Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734

Marcel Ciolacu: Proiectele noilor spitale din Focșani, Sibiu și Piatra Neamț – „făcute de aceeaşi persoană”, redimensionate

          Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Spitalul de la Sibiu se va face, menţionând că investiţia a fost redimensionată de la 500 de milioane de lei la 300 de milioane de lei pentru a se încadra în sumele pentru finanţare. „Au existat anumite proiecte depuse în PNRR, o anumită sumă, şi mai avem o altă sumă dublă faţă de proiectele din PNRR finanţate prin BEI. Proiectele din PNRR – aveam o limită, parcă 21 de proiecte, în momentul acesta am mers la 25 de proiecte prin PNRR. S-a luat gradul de maturitate al proiectului. (…) Sibiul avea un proiect estimat la 500 de milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat până la sfârşitul anului 2026, lucru care, sincer vă spun, nu se putea executa. Nu se putea executa această construcţie până la sfârşitul anului 2026, când se termină implementarea proiectelor din PNRR”, a explicat Ciolacu, întrebat la o conferinţă de presă în legătură cu situaţia spitalului din Sibiu.

          El a adăugat că, după o discuţie şi după anumiţi indicatori, Spitalul de la Sibiu a trecut la finanţare prin împrumut de la BEI, bugetul de stat şi granturi din exerciţiul financiar actual. „Spitalul de la Sibiu se va face. Cu adevărat, s-a făcut o redimensionare de la 500 de milioane, mi se pare că s-a făcut o redimensionare la 300 de milioane, ca să se poată încadra în sumele solicitate. Avem 3 spitale regionale, care sunt în jur de 500 de milioane, care au început toate, fiecare, Craiova, Cluj şi Iaşi, şi au venit 3 proiecte majore, toate la fel, făcute de aceeaşi persoană, la Sibiu, la Focşani şi la Piatra Neamţ. Piatra Neamţ a redimensionat proiectul, fiind în jur de 300 de milioane, la fel, Focşani, Vrancea, a intrat în aceeaşi procedură şi Sibiu este în aceeaşi procedură. Spitalul de la Sibiu se va face. Dar aceştia sunt parametrii pe care şi-i permite statul român ca banii să nu-i pierdem din PNRR pe un spital care nu are timp să se finalizeze execuţia. Acesta este adevărul complet”, a mai explicat Marcel Ciolacu.

          Întrebat în legătură cu redimensionarea fondurilor alocate acestui spital, premierul a spus că deciziile trebuie luate sustenabil. „Oameni buni, un spital regional costă 500 de milioane. Spitalul din Turcia, celebrul spital din Turcia, American Memorial, a costat 500 de milioane. Nu poţi să ai un spital regional de 500 de milioane şi cu acea capacitate la Cluj, venind cu spital la Bistriţa, e în construcţie cred că 60%, venind la Târgu Mureş şi să vii şi la Sibiu cu spital. Nu avem medici, nu avem cadre medicale, nu avem asistente să acoperim. E un spital deştept la Bihor, unde administraţia a înţeles că nu poţi să ţii două spitale, chiar e pe excedent (…). Eu înţeleg absolut tot şi necesitatea e corectă. A trebuit să gândim cu capul, nu cu emoţia. Deciziile trebuie să le luăm sustenabile, ţinând cont de nişte realităţi”, a adăugat premierul.

          El a subliniat că „Spitalul de la Sibiu se va face”. „În Sibiu va fi un spital nou. Dar nu pot să vin cu bani să cheltui pe trei spitale toţi banii luaţi de la BEI, pentru că România e mult mai mare. Mai mult, nu poţi într-o anumită regiune să faci investiţii de 2-3 miliarde şi să uiţi restul ţării. Mai mult, avem 100 de miliarde. Vom face 3 miliarde. Vom face la Sibiu un spital de 1 miliard. Nu e sustenabil! Nu are cine lucra! Nu are adresabilitate, ţinând cont de cât de dezvoltat e sistemul de sănătate din zona dumneavoastră. Am investit şi pe nişe în Târgu Mureş, Cluj. Haideţi să trăim cu picioarele pe pământ!”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

          La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a spus că trebuie găsită finanţare pentru ca fiecare judeţ să aibă un spital, cel puţin judeţean. „Haideţi să clarificăm lucrurile plecând de la următoarea idee: fiecare judeţ va avea un spital judeţean. S-a găsit finanţare, dincolo de finanţarea PNRR, asta a fost discuţia pe care am avut-o în coaliţie şi în Guvern, să găsim finanţare pentru ca fiecare judeţ să aibă un spital, cel puţin judeţean, la standarde europene de astăzi, nu de acum 30 de ani”, a spus Câciu. El a adăugat că această redimensionare a sumelor a fost făcută pentru ca toate judeţele să aibă acces la sănătate. „Nu ştiu dacă vi s-a spus de la nivel judeţean, dar este o ordonanţă de urgenţă, este un act normativ la nivel naţional, în care există un plafon pentru municipii, judeţe şi pentru oraşe, pentru fiecare tip de finanţare, inclusiv un plafon pentru ceea ce înseamnă cele care au cofinanţare mare din PNRR. Deci, în două săptămâni, ghidurile vor fi puse la dispoziţie. Există act normativ încă de anul trecut dat în acest sens cu privire la finanţările care au fost găsite din fonduri europene din coeziune, Banca Europeană de Investiţii şi bugetul de stat, toate judeţele, toate municipiile, toate oraşele au acces la această finanţare”, a mai spus ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?