Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734
Ediția: Sâmbătă 12 octombrie 2024 Nr. 6734

Tranzacție admisă de instanță: autoritățile din Jitia au recunoscut dreptul Parohiei din comună asupra unor terenuri, printre care și cel pe care se află cimitirul

            Un proces inițiat de Parohia Jitia de Sus împotriva autorităților din comună s-a finalizat în mod amiabil, după ce părțile au convenit asupra unei tranzacții. Procesul fusese introdus de parohie în urmă cu mulți ani, în toamna lui 2019, timp în care s-au făcut expertize și au fost audiați martori, în condițiile în care reclamanta solicita ca Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Jitia să îi recunoască dreptul de proprietate asupra mai multor suprafețe de teren.

Printre acestea, inclusiv câteva zeci de metri pătrați de teren, pe care se află și un cimitir, dar și un teren – fâneață. Iar în sprijinul solicitării, Parohia Jitia de Sus a arătat că prima suprafață este împrejmuită cu gard și îi aparține de peste 150 de ani – ca și fâneața, aflată în apropiere, pe care o îngrijește și cosește. Însă cum nu exista și scris negru pe alb, respectiv nu exista un titlu de proprietate, parohia a considerat că doar în instanță se pot tranșa lucrurile.

Inițial, UAT Jitia a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată, arătând că suprafața pe care se afla cimitrul a fost inventariată în domeniul public al comunei încă din 2001, în urma unei hotărâri de consiliu local, în timp ce fâneața nu s-a aflat în stăpânirea parohiei chiar de 150 de ani, întrucât aparține Departamentului cultelor. În plus, arătau autoritățile, parohia nu făcuse niciodată cerere în baza legilor fondului funciar, pentru obținerea vreunui titlu de proprietate.

Însă parte din susținerile parohiei au fost confirmate de martori, care au relatat în instanță că inclusiv atunci când erau copii, în urmă cu mai bine de 30 de ani, parohia stăpânea terenurile. La mai bine de doi ani distanță, Parohia Jitia de Sus a plusat și și-a completat cererea de chemare în judecată, solicitând instanței să constate că este titulara dreptului de proprietate și cu privire la o altă suprafață, de 20.000 mp.

Dar așa cum avea să rețină instanța, suprafața de 20.000 mp se afla în extravilanul UAT Vintileasca, astfel că în final pentru aceasta s-a format un dosar distinct. Între timp părțile și ajunseseră la o înțelegere și prezentaseră o tranzacție cu privire la ceea ce solicita parohia. Iar mai departe, instanța a fost de acord cu înțelegerea semnată și parafată: „(…) ia act de tranzacţia intervenită între părţi, având următorul conţinut:

Subsemnații: 1) Reclamanta Parohia Jitia de Sus, cu sediul în com. Jitia, jud. Vrancea, reprezentată legal prin preot paroh, Dobrogeanu George Cătălin; 2) Pârâta UAT Comuna Jitia, cu sediul în comuna Jitia, județ Vrancea, reprezentată legal prin primar, Păun Ion, Părți în dosarul civil (…), în vederea terminării acestui litigiu, a intervenit această înțelegere, care are următorul cuprins:

Subscrisa reclamantă Parohia Jitia de Sus, restrângem obiectul cererii de chemare în judecată, în sensul în care renunțăm la capătul de cerere privitor la constatarea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 4.878 mp teren intravilan (…). Subscrisa UAT Comuna Jitia suntem de acord cu cererea de chemare în judecată astfel restrânsă și suntem de acord cu constatarea dreptului de proprietate în favoarea Parohiei Jitia de Sus, cu privire la următoarele terenuri, astfel cum au fost identificate și măsurate de expert (…): suprafața de 4.567 mp intravilan având destinația de cimitir parohial și de sub biserica Sf. Mare Mucenic Dumitru (…);

suprafața de 3.378 mp intravilan arabil (…); suprafața de 12.159 mp, intravilan fâneață (…); suprafața de 8.584 mp extravilan fâneață (…); suprafața de 14.350 mp extravilan (…); suprafața de 4.082 mp extravilan (…). Aceste terenuri se află în posesia Parohiei Jitia de Sus de peste 30 de ani, fiind stăpânite public, continuu, netulburat și sub nume de proprietar, sunt împrejmuite și nu au existat litigii cu vecinii, drept pentru care suntem de acord cu constatarea dreptului de proprietate ca urmare a îndeplinirii condițiilor uzucapiunii de lungă durată.

Această înțelegere scrisă reprezintă voința noastră liberă, neviciată, act pe care îl vom depune la instanța de judecată, cu rugămintea de a fi consimțit printr-o hotărâre judecătorească definitivă (…). Cu drept de recurs, doar pentru motive procedurale, în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Sursa foto: www.arhiepiscopiabzvn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?