Comunicat de presă:
Anul acesta, la 111 ani de aeronautică militară în România, continuăm activitățile în luna septembrie, prin comemorarea fabuloasei personalități a Aeronauticii Române, generalul aviator vrâncean Andrei Popovici, comandantul eroicului Grup 2 Aeronautic în Bătălia Aeriană de la Mărășești.
Anul trecut, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea marelui aviator, în data de 18 august 2023, în Stația CFR Cotești, locul de naștere al generalului Andrei Popovici, am organizat dezvelirea unei plăci comemorative din marmură în amintirea sa. Așa cum am convenit și propus, anul acesta, la 20 septembrie, vom inaugura un loc de aducere aminte special în Stația CFR Cotești, Muzeul Aeronauticii „General aviator Andrei Popovici”.
Manifestarea se desfășoară cu aprobarea și participarea Forțelor Aeriene Române, Regionalei CFR Galați, precum și cu sprijinul IAR Brașov, Primăriei și Consiliului Local Cotești.
La ceremonialul militar și religios care se va desfășura pe peronul gării CFR CoteștI, suntem onorați de participarea unui detașament de excelență din Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc, sublocotenenți piloți promoția 2024, cursanți ai Cursului de bază, sub conducerea comandantului acestei structuri de elită, personal din Baza 91 Logistică a Forțelor Aeriene „General Aviator Andrei Popovici”, invitați speciali din cadrul instituțiilor publice civile și militare, membri și simpatizanți ai asociației noastre, iubitori de pretutindeni ai Aeronauticii Române.
Punctul central de atracție va fi reprezentat de spectacolul aerian oferit de aeronavele din dotarea Școlii Aripilor Românești de la Boboc (avioane IAK 52 și IAR 99), Generalul Andrei Popovici fiind comandantul Școlii Militare de Pilotaj în anul 1914 și primul comandant, în anul 1918, al primei instituții militare de învățământ aeronautic din România Mare.
Totodată, Asociația „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu” va prezenta la sol replica funcțională la scara 1/1 a Aeroplanului FARMAN-III 1909, realizat cu ocazia aniversării a 110 ani de zbor la Focșani, care a fost și primul avion pe care s-a instruit celebrul aviator.
Personalitate remarcabilă a Aeronauticii Române, generalul aviator Andrei Popovici a fost printre primii piloţi brevetaţi ai României, comandant de şcoală militară de aviaţie la începuturile înfiinţării sale, comandantul celui mai important grup aeronautic, Grupul 2 Aeronautic, în campania aeriană pentru salvarea României în vara de foc a anului 1917, comandantul primei instituţii de învăţământ aeronautic din România Mare, Grupul IV Aviaţie Instrucţie, dezvoltator de industrie aeronautică naţională, cu merite în înfiinţarea şi construirea de avioane la Fabrica ASTRA din Arad şi IAR Braşov, fondator al Aeroclubului Regal al României, director al companiei naţionale de transport aerian a României interbelice, Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat – LARES.
Generalul aviator Andrei Popovici s-a născut la data de 14 august 1883, în staţia Coteşti, Comuna Goleşti, Plasa Marginea, Judeţul Râmnicu Sărat, astăzi Comuna Cotești, Judeţul Vrancea. (…) După război, avansat la gradul de general, a fost artizanul aducerii în ţară a savantului Henri Coandă (a fost coleg la Liceul Militar cu acesta, fiind și cumnatul marelui savant).
S-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani, la 13 august 1967, fiind înmormântat în cavoul Familiei Coandă din Cimitirul Bellu din București. (…) Pentru meritele deosebite și pe front a fost decorat cu următoarele ordine naţionale şi străine: „Steaua României cu spade în gradul de Cavaler”; „Coroana României cu spade în gradul de Ofiţer”; „Legiunea de onoare în gradul de Cavaler”; „Sf. Ana cls. III-a cu spade şi fundă”; „Sf. Stanislas cls. II-a cu spade”; „Crucea Regina Maria cls. II-a”.
Cu încrederea că demersul nostru se va bucura de aprecierea dumneavoastră, vă adresăm invitaţia de suflet de a participa la manifestările planificate, vă încredinţăm de cele mai calde şi sincere sentimente de preţuire şi vă salutăm cu cel mai profund respect.
CER SENIN!
Comandor aviator (rtr.) lect. univ. dr. Jănel Tănase, președinte Asociația „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu”