Peste 250 de femei motocicliste din peste 20 de ţări au participat, miercuri, la prima paradă moto Women International Motorcycle Association (WIMA) – International Rally desfăşurată pe teritoriul României, a 75-a ediţie la nivel internaţional, care a avut ca punct final Circuitul Transilvania Motor Ring de la Cerghid, în apropiere de Târgu Mureş.
Vicepreşedinta Women International Motorcycle Association (WIMA) şi preşedinta WIMA România – Asociaţia Femeilor Motocicliste, Mihaela Hodivoianu, a declarat presei că la paradă au participat membre din Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, România, Suedia, Elveţia, Ucraina, India şi Bangladesh. „Este o paradă în care am avut participante din 20 de ţări, aproximativ 250 de femei. Este o premieră în România. Este a 75-a ediţie a acestei întruniri, ea se ţine anual din 1950, cu câteva excepţii, şi este a 75-a paradă. Suntem foarte mândri că am putut să organizăm asta în România (…). Asociaţia Internaţională a Femeilor Motocicliste promovează motociclismul feminin. Ce ne propunem noi să facem este, o dată, să arătăm că motociclistele sunt în trafic, sunt o forţă, şi să strângem legăturile dintre ele, între toate cele 40 de divizii pe care le avem pe tot globul. Avem cam 5.000 de membre în toate ţările şi, evident, în momentul în care avem un eveniment într-o anumită ţară, promovăm valorile culturale ale ţării respective. De data aceasta este România. Noi sperăm că l-am făcut foarte popular din 2017, când am înfiinţat asociaţia şi credem că avem până în momentul ăsta un nume în comunitate şi nişte legături strânse cu toţi membrii comunităţii. În România avem 120 de membre oficiale şi peste 2.000 de simpatizante”, a declarat Mihaela Hodivoianu.
Scopul principal al evenimentului a fost creşterea vizibilităţii motociclismului în rândul femeilor şi promovarea turismului local. „Majoritatea doamnelor din asociaţie, inclusiv eu, avem parteneri care sunt foarte mândri că putem să mergem pe motocicletă împreună cu ei. Avem foarte multe evenimente comune cu cluburile moto şi categoric noi nu credem în această afirmaţie cum că motociclismul este numai apanajul bărbaţilor. Aici avem doamne de toate vârstele, de la 18 la 88 de ani. Cea mai în vârstă participantă are 88 de ani. A venit însă cu motocicleta pe trailer din UK, dar chiar şi aşa este de apreciat că a ajuns în România şi şi-a dorit să participe la eveniment (…).Prin participarea la această manifestare, femeile motocicliste, venite în România în număr impresionant vor petrece câteva zile în cadrul cărora vor lua parte la activităţi atent pregătite de către organizatoare şi comunitatea femeilor motocicliste din România, contribuind astfel la numărul turiştilor impresionaţi de frumuseţile tării noastre”, a subliniat preşedinta WIMA România.
Claudia Freher din Liechtenstein s-a arătat impresionată de căldura cu care femeile motocicliste au fost primite în România. „Am avut un drum lung şi este foarte cald, dar suntem foarte fericite că am ajuns. Oamenii pe drum au fost extraordinari, ne-au făcut cu mâna, iar peisajele au fost extraordinare. Oamenii sunt foarte prietenoşi şi fericiţi să ne vadă şi asta ne face să ne simţim mândre. Asta este esenţa Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Motocicliste. Existăm din anul 1950 aşa că astăzi marcăm aniversarea de 75 de ani aici, în România. Suntem foarte fericite să fim aici, alături de toate aceste doamne care au venit din toate colţurile lumii, suntem foarte mândre şi suntem recunoscătoare pentru că România este o gazdă minunată pentru această întâlnire”, a spus Claudia Freher.
Diana Dobre, membră a asociaţiei din anul 2019, spune că a urcat prima dată pe motociletă în urmă cu cinci ani, dar, după ce i-a fost o frică teribilă, a început să se simtă puternică şi liberă. „Aveam un prieten care mergea pe motocicletă. Auzisem de motociclete, dar nu mă urcasem şi nu mă apropiasem de ele. Pentru mine era ceva doar periculos. Am urcat pe motocicleta prietenului meu şi primii 10 kilometri am crezut că o să mor, în fiecare secundă tot îi spuneam să o lase mai uşor, că-i repede, că nu mă simt în siguranţă, după care m-am liniştit şi am început să mă bucur. Am reuşit să pot să privesc în jurul meu, să simt aerul, să simt diversele mirosuri, să mă bucur de ce se întâmplă în jurul meu. Şi din momentul acela am ştiut că vreau să fac şi eu asta şi că nu mai vreau să stau în spatele cuiva, ci vreau să pot să fiu eu în faţă. E o diferenţă. Totuşi, este o diferenţă majoră, pentru că ştii ce faci, anticipezi, ştii ce ţi se întâmplă şi faci ce vrei tu şi cum consideri tu”, a spus Diana Dobre, membră a echipei de organizare a WIMA International Rally.
Ea crede că femeile din România trebuie să simtă că sunt puternice şi pot să facă mult mai multe lucruri decât cred ele că pot. „Acesta este sentimentul pe care mie personal mi l-a dat motocicleta: este libertate, este putere, este încredere pentru mine. Totuşi, cred că nu e pentru oricine, există un risc pe care trebuie să ţi-l asumi, de care cu toţii suntem conştienţi”, a afirmat Diana Dobre.
Parada WIMA International Rally a ajuns, miercuri, în oraşul Luduş şi a urmat traseul Ranta (Bogata) – Cuci – Iernut – Cipău – Ogra – Sânpaul – Recea – Ungheni – Cerghizel – Cerghid – Transilvania Motor Ring.
Autor: Dorina Matiş