Compania Națională de Investiții (CNI) SA investește în construirea și dotarea unui cămin cultural în satul Paltin, din comuna cu același nume, pe un teren intravilan în suprafață de 1.298 de metri pătrați, situat în apropiere de sediul primăriei. De altfel, și în prezent pe teren este actualul cămin cultural, cu un etaj, dar și o anexă, care au fost propuse spre demolare. Iar pentru Căminul Cultural Paltin, CNI pune la bătaie o sumă la „calup” cu o altă investiție, anume construirea și dotarea unui cămin cultural în județul Vaslui, totul fiind evaluat la 8.502.152,63 lei.
CNI precizează că, astfel, are ca obiectiv susținerea „investițiilor de restaurare, conservare și accesibilizare a patrimoniului cultural imobil de interes local, a așezămintelor monahale inclusiv a așezămintelor culturale; punerea în valoare a moștenirii culturale locale, la promovarea turismului rural, conducând astfel la creșterea nivelului de trai în zonele rurale; dezvoltare locală sustenabilă”.
Iar la Paltin, se urmărește construirea și amenajarea căminului cultural, precum și efectuarea de amenajări exterioare: „Se propune o clădire nouă cu acoperiș tip șarpantă pe structură metalică, cu închideri și compartimentări din zidărie și unele tristrat din gips carton, termoizolate parțial, sub mansardă (…). Clădirea se dezvoltă pe lungime, fiind orientată NV- SE”, se preciza în proiectul tehnic. Iar odată încredințat contractul și va fi semnat ordinul de începere al lucrărilor, execuția urmează a se realiza în termen de 12 luni. La final, capacitatea maximă propusă va fi de 155 de persoane, ca exemplu fiind dat un număr de 30 de actori, 90 de spectatori în sală și alți 35 la mansardă.
La parter, clădirea va avea un foyer, o sală multifuncțională și scena, vestiare, grupuri sanitare, centrala termică șamd, iar la mansardă – o altă sală multifuncțională, birourile, un hol, spații depozitare și un grup sanitar. „Prin realizarea investiției, comuna va contribui la promovarea și conservarea tradițiilor locale, va facilita accesul populației la evenimentele socio-culturale organizate. Realizarea acestui proiect va contribui la păstrarea şi ducerea mai departe a tradiţiilor, organizandu-se în acest loc şi ateliere de creaţie – de cusut/ împletit, confecţionare măşti şi jucării, pictură, precum şi expoziţii cu obiectele realizate. De asemenea, caminul va putea găzdui spectacole organizate atât de ansamblurile locale şi soliştii locali, cât şi de alte ansambluri invitate să desfăşoare spectacole, cu diverse ocazii (ziua localităţii, a şcolii, serbarea bătrânilor satului, ziua mamei, ziua copilului etc)”, se mai precizează în caietul de sarcini.