Ediția: Miercuri 11 septembrie 2024 Nr. 6712
Ediția: Miercuri 11 septembrie 2024 Nr. 6712

FOTO: Școală din Odobești, monument istoric, în curs de reabilitare

            7.530.690,63 de lei este suma totală pe care autoritățile din Odobești au calculat-o a fi necesară pentru proiectare și execuția de lucrări în cadrul unui proiect care are în vedere reabilitarea și consolidarea seismică a unui imobil numit „Școala – Local C” din oraș. Mai precis, este vorba despre un imobil monument istoric înscris în Lista monumentelor sub codul VN-II-m-B-06527, care se află în centrul orașului, lângă alte clădiri – monument – „Casa Cureteanu” și „Casa Pogorevici”.

Cunoscută drept „Școala cu două corpuri”, parte din clădire a mai făcut obiectul unei licitații similare, însă pentru Corpul C1, cu precizarea că toată construcția „face parte dintr-un grup de clădiri selcționate ca fiind prioritare pentru realizarea unor lucrări de intervenții”. Acum, în suma oferită, intră lucrări de la A la Z: servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului, dar și execuția lucrărilor de reabilitare și consolidare seismică, conform soluțiilor tehnice.

În documentație se arată că fondurile necesare au fost obținute prin Programul Regional 2021 – 2027, Programul Regional Sud-Est, iar lucrările vor fi complexe, dat fiind că „în decursul timpului nu au fost operate schimbări funcționale majore asupra construcției, nu au fost realizate recompartimentări sau extensii. Structura funcțională este similară sau chiar identică celei originale. Nu au fost realizate intervenții structurale majore cu excepția unor intervenții la nivelul șarpantei, unde au fost făcute completări și înlocuiri ale elementelor din lemn ale șarpantei.

Finisajele exterioare au suferit numeroase intervenții în decursul timpului. Au fost identificate numeroase straturi succesive de vopsitorii și văruieli ce acoperă atât cărămida, inițial aparentă, cât și culoarea originală a clădirii. Șarpanta și învelitoarea sunt puternic degradate și este necesară refacerea acestora. Acestea se vor reface cu păstrarea formei volumetriei. (…)

Tâmplăria exterioară din lemn este puternic degradată și nu asigură etanșeitatea și izolarea termică desfășurării în condiții optime a activității. (…) în dreptul fațadei principale, pe zona centrală a acesteia, soclul prezintă o tratare simplă diferită de piatră fasonată, estetic prezentă în restul zonelor de fațadă, indiciu că această zonă nu este menită să fie vizibilă, posibil să fi fost acoperită.

Un alt indiciu a fost observat după desfacerea locală a lambriului la partea interioară, unde se observă clar zidăria nouă sub fereastra existentă. Se poate spune cu certitudine că în dreptul fațadei principale, în legătură cu strada Dobrogeanu Gherea, a fost prezent un acces, posibil cu scara monumentală, ce a fost zidit în decursul timpului. Finisajele interioare sunt puternic degradate (…)”. Și, dată fiind importanța imobilului, ca monument istoric, lucrările trebuie efectuate având în vedere mai multe aspecte.

Astfel, „fațadele existente vor fi restaurate la forma originară. Elementele decorative vor fi completate și pentru restaurarea lor se vor utiliza tehnicile de construcție care le definesc. Nu este permisă utilizarea la exterior de tencuieli ce au în componența lor cimentul. Nu este permisă utilizarea unor tâmplării noi din PVC. Toate lucrările ce presupun săpături se vor executa sub supraveghere arheologică. Nu sunt permise lucrări de consolidare sau de instalații ce ar dăuna fațadelor, ar schimba geometria acestora sau ar afecta în mod negativ decorațiunile”, se arată în documentație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?