Guvernul britanic intenţionează să adapteze programa şcolară pentru a-i pregăti mai bine pe copii împotriva dezinformării şi a „teoriilor conspiraţiei sordide” care circulă online în urma recentelor revolte de extremă dreapta, conform unui interviu publicat duminică, citat de AFP. Autorităţile au fost foarte deranjate din cauza rolului reţelelor sociale în săptămâna de violenţe rasiste şi islamofobe care a urmat atacului cu cuţitul ce a luat viaţa a trei fetiţe în Southport (nord-vestul Angliei) pe 29 iulie. „Este mai important ca niciodată să le oferim tinerilor abilităţile necesare pentru a dezvolta un simţ critic asupra a ceea ce văd online”, a declarat ministrul Educaţiei, Bridget Phillipson, pentru Sunday Telegraph. „Reforma noastră curriculară va include dobândirea de abilităţi critice pentru a ne înarma copiii în faţa dezinformării, a informaţiilor false şi a teoriilor conspiraţiei sordide care abundă pe social media”, a adăugat ea.
Acest obiectiv va face parte dintr-o vastă revizuire a programei şcolare pentru ciclurile primar şi secundar lansată de noul guvern laburist, ale cărei concluzii sunt aşteptate anul viitor. Conform Sunday Telegraph, ideea guvernului nu este de a crea cursuri specifice privind dezinformarea, ci de a include acest subiect în mai multe materii. Cursurile de engleză pot fi dedicate analizei articolelor din ziare pentru a separa informaţiile reale de ştirile false, informatica poate ajuta la identificarea site-urilor de ştiri false sau a imaginilor retuşate, în timp ce cursurile de matematică se pot concentra pe interpretarea statisticilor.
Revoltele au izbucnit pe fondul zvonurilor online parţial dezminţite care îl portretizau pe suspectul atacului din Southport ca fiind un solicitant de azil musulman. El este, de fapt, un adolescent de 17 ani născut în Cardiff, ai cărui părinţi, conform relatărilor din mass-media, sunt din Rwanda. Motivele sale sunt necunoscute, dar nu este luată în considerare pista teroristă. Guvernul şi-a înmulţit avertismentele către utilizatorii de internet şi platformele digitale cu privire la responsabilităţile lor legale.
Primele condamnări au fost pronunţate vineri, cu pedepse cu închisoarea împotriva celor care au postat mesaje online încurajând violenţa.
Aceste cazuri au fost puternic denunţate de patronul reţelei X, Elon Musk, care a restabilit conturi ce au fost interzise de când a cumpărat reţeaua anul trecut. Miliardarul însuşi a fost acuzat că a pus gaz pe foc prin răspândirea de articole anti-imigraţie, teorii ale conspiraţiei, inclusiv un articol fals din Telegraph care susţinea că guvernul dorea să-i trimită pe protestatarii violenţi în taberele din Insulele Falkland, în Atlanticul de Sud.
Sute de persoane s-au adunat duminică la Southport, în nord-vestul Angliei, pentru înmormântarea unei fetiţe de nouă ani ucisă în atacul cu cuţitul care a declanşat o săptămână de revolte de extremă dreapta în Regatul Unit, relatează AFP. Mulţimea adunată de-a lungul străzilor a aplaudat la trecerea micului sicriu alb care transporta rămăşiţele lui Alice da Silva Aguiar într-o trăsură trasă de doi cai albi (FOTO). Rudele şi oficialii locali au participat la o ceremonie religioasă cu părinţii fetei într-o biserică catolică din acest mic oraş de coastă, traumatizat, de lângă Liverpool.
Atacul cu cuţitul a avut loc pe 29 iulie, în timpul unui curs de dans cu tema melodiilor lui Taylor Swift. Celelalte două victime ucise au fost Bebe King, în vârstă de şase ani, şi Elsie Dot Stancombe, în vârstă de şapte ani, în timp ce opt copii şi doi adulţi care încercau să-i protejeze au fost răniţi, ei fiind între timp cu toţii externaţi din spital.