Ediția: Vineri 13 septembrie 2024 Nr. 6714
Ediția: Vineri 13 septembrie 2024 Nr. 6714

Consilierii locali decid astăzi dacă Focșaniul va avea un Plan Urbanistic General

Ieri, sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea a găzduit o dezbatere publică privind Planul Urbanistic General al municipiului Focșani, la solicitarea primarului Cristi Valentin Misăilă. Astfel, a fost prezentat modul în care a fost reactualizat PUG-ul municipiului reședință de județ, precum și Regulamentul, înainte ca astăzi actele să treacă prin „sita” votului în Consiliul Local Focșani.

Un proiect „pe care îl așteptăm de mult timp”, a subliniat edilul municipiului, care a ținut să mulțumească celor prezenți, implicit prefectului Marius Iorga și reprezentantului gazdelor, vicepreședintele Ionel Cel Mare. „Suntem în penultima etapă a acestui proiect, iar mâine (azi – n.r.), în ședința de plen a Consiliului Local Focșani va fi supus aprobării. A fost promovat și a fost supus procedurii de transparență decizională (…). Am avut și câteva propuneri”, a spus primarul Misăilă.

Ulterior, pe pagina de Facebook a CJ Vrancea s-a subliniat faptul că este „un moment crucial pentru viitorul urbanistic al orașului Focșani”. De altfel, și vicepreședintele Cel Mare, prezent la dezbatere, la prezidiu, a punctat că este „o zi istorică pentru municipiul Focșani, pentru focșăneni și pentru vrânceni. (…) Cred că intrăm în linie dreaptă, de foarte mulți ani Planul Urbanistic General al municipiului Focșani nu a mai fost actualizat, deci felicit pe cei care s-au străduit să realizeze această lucrare deosebită”, a spus Ionel Cel Mare.

Și prefectul Iorga a dorit să le mulțumească celor implicați, primarului Misăilă și echipei sale. „Este o realizare extraordinară pentru focșăneni. Știu asta, pentru că i-am fost și eu alături, ca și coleg. Vă felicit din toată inima”. „Este un proiect al nostru, al tuturor, demarat de foarte mult timp. Când am preluat mandatul, în 2016, se afla în derulare un contract. Am fost nevoiți să-l reziliem, am demarat o nouă procedură. Iar din 2019 am demarat lucrările la acest Plan Urbanistic General.

Au fost foarte multe avize de obținut, peste 50 de la instituții pblice și ministere. Am întâmpinat mai multe probleme, pe care le-am traversat și rezolvat. Ne-am dorit să atragem în intravilan o suprafață de teren de cel puțin 1.000 de ha, din care peste 156 de ha spații verzi. Municipiul Focșani este într-o continuă dezvoltare – știm foarte bine că sunt cetățeni care și-au construit locuințe în extravilan și așteptau de foarte mult timp aprobarea acestui Plan Urbanistic General.

De asemenea, Uniunea Europeană ne-a obligat să avem o normă de spațiu verde pe cap de locuitor, de minim 26 de mp. Singura variantă posibilă a fost de a atrage cât mai mult spațiu verde în intravilan. (…) Am introdus nu numai proiectul, ci și traseul actual al viitoarei autostrăzi A7, care din fericire vine ca un balon de oxigen: în curând vom circula de la Buzău la Focșani pe A7. În curând vom avea și o centură de Nord a municipiului Focșani, cea care va face legătura între DN 2D și DN2 E85. Și, bineînțeles, anumite modificări de reguli urbanistice”, a spus succint primarului municipiului.

În cadrul dezbaterii au fost puse pe „tapet” principalele modificări din PUG-ul Focșaniului, atât de către reprezentantul societății care s-a ocupat de proiect, arhitectul Mihai Moțcanu, cât și de către arhitectul șef al municipiului, George Păduraru. Probleme discutate au fost câteva, au venit și întrebări din on-line, dat fiind că dezbaterea a fost transmisă live. Nu toate pe subiect, dar răspunsuri au fost oferite tuturor.

Iar promisiunea pentru toți, încă de la început, a fost că solicitările pertinente pot fi transformate în amendamente care să fie discutate astăzi, în cadrul ședinței CL Focșani. Cele mai fierbinți puncte – zonele construite protejate din municipiu, care vor fi reglementate concret odată cu PUG-ul. Printre altele, o problemă a fost ridicată de Oana Pavel, arhitectul șef al CJ Vrancea. Iar de la această discuție, primarul Misăilă a atras atenția că este nevoie, cu adevărat, de un amendament.

Haideți să găsim o soluție împreună, să facem o mențiune, printr-un amendament, în cadrul ședinței de Consiliu Local, până la aprobarea PUZ-ului de zonă construită protejată, să fie respectate reglementările impuse de Codul civil și de Planul Urbanistic General al României. Altfel ne blocăm total în zonele cu restricții din zonele cu monumente istorice. (…)

O să ajungem la multe dispute în instanță, și nu ne dorim asta. Noi ne dorim să găsim o soluție să funcționăm în continuare până la funcționarea acestor PUZ-uri CP. (…) Nu putem să obligăm cetățenii să construiască pe limita de proprietate. Mi se pare absurd. (…) Am mai avut câteva Planuri Urbanistice Zonale în care s-au impus niște restricții „excesive” și am ajuns să nu putem da autorizații de construire”, a punctat primarul Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?