Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709
Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709

FOTO: Nicușor Halici: „Poiana Negari, festivalul sufletului și tradițiilor românești”

            S-a încheiat cea de-a 55-a ediție a Festivalului Folcloric Tradițional „Poiana Negari”, derulat la Jitia. Duminică, la evenimentul organizat de Consiliul Județean prin Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Jitia, pe scenă au evoluat Brâul de la Jitia, Ansamblul Folcloric „Chindia“, Buciumașii din Spulber, Păltineanca din Paltin, Cimpoierii din Nistorești, Vornicii din Păulești, Chipărușul din Nereju și Formația de dansuri mixte de la Bisoca.

Totodată, la invitația primarului Ion Păun, pe scenă au urcat și Nicușor Iordan și Vrâncenii Band, Laura Haidău și Cornel Ciubotaru. Iar printre cei prezenți s-a numărat și liderul PSD Vrancea, Nicușor Halici, președintele ales al CJ Vrancea, care consideră Poiana Negari ca fiind „festivalul sufletului și tradițiilor românești”.

Am avut deosebita plăcere de a reveni la Jitia pentru cea de-a 55-a ediție a consacratului festival folcloric „Poiana Negari”. Această sărbătoare reprezintă un prilej de a celebra ceea ce ne unește: dragostea pentru locurile natale, spiritul comunității, istoria și tradițiile care ne definesc, precum și oamenii care, prin muncă și devotament, fac din Jitia un loc cu adevărat special.

A fost o ocazie minunată de a întâlni oameni dragi, alături de Ion Păun, primarul comunei Jitia, deputatul Laurențiu Marin, Adrian-Viorel Banaurs – primarul comunei Dumitrești, consilierii județeni Dănuț Mocanu, Geani Bălan, Monica Raluca Aniței și colegii Lionida Milea, Virgil-Marius Mocanu, Vasile Vasiloiu, Alex Botezatu, Florentin Fănel Duță, Dumitru Diță, Cătălin Ardeleanu, unde energia și căldura vrâncenilor ne-au făcut să ne simțim ca într-o mare familie.

Festivalul nu reprezintă doar o celebrare a folclorului, ci și o oportunitate de a reconecta comunitatea în jurul valorilor comune și de a le transmite, cu mândrie, generațiilor viitoare”, a precizat președintele Halici. Prezent la rândul său la eveniment, prefectul Marius Iorga a arătat că a fost impresionat „de căldura și ospitalitatea” cu care a fost întâmpinat „de această comunitate minunată”.

Este o bucurie să văd cum tradițiile și obiceiurile străvechi sunt păstrate cu atâta dăruire și respect, transmise din generație în generație, ca o moștenire neprețuită. În mijlocul acestor oameni, am simțit o legătură puternică cu rădăcinile noastre și am fost cuprins de o emoție profundă, văzând cum fiecare cântec, dans sau port popular spune o poveste despre cine suntem.

Astfel de momente ne amintesc de importanța valorilor noastre, de tradițiile care ne definesc și ne unesc, indiferent de vremurile pe care le trăim. Mă simt recunoscător și privilegiat, ca fiu al Vrancei, să fac parte din această poveste autentică a spiritului românesc”, a transmis prefectul Iorga.

            Iar faptul că „Poiana Negari” este un eveniment în cadrul căruia sunt promovate și sunt menținute vii tradițiile și obiceiuri vrâncenilor a fost subliniat și de deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin: „Îl felicit pe prietenul meu, Ion Păun, primarul comunei Jitia, pentru că menține vii tradițiile românești și organizează anual festivalul  „Poiana Negari”, care promovează tradițiile și obiceiurile de pe Valea Râmnicului.

Mă bucur să văd atât de mulți tineri care poartă cu mândrie costumele tradiționale dar și pentru că fac totul pentru a ne arăta fiecare că tradițiile, obiceiurile, dansurile, moștenire de la înaintași, sunt cele mai frumoase și cele mai reprezentative! Sunt convins că tinerii vor duce mai departe tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești care fac parte din identitatea poporului român!”, a fost mesajul deputatului PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?