Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Vineri 11 octombrie 2024 Nr. 6734

GALERIE FOTO: Arhimandritul Macarie de la Muntioru, sărbătorit la împlinirea a 75 de ani

          Arhimandritul Macarie, de la Schitul Muntioru din comuna Vintileasca, a fost sărbătorit ieri, după terminarea slujbei de Sfânta Maria, de o parte dintre credincioși, care au rămas să-i facă o surpriză arhimandritului la împlinirea vârstei de 75 de ani. Aceștia au venit de dimineață la slujba de prăznuire, îmbrăcați în straie populare, aducând cu ei aranjamente florale, iar un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Vintileasca, coordonați de directorul Gabriel Trestianu, i-au oferit un moment artistic, cu cântece patriotice și i-au cântat La mulți ani!. Oana Banu, elevă a școlii, a interpretat Balada lui Brâncoveanu, apoi a altă elevă, Nicoleta Pisaroschi, a interpretat cântecul Muntior, pădure dragă.    Prezenți la slujbă au fost numeroși credincioși veniți din județele Vrancea și Buzău, dar și frații călugări de la mănăstirile din jur, alături de primarii localităților învecinate, astfel că biserica, dar și curtea schitului au fost arhipline de credincioși. La final i-au cântat la mulți ani, iar părintele, ca semn de mulțumire, a adresat oamenilor câteva cuvinte spuse din inimă și i-a invitat pe toți să guste din darurile primite. Se vedea pe fața părintelui că cel mai mare cadou era iubirea oamenilor. Bucuria din ochi, sclipirea se datorau sentimentului de mulțumire și împlinire sufletească. Poate noi avem de toate și ne lipsesc multe. Lui, nu îi lipsește nimic. Îl are pe Dumnezeu și îi are pe oameni, pe credincioșii care vin la el la mănăstire indiferent de vreme, de drum sau de distanță. Asta îl face fericit pe părinte. Fericit, împlinit și mulțumit.

          „Preacuvioase Părinte Macarie, astăzi, la ceas de sărbătoare, îmi îndrept gândurile și inima către sfinția voastră, cu recunoștință și dragoste nemărginită. Sunteți pentru noi nu doar un slujitor al Domnului, ci și un adevărat păstor al sufletelor, cel care ne îndeamnă necontenit să găsim bucuria în cele sfinte și să ne împlinim viața prin credință și iubire. Îmi amintesc cu drag de fiecare moment în care cuvântul sfinției voastre plin de har ne-a mângâiat inimile, ne-a adus alinare și ne-a îndrumat pașii spre lumina adevărului. Într-o lume care adesea ne pune la încercare, sunteți pentru noi o rază de lumină, un exemplu de trăire duhovnicească și o sursă nesecată de bucurie. Vă mulțumim că sunteți alături de școală noastă necontenit! Fie ca Bunul Dumnezeu să vă ocrotească și să vă binecuvânteze cu mulți ani plini de sănătate, pace și împliniri duhovnicești. Ne rugăm ca darul dumneavoastră de a aduce bucurie în sufletele oamenilor să vă fie răsplătit însutit și să continuați să fiți un stâlp al credinței în comunitatea noastră. La mulți ani, părinte drag, cu multe binecuvântări și bucurii dumnezeiești! Să aveți parte de harul și iubirea necondiționată a Domnului în fiecare zi a vieții sfinției voastre!”, a fost mesajul lui Gabriel Trestianu, directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Vintileasca.

          „Noi cu toții venim aici la Muntioru pentru smerenia acestui loc. Pe părinte îl știm de când era la Poiana Mărului și de atunci venim să ne găsim liniștea și să ne reculegem aici sus în inima Munților Vrancei, la Muntioru. Nimic nu se compară cu o vorbă bună spusă de părinte și de un sfat înțelept pe care îl dă credincioșilor atunci când fiecare dintre noi are nevoie. Ne bucurăm că an de an suntem aici de ziua dumnealui și ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îl țină sănătos mulți ani înainte”, a spus Liliana, o enoriașă care vine la schit de multă vreme.

          Părintele Macarie s-a născut pe 8 septembrie 1949 în satul Sările, comuna Bisoca, din județul Buzău. Tunderea sa în monahism s-a făcut la Mănăstirea Ciolanu, apoi a fost trimis ca viețuitor la Poiana Mărului. Nașul de călugărie a fost Preasfințitul Gherasim, Episcop vicar la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Deși la naștere i s-a dat numele de Marcel, odată cu tunderea sa în călugărie a primit numele de Macarie, nume purtat de un mare sfânt care a trăit în secolul IV. Numele de Macarie înseamnă „Fericitul” în greacă. Mulți îl descriu pe  arhimandritul Macarie ca fiind un bătrân cu barba ninsă și răsfirată de vânt, cu glasul blând. Părintele Macarie îi binecuvântează pe toți credincioșii care urcă la el, la mănăstirea Muntioru. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?