Luna august a însemnat pentru cadrele Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea sute de misiuni specifice pentru siguranţa cetăţenilor. Peste 500, mai precis, care au fost executate de aproximativ 1.500 de jandarmi. Iar cele mai multe – 387, au fost misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice. În aceleași timp, alte 56 de misiuni au fost pentru asigurarea ordinii publice, 39 au fost executate în cooperare/ colaborare cu alte instituţii, 29 au fost intervenții la evenimente semnalate prin apel la 112, iar alte 3 – punere în aplicare a unor mandate de aducere.
Detalii au fost oferite astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de colonelul Adrian Babiș, inspectorul șef al IJJ Vrancea, acesta subliniind că, începând de luni, 9 septembrie, jandarmii vrânceni vor avea și activităţi ocazionate de începerea noului an şcolar. Iar în total, jandarmii vrânceni vor desfăşura activităti de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe linia combaterii fenomenului infracţional şi contravenţional la 16 instituţii de învăţământ de pe raza judeţului – 8 în Focşani, 5 în Adjud şi 3 în Panciu.
„Pe această cale, vă reamintim că suntem alaturi de elevi şi cadrele didactice pe parcursul întregului an şcolar, nu doar la debutul său. Nu în ultimul rând, urăm elevilor mult succes în noul an şcolar şi rezultate pe măsură!”, a transmis colonelul Babiș. Cât despre activitățile de zi cu zi, acesta a subliniat că totul este pentru „prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, prevenirea fenomenului contravenţional şi infracţional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale şi aplicarea măsurilor legale la constatarea producerii acestora, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor”.
Și, pe lângă alte misiuni, a arătat șeful IJJ Vrancea, „S-a pus accent pe asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestările sportive, în special meciurile de fotbal – ca urmare a promovării echipei CSM Focşani 2007 în Liga a II-a şi a echipei CSM Adjud în Liga a III-a, meciuri la care participă un public numeros. Intervențiile au fost imediate și ferme pentru liniștea cetățenilor care ar fi putut fi afectați”.
„Eforturile de menținere a ordinii și siguranței publice au dus la identificarea și sancționarea a numeroase contravenții şi fapte penale, contribuind astfel la creșterea siguranței cetățenilor. Pe parcursul misiunilor desfășurate, au fost aplicate 286 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 56.700 lei, astfel: 231 sancțiuni pentru fapte prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice; 27 sancțiuni pentru fapte prevăzute de Legea nr 176/2024 a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii;
15 sancțiuni pentru fapte prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumul produselor din tutun; 7 sancțiuni pentru fapte prevăzute de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic; 5 sancțiuni pentru faptele prevăzute de OUG nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență; 1 sancțiune pentru faptele prevăzute de Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.
De asemenea, au fost constatate patru infracțiuni astfel: 1 infracţiune prevăzută de articolul 193, Cod penal – Lovirea sau alte violențe; 1 infracţiune prevăzută de articolul 206, Cod penal – Ameninţarea; 1 infracţiune prevăzută de articolul 372 alin 1, lit b), Cod penal – Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; 1 infracţiune prevăzută de Legea 84/1998, articolul 102 alin 1, lit b) – punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
În ceea ce priveşte prevenirea faptelor antisociale şi a pregătirii antiinfracţionale a populației am desfășurat 21 de acțiuni de intervenție preventivă în baza celor 4 programe „Alege să fii fair-play”, „Prevenirea şi combaterea consumului de substanţe interzise”, „Respectați natura pentru un mediu sănătos” și „Împreună pentru siguranță”. Referitor la numărul de apeluri prin care ne-au fost semnalate aparițiile animalelor periculoase, a urșilor mai exact, am avut 77 de solicitări de la începutul anului, dintre care 20 în luna august, efectivele de jandarmi intervenind la 45 dintre acestea de la începutul anului, dintre care 10 în luna august.
Aceste solicitări au fost îndeplinite în conformitate cu prevederile O.U.G. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora și s-au concretizat în: acțiuni de alungare; situații în care animalele nu au mai fost găsite de efectivele de jandarmi la locurile indicate.
Localitățile cu cele mai multe semnalări a prezenței ursului la nivelul județului Vrancea și unde jandarmii au intervenit pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, atât în intravilanul cât și în extravilanul acestora, sunt: Vintileasca (12); Nereju (12); Tulnici (8); Vidra (8); Soveja (7); Țifești (7).
Jandarmii montani au participat la o misiune de căutare salvare în cazul unei turiste rănite pe traseul Cheile Tisitei după ce a căzut în gol de la înălţimea de 5m. Patrula din cadrul PJM Lepşa a intervenit pentru evacuarea unei turiste de 15 ani care s-a accidentat pe traseul Cheile Tişitei, având piciorul luxat. Turista a fost evacuată şi predată echipajului de ambulanţă fără probleme. Alături de jandarmi au intervenit Salvamont Vrancea, ISU Vrancea şi o ambulanţă din cadrul SAJ Vrancea.
De asemenea, jandarmii montani vrânceni au acționat zilnic pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru informarea și acordarea de sprijin turiștilor aflați pe traseele montane”, a mai detaliat colonelul Adrian Babiș.