Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731
Ediția: Marți 8 octombrie 2024 Nr. 6731

Cum vă afectează cumpărarea impulsivă bunăstarea financiară

Un număr semnificativ dintre noi au cedat impulsului de a cumpăra ceva de care nu au nevoie. Uneori, oamenii chiar solicită un credit rapid pentru a finanța achiziția neplanificată. Este posibil să vă uitați degeaba pe rețelele de socializare când ați dat peste o reclamă care prezenta cel mai recent dispozitiv tehnologic care a primit evaluări extrem de pozitive. Nu ați putut rezista impulsului de a face clic pe butonul „cumpără”, deoarece v-a fost teamă să nu pierdeți ceva. Cu toate acestea, într-o perioadă scurtă de timp, entuziasmul s-a diminuat, lăsându-vă cu regrete și cu o gaură în contul dvs. financiar. 

Ce este cumpărarea impulsivă?

Cumpărarea din impuls este definită ca efectuarea de cumpărături spontane pe un capriciu, fără a lua în considerare obiectivele și implicațiile pe termen lung. Cheltuielile impulsive vă pot epuiza rapid contul de bani și pot face mai dificilă atingerea obiectivelor financiare pe termen lung. Aceste achiziții variază de la tehnologii ostentative la produse de modă actuale sau chiar produse de primă necesitate cumpărate în cantități nejustificat de mari. 
Contextul actual de creștere a inflației, combinat cu tendința noastră de a face achiziții impulsive, poate avea un impact și mai dăunător asupra bunăstării noastre financiare decât ar avea în mod normal. Pe de altă parte, există modalități de a vă controla obiceiurile de cheltuieli și de a vă concentra asupra atingerii unor obiective financiare mai mari pe termen lung. Să discutăm câteva modalități practice de a vă controla cumpărăturile impulsive.

Tehnici eficiente pentru a evita luarea deciziilor de cumpărare impulsivă

Obținerea obiceiului sănătos de consum de a vă regla impulsurile de cumpărare și de a vă respecta articolele bugetate necesită răbdare și rezistență. Iată câteva idei practice pe care ar trebui să le puneți în aplicare pentru a vă ajuta să deveniți mai buni în a lua decizii financiare sobre.

1. Gândiți-vă la achiziția dvs. în prealabil

Dacă doriți să economisiți o sumă semnificativă de bani, considerați că este un obicei să vă opriți și să vă gândiți înainte de a face o achiziție impulsivă. Puneți-vă următoarele întrebări înainte de a cumpăra lucruri: 

– Acest articol satisface o nevoie sau o dorință? 

– Îl pot finanța fără a compromite altceva care este mai important? 

– Ce fel de valoare și fericire pe termen lung ne putem aștepta de la acest lucru? 

2. Nu vă abateți niciodată de la o listă de cumpărături

Crearea unei liste de cumpărături cu lucrurile de care aveți cu adevărat nevoie este ceva ce ar trebui să faceți înainte de a merge la magazin sau de a vă începe cumpărăturile online. Eliminând ambiguitatea și scăzând probabilitatea de a fi indus în eroare de impulsuri, o listă de cumpărături oferă un plan clar pentru excursia dvs. de cumpărături, permițându-vă să maximizați eficiența. În plus, aceasta servește ca un memento al obiectivelor și priorităților dvs. Luați în considerare utilizarea unei aplicații pentru liste de cumpărături, care vă poate ajuta să vă organizați listele de cumpărături și chiar vă permite să le partajați cu prietenii sau membrii familiei pentru a accelera și mai mult procesul de cumpărături. 

3. Stabiliți regula celor douăzeci și patru de ore

Acordă-ți o perioadă de timp de douăzeci și patru de ore pentru a te gândi dacă ar trebui sau nu să cumperi ceva ce ești tentat să achiziționezi imediat. Această regulă este menită să creeze o distanță între impulsul inițial și achiziția efectivă, permițându-vă să luați o decizie mai obiectivă. Așteptând, vă oferiți posibilitatea de a reevalua achiziția, menținând în același timp o stare de spirit mai obiectivă. În aceste douăzeci și patru de ore, aveți ocazia să investigați caracteristicile articolului, să citiți recenzii, să comparați costurile și să vă gândiți dacă acesta îndeplinește sau nu cerințele dvs. și dacă se încadrează în posibilitățile dvs. financiare. 

4. Eliminați conturile care sunt o sursă de tentație pentru dvs.

Inundația continuă de imagini intrigante, reclame colorate și influenceri care susțin lucruri pe social media poate face extrem de tentant să faceți clic pe butonul „cumpărați acum” fără să vă gândiți prea mult. Ni se prezintă o varietate nesfârșită de bunuri și servicii, fiecare dintre acestea promițând să ne îmbunătățească viața într-un fel sau altul, și tot ceea ce este necesar este o simplă glisare sau derulare pentru a fi expus la ele. Totuși, această promisiune poate fi înșelătoare și există posibilitatea ca cedarea în fața tentației să ducă la stres și instabilitate financiară. 

Asigurați-vă că vă personalizați cu atenție feed-ul de pe rețelele de socializare pentru a vă împiedica să vedeți acele bunuri în primul rând. Acesta este un pas important pe care îl puteți face pentru a vă ajuta să rezistați tentației de a face achiziții impulsive. Îndepărtați-vă urmăritorii de promotorii și mărcile care vă tentează în mod regulat. Unele aplicații de cumpărături au o atracție atât de puternică asupra dvs. încât s-ar putea să doriți chiar să le dezinstalați de pe telefon sau să le stabiliți limite de timp. Câteva ajustări simple ale feed-ului dvs. de social media vă pot ajuta să economisiți bani și să reduceți cantitatea de timp pe care o petreceți fiind expus în mod regulat la factorii declanșatori de cumpărare. 

6. Plătiți cu numerar

Luați-vă timp pentru a crea un buget care să conțină suma exactă de bani pe care o puteți cheltui pentru achizițiile dvs. și apoi retrageți numerar pentru a utiliza pentru acele articole. Atunci când folosiți numerar, puteți preveni cheltuirea excesivă și achizițiile impulsive. După ce începeți să vă dezvoltați un mai mare simț al autocontrolului plătind cu numerar, este posibil să puteți reveni la utilizarea responsabilă a cardurilor de credit.
Fiți conștient de semnele de avertizare ale consumului impulsiv. Este posibil ca entuziasmul cumpărăturilor nechibzuite să nu se manifeste imediat; cu toate acestea, există semne de care trebuie să rămâneți conștient, cum ar fi: 

● Vă depășiți bugetul sau cumpărați mai mult decât intenționați.

● Vă ascundeți achizițiile de membrii familiei sau de un partener. 

● Din cauza cheltuielilor excesive din altă parte, sunteți incapabil să vă plătiți obligațiile sau să acumulați economii. 

● Aveți sentimente de vinovăție sau remușcări cu privire la cheltuielile dumneavoastră.

Concluzie

Sunteți capabil să recâștigați controlul asupra finanțelor dvs. și să luați decizii care sunt în conformitate cu obiectivele dvs. pe termen lung dacă mai întâi stabiliți obiective financiare clare și apoi prioritizați nevoile dvs. pe termen lung în detrimentul achizițiilor impulsive pe termen scurt. Este important să țineți evidența sumelor de bani pe care le-ați economisit ca urmare a reducerii numărului de achiziții impulsive pe care le faceți. Aceste economii pot fi mutate într-un fond de economii desemnat sau investite într-un cont de economii cu randament ridicat pentru a obține dobândă și a vă consolida finanțele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?