezvoltare economică și implicit creșterea veniturilor colectate la bugetul de stat. „Comisia Europeană nu are nimic împotrivă fiindcă o astfel de investiţie, cum e Autostrada Moldovei, se multiplică de 8 ori. Cu alte cuvinte, orice euro investit în Autostrada Moldovei se va multiplica în economia naţională dar mai ales în economiile locale de 8 ori. De aceea, la rectificare mai mult ca sigur că vom creşte veniturile, pentru că se face planul la ANAF dintr-o colectare mai bună dar şi datorită acestor investiţii. A existat un delay de încasări, cum e normal, am riscat acest lucru, mi l-am asumat de la început, dar cu bucurie vă anunţ că mi-a reuşit”, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.
Pe sectorul Focșani-Buzău din Autostrada A7 se va circula din această iarnă
La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că din iarna acestui an se va putea circula pe autostrada A7 (Autostrada Moldovei) de la Focşani la Buzău. „Undeva la finalul lunii octombrie, în jurul lui 1 noiembrie, ca să fiu mai exact, putem da în circulație lotul 1, fără podul de la Buzău, lotul 2 și lotul 4. Lotul 3, undeva în jurul datei de 1 Decembrie, iar podul undeva la finalul anului. Cert este că între Buzău și Focșani, undeva la începutul lunii decembrie se va circula pe toate cele 4 loturi. Pe celelalte două, care au termen de finalizare anul acesta, între Ploiești și Buzău, sunt tot în jur de 90% ambele, ceea ce ne duce ca și calendar în aceeași perioadă ca și acestea 4. De aici în sus, spre Pașcani, suntem la peste 50% între Focșani și Bacău și undeva în jur de 40% între Bacău și Pașcani, astfel încât spre sfârșitul anului viitor să se poată circula de la București până la Pașcani pe autostradă și nu am niciun fel de emoții că acest lucru se va întâmpla, iar constructorul își va face treaba ca și până acum“, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.
Dorinel Umbrărescu și-a lăudat angajații
La eveniment a fost prezent și Dorinel Umbrărescu, administratorul grupului de firme UMB. Dacă de obicei are o prezență discretă și preferă să nu apară în fața camerelor de filmat și fotografia, ieri Umbrărescu a stat de vorbă cu jurnaliștii, și-a lăudat angajații precizând că „sunt cei mai buni“. „Ei sunt cei care au făcut posibil ceea ce vedeți aici, Autostrada Moldovei A7“, a spus Dorinel Umbrărescu. Acesta a ținut să facă poze cu angajații săi, iar ulterior i-a invitat și pe politicieni să facă poze cu el și angajații săi.
Valoarea totală a Autostrăzii A7 este de 7,2 miliarde lei, finanțarea pentru execuția lucrărilor fiind asigurată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De altfel, Autostrada „Moldova” A7 este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră propus spre finanțare prin PNRR. Realizarea acestei autostrăzi este un subiect de maxim interes nu numai pentru români ci și pentru guvernanți.
Președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici: Se apropie și ziua normalității!
„Vrancea își recapătă locul pe care îl merită de mult în ecuația dezvoltării naționale. Pentru vrânceni, asta înseamnă în sfârșit condiții normale de infrastructură rutieră, acces mai rapid și mai sigur în capitala României dar și spre restul țării, deschidere economică și dezvoltare. Fiecare kilometru de autostradă aduce mai aproape comunități care au fost, până acum, prea departe de oportunități. Mai mult decât atât, în anii următori 1 euro investit în autostradă va aduce cel puțin 8 euro plus valoare pentru vrânceni!
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au vizitat joi șantierele autostrăzii A7 din Vrancea, pentru a evalua stadiul lucrărilor. Autostrada care leagă Focșani de Buzău nu este doar un proiect de infrastructură, ci o promisiune făcută nu numai vrâncenilor ci regiunii Moldova, una care începe să fie onorată.
“Este momentul ca Moldova să recapete ceea ce trebuia să aibă mai demult!” – a declarat premierul Ciolacu, iar acest mesaj reverberează în inimile tuturor celor care au așteptat cu nerăbdare dezvoltarea acestei regiuni. Este mai mult decât asfalt și beton. Este despre dezvoltare și despre echilibru.
Sorin Grindeanu a asigurat că până la 1 noiembrie vom circula pe primele două loturi ale autostrăzii, iar până la sfărșitul anului, întregul tronson Focșani – Buzău va fi complet funcțional”, a transmis Nicușor Halici.
Primarul Cristi Misăilă: În luna decembrie vom circula pe autostradă între Buzău și Focșani!
„Am fost alături, astăzi, (ieri-n.r.) de prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, vicepreședintele Ionel Cel-Mare la o vizită de lucru pe șantierul Autostrăzii A7. Lucrările se derulează cu o mobilizare exemplară din partea constructorului iar tronsonul 4 de autostradă, de la Focșani, va fi primul finalizat în următoarea perioadă. Avem un constructor serios care își respectă angajamentele și realizează lucrări de calitate. Obiectivul este ca în luna decembrie să circulăm pe autostradă între Focșani și Buzău. Guvernul PSD își respectă promisiunile iar investițiile realizate în infrastructura rutieră vor contribui la dezvoltarea economică a Focșaniului și județului Vrancea. Fiecare euro investit în Autostrada A7 se va multiplica în economia României de opt ori. Le mulțumesc pentru implicare președintelui PSD, prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu care s-au implicat și care susțin această investiție în infrastructură astfel încât, pentru prima dată, Moldova să aibă autostradă“, a precizat primarul Cristi Misăilă.
Vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel Mare: Tronsonul 4 al Autostrăzii A 7 Buzău – Focșani este aproape de finalizare!
„Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a participat astăzi (ieri – n.r.) la o vizită de lucru pe șantierul autostrăzii A7, situat la ieșirea din Focșani spre Vânători, respectiv spre Garoafa. La eveniment au fost prezenți premierul României, Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, alte oficialități locale, dar și Dorinel Umbrărescu, omul ale cărui firme au lucrat exemplar în ultimii ani la proiectele de infrastructură din România. Administrația liberală, la nivel județean și central, a făcut toate eforturile și demersurile în ultimii 5 ani pentru ca Autostrada Moldova să fie realizată, printr-o finanțare asigurată din PNRR. Joi, Ministrul Transporturilor a dat asigurări că în acest an, cel târziu la 1 noiembrie, „bucla” care va ocoli Focșaniul (Mândrești Munteni – Focșani Nord) va fi dată în folosință, eliberând astfel o mare parte din traficul de pe centură. Lucrările de final pe acest tronson sunt în grafic, ele fiind începute fix cu doi ani în urmă. Este vorba despre 10,94 kilometri care includ și nodul Focșani Nord, prelungit cu aproape 4 km până în DN2D“, se arată în mesajul postat pe pagina de facebook a Consiliului Județean Vrancea.