Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734

VIDEO: Cadrele MAI din Vrancea, prioritate: Școala trebuie să fie un loc sigur pentru elevi și profesori

Vacanța de vară a trecut într-o clipită, iar luni, 9 septembrie, școlarii și preșcolarii s-au reîntors în bănci. Aceasta a însemnat luarea unor măsuri premergătoare de către efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județ, dar și activități derulate în prima zi de școală. Iar toate acestea au fost explicate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune, susținute de purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului Vrancea și reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea.

Scopul comun, au asigurat aceștia, este acela ca elevii să fie în siguranță, iar orele de curs să se desfășoare fără incidente. Primele detalii au fost oferite de comisarul șef de poliție Zorel Burlan, care a precizat că, în prima zi de școală din acest an, peste 170 de polițiști au asigurat prezența la 335 de unități de învățământ de pe raza județului – 72 din mediul urban și 263 din mediul rural.
Activitățile au constat în fluidizarea traficului rutier în zona școlilor, verificarea din punct de vedere al respectării stării tehnice a celor 96 de mijloace de transport școlar aflate în evidențele Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, pentru a asigura elevilor deplasarea în condiții de siguranță, dar și participarea la manifestările festive de deschidere a noului an școlar, pentru a transmite informații importante elevilor, cadrelor didactice și părinților prezenți.


Iar începerea noului an școlar a însemnat și demararea activităților din Planul național de combatere a violenței școlare. „Prioritatea noastră, a poliției, este să oferim un mediu sigur, atât elevilor cât și cadrelor didactice, pentru ca actul educațional să se desfășoare în cele mai bune condiții și fără teama unor pericole sau riscuri.
La nivelul Poliției Române, cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, a fost inițiată Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”
, pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, care va fi implementată pe parcursul anului școlar 2024 – 2025.
Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/ sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri. Această campanie are 3 direcții de acțiune, respectiv:

Creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional; informarea populației cu privire la identificarea comportamentelor de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării, precum și în referire la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării/ sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și/ sau infracționalității în mediul școlar;
informarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, precum și a populației generale, cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate: informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim; modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară; campanii/ programe/ proiecte de prevenire derulate la nivelul
unităților de învățământ;
lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu. Campania este însoțită și de 3 materiale audio – video, precum și de 27.000 de afișe, realizate în scopul informării populației.

Tot prin intermediul domeniului sigurantascolara.ro, vor fi asigurate informări /recomandări pentru elevi și părinți și teme care să asigure pregătirea adecvată, a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar în ceea ce privește managementul cazurilor de violență și alte situații corelate, și, de asemenea, pentru promovarea unui comportament social adecvat în rândul elevilor, în scopul prevenirii faptelor de violență, consumului de droguri, delicvenței juvenile, cu acccent pe consțientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor incidente.
Activitățile noastre educativ-preventive se vor desfășura în permanență, pe întreaga perioada a anului școlar, atât în incinta cât și în proximitatea unităților de învățământ, cu scopul de a asigura un climat de siguranță pentru toți elevii și personalul didactic. Au fost dispuse măsuri suplimentare pentru adaptarea patrulelor în proximitatea unităților de învățământ.
Aceste patrule vor asigura ordinea în timpul sosirii și plecării elevilor și vor contribui la organizarea activităților rutiere în zonele adiacente. Polițiștii vor interveni zilnic pentru a preveni orice situație care ar putea pune în pericol sau afecta climatul de ordine și siguranță publică din zona sau în incinta tuturor unităților școlare din județul nostru”, a asigurat comisarul șef Burlan.

Jandarmii, la datorie în prima zi de școală
Actitivățile derulate de de jandarmii vrânceni în contextul începutului de an școlar au fost detaliate de plutonierul Monica Veronica Lechea, purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea, efectivele instituției fiind alături de elevi, părinți și profesori în cele 16 instituții de învățământ din zona de competență. „Prezența activă și implicarea efectivelor de jandarmi la festivitățile de începere a anului școlar a avut ca scop asigurarea unui climat de siguranță pentru elevii și părinții acestora, precum și pentru cadrele didactice;
prevenirea faptelor contravenționale în proximitatea acestora, pe traseele de afluire și defluire ale elevilor și profesorilor. Pentru creşterea gradului de siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ, odată cu începerea anului şcolar 2024 – 2025, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea va intensifica măsurile de ordine publică în zona adiacentă unităţilor şcolare, precum şi pe traseele de deplasare ale elevilor.
De asemenea, ca și în anii trecuți, forțele de ordine vor participa la menținerea ordinii și liniștii publice în zona instituțiilor de învățământ aflate în raza de competență, dar și în imediata apropiere a acestora, unde se produc aglomerări de personae, îndeosebi la începutul și la sfârșitul orelor de curs”,
a punctat purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea.
Ca o comparație, în anul școlar încheiat, jandarmii vrânceni au executat peste 40 de acțiuni pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe interzise și peste 120 de acțiuni în cadrul programului „Școala în siguranță” – fie independent, fie în cooperare cu alte instituții.
„Activitățile preventiv – informative s-au realizat pe linia prevenirii victimizării minorilor, combaterii absenteismului școlar, prevenirii consumului de alcool și substanțe interzise. La aceste activități au participat peste 11.500 de elevi și cadre didactice. Toate aceste activități vor continua să se desfășoare și pe parcursul acestui an școlar. Pentru Jandarmeria Vrancea asigurarea unui climat de ordine și siguranță în școli, precum și în zonele adiacente acestora reprezintă o prioritate.
Drept urmare, zilnic vom continua activitățile specifice de patrulare și prevenire a faptelor antisociale în zona unităților școlare și în anu
l școlar 2024 – 2025, atât independent cât și în sistem integrat și vă asigurăm de strânsa colaborare cu reprezentanții instituțiilor școlare aflate în responsabilitate, pentru îndeplinirea scopului comun: siguranța elevilor și a personalului didactic pe întreg parcursul anului de învățământ, astfel încât școala să fie un spațiu sigur, dedicat studiului și performanței”, a mai spus plutonierul Monica Veronica Lechea.

Pompierii, prietenii elevilor
Totodată, căpitanul Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, a precizat că, pentru instituția pe care o reprezintă, „siguranța copiilor în mediul școlar este o prioritate de necontestat”. De aceea, în prima zi a noului an școlar, pompierii militari vrânceni au fost prezenți în 20 de unități de învățământ, pentru a desfășura misiuni de informare preventivă și recunoaștere preliminară. Iar colaborarea dintre pompieri și unitățile de învățământ continuă pe tot parcursul anului.
În cifre, la nivelul județului, din totalul celor 504 clădiri cu destinația de unități de învățământ, 239 nu fac obiectul avizării ISU Vrancea, în timp ce 224 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 41 sunt în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare, cu mențiunea că, 24 dintre acestea dețin avizul de securitate la incendiu.
„În conformitate cu Protocolul privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior, unitățile școlare planifică, semestrial, cel puțin două exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență, planificare ce ulterior este centralizată de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și în baza căreia, specialiștii din cadrul ISU Vrancea participă la activitățile de coordonare, îndrumare și instruire a personalului din unitățile de învățământ.
Totodată, anual, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, organizează competiții cu tematică de pompieri – „Prietenii Pompierilor” și cu tematică de protecție civilă – „Cu viața mea apăr viața”, competiții la care participă elevi atât din ciclul gimnazial cât și liceal.
Personalul Inspecției de Prevenire execută permanent controale și verificări la unitățile de învățământ din județ, iar acolo unde sunt identificate neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local și județean, sunt luate măsuri pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință.
Pe timpul acestor controale
se execută și exerciţii de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, cât și activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor, în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă.
De asemenea, echipajele de pompieri militari efectuează periodic misiuni de recunoaştere în teren la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloacele de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.

Pe lângă aceste exerciții practice, pompierii militari sunt alături de copii, cu ocazia diferitelor evenimente sau programe școlare sau la invitația cadrelor didactice, purtând discuții deschise și constructive cu aceștia, menite să sporească cunoștințele și aptitudinile elevilor în domeniul situațiilor de urgență. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Anghel Saligny” al județului Vrancea își manifestă, în continuare, disponibilitatea acordării asistenței tehnice de specialitate, în vederea obținerii avizului sau autorizației de securitate la incendiu.
Pompierii militari vrânceni urează tuturor elevilor și cadrelor didactice mult succes în noul an școlar”,
a detaliat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Grijă față de elevi au și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, a arătat Ionelia Neacșu, prezentă la conferința de presă. „Siguranța copiilor este obiectivul Ministerului Afacerilor Interne, iar atunci când vorbim de prevenirea și combaterea traficului de droguri spunem clar că aceasta este o prioritate”, a punctat aceasta, cu mențiunea că specialiștii CPECA Vrancea își doresc o colaborare bună nu doar cu elevii, ci și cu părinții, cu cadrele didactice și alte persoane implicate în procesul de învățământ.
„Un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinții sau tutorii legali. La nivelul Agenției Naționale Antidrog, avem în derulare o campanie de informare – Unspoken, în cadrul căreia vom organiza întâlniri cu grupurile de părinți. Reamintim că, la nivelul CPECA Vrancea, funcționează programul Safe Space, adresat adolescenților cu risc de consum și adolescenților consumatori de droguri, dar și familiilor acestora.
Credem că orice copil trebuie să știe că nu este singur în fața problemelor, că oricând poate apela la specialiști, pentru ca, împreună, să găsim soluția cea mai bună pentru el. Încurajăm părinții și profesorii să vorbească deschis, să apeleze la ajutorul nostru. Pentru că nu sunt singuri, noi le suntem alături”,
a transmis Ionelia Neacșu, cu mențiunea că programul în cauză – Safe Space, este complet gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?