Ediția: Vineri 20 septembrie 2024 Nr. 6719
Ediția: Vineri 20 septembrie 2024 Nr. 6719

Pedeapsa unui vrâncean care a furat stupi: Închisoare cu suspendare și plata a 23.000 de lei despăgubiri

          Un vrâncean a fost găsit vinovat de furtul a 35 de stupi şi 5 roiniţe (stupi mai mici), care erau amplasați pe marginea DN2 N, dintre localităţile Caiata şi Dumbrăveni, pe un teren ce aparținea primăriei. Fapta a fost comisă în septembrie 2021, însă bărbatul a fost identificat după o lungă perioadă și abia la distanță de aproape doi ani a fost trimis în judecată. Iar una dintre probe a constat în imagini video, cu stupii găsiţi asupra inculpatului, filmare realizată de un martor.

Aceasta pentru că partea vătămată solicitase sprijinul altor apicultori, în condițiile în care de peste 10 ani se ocupa de creşterea familiilor de albine, având înfiinţată şi o întreprindere familială, iar anual amplasa stupii de albine în diferite locaţii, în funcţie de culturile agricole aflate în producţie. Iar la data furtului, avea amplasați în zonă 100 de stupi cu un total de 100 de familii de albine. Și, încă din momentul în care a sesizat furtul, păgubitul a indicat faptul că ridicarea stupilor a fost făcută de o persoană cu cunoştinţe în domeniul apiculturii, întrucât dacă nu ar fi cunoscut modalitatea de transportare a albinelor, acestea ar fi putut-o ataca.

În timpul anchetei, inculpatul a recunoscut că a sustras stupii respectivi și, într-adevăr, se ocupă la rândul său de creşterea şi îngrijirea albinelor, având şi stupi proprietate personală. Din ce a detaliat inculpatul, în cursul lunii septembrie 2021 trecea prin zonă, când a observat pe marginea drumului mai mulţi stupi de albine şi, pentru că nu se afla nicio persoană acolo, a decis să fure o parte din ei. Inculpatul chiar a dorit să ajungă la o înţelegere cu persoana vătămată, propunându-i să-i cumpere alţi stupi, însă nu s-au înțeles, astfel că ancheta a continuat. La cercetări, păgubitul a subliniat că vrea de la inculpat 35.000 lei – contravaloarea stupilor sustraşi şi alți 35.000 lei – contravaloarea produselor.

Instanța a dmis însă doar o parte din aceste pretenții: „(…) condamnă pe inculpatul (…) la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt, (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea (…), pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria comunei (…), jud. Vrancea sau Şcoala (…) din comuna (…), jud. Vrancea (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune).

(…) admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă (…) şi obligă pe inculpatul (…) la plata sumei de 23.000 de lei, cu titlu de daune materiale, către partea civilă (…). Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate. Ia act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată. (…) obligă pe inculpat la plata sumei de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 550 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile”, se arată în sentință.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Wälz – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?