Ample manifestări au fost organizate ieri la Mausoleul Eroilor de la Mărășești și la Mausoleul Eroilor din Focșani, în memoria eroilor care au luptat în urmă cu 107 ani în marea bătălie de la Mărășești. Ziua Eroilor neamului românesc, care coincide cu sărbătoarea Înălțării Domnului Isus Hristos, a fost un bun prilej pentru autoritățile locale de a-și arăta recunoștința față de jertfele făcute de înaintașii noștri pentru un stat național, independent și suveran.
La manifestări au participat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, președintele ales al Consiliului Județean, Nicușor Halici, prefectul Marius Iorga, deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, primari ai localităților vrâncene, consilieri județeni și locali, comandanți ai instituțiilor din cadrul MAI și MapN, membri ai asociațiilor veteranilor de război, vrânceni și cetățeni veniți din diferite zone ale țării. Manifestările au debutat cu un ceremonial militar și religios, care a cuprins acordarea onorului militar, intonarea imnului național al României, depuneri de coroane de flori, intonarea semnalului ”Liniștea” și defilarea detașamentului de onoare.
În Focșani, evocarea luptelor din vara anului 1917 a continuat seara, în Piața Unirii, unde a avut loc un spectacol omagial susținut de artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, actorii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” și Corul de Cameră Pastorala. Un moment special a fost recitarea scrisorilor de pe front pregătite de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel-Mare, a susținut în discursul său de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești că Bătălia de la Mărășești, desfășurată între 6-19 august 1917, a contribuit decisiv la soarta statului român și a redat românilor demnitatea de a exista ca națiune, făcând posibilă Marea Unire de la 1918. „Bătălia de la Mărășești, desfășurată între 6-19 august 1917, a reprezentat cea mai importantă victorie a Armatei Române în timpul Marelui Război. Alături de victoriile obținute la Mărăști și Oituz, în vara aceluiași an, câștigarea acestei lupte a contribuit decisiv la soarta statului român. Lupta de la Mărășești, încheiată cu biruința eroică a armatei române, a redat românilor demnitatea de a exista ca națiune și a renăscut în inimile românilor speranța în Marea Unire, care s-a desăvârșit în anul 1918. Astăzi, la peste 100 de ani de la acele momente de foc, ne înclinăm în fața celor care, prin jertfa lor, au făcut ca noi să existăm azi ca popor liber și demn. Iubirea de patrie i-a însuflețit pe soldații conduși în apriga bătălie de la Mărășești de unul dintre cei mai mari comandanţi ai armatei române, generalul Eremia Grigorescu, care este înhumat în sarcofagul central din acest mare Mausoleu, ridicat ”Întru Slava Eroilor Neamului”. Vă îndemn să aducem piosul nostru omagiu și să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în altarul eroilor neamului românesc de la Mărășești, pentru că aceștia, cu prețul vieții lor, au scris istoria României Mari. Noi, urmașii acestor bravi eroi, ar trebui să prețuim mai mult sacrificiul pe care l-au depus, să le urmăm exemplul și să dăm dovadă că ne iubim țara, pentru că doar prețuindu-ne națiunea și fiind uniți putem depăși orice obstacole și putem fi o națiune respectată. Mă înclin cu adâncă emoție și respect în fața celor care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara! Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!“, a spus vicepreședintele Ionel Cel Mare.
Președintele ales al Consiliului Județean, Nicușor Halici, a reamintit de „un singur crez – Pe aici nu se trece!”: „Astăzi, în acest moment de profundă semnificație istorică și spirituală, ne aducem aminte de două repere esențiale ale identității noastre naționale: eroismul celor care au luptat la Mărășești și puterea transformatoare a credinței simbolizată de Sărbătoarea Schimbării la Față. Așa cum Mântuitorul Iisus Hristos s-a transfigurat pe Muntele Tabor, dezvăluind adevărata sa natură divină, tot astfel și noi, ca națiune, suntem chemați să ne înălțăm spiritual și moral. Bătălia crâncenă de la Mărășești, din vara anului 1917, reprezintă unul dintre cele mai glorioase capitole ale Primului Război Mondial pentru România. Eroii noștri, au luptat cu determinare și curaj până la sacrificiul suprem, pentru libertatea, suveranitatea și unitatea națională a patriei noastre. În fața provocărilor contemporane, să ne inspirăm din exemplul eroilor de la Mărășești și să căutăm lumina și înțelepciunea care vin din credință. Să ne angajăm, așadar, să continuăm lupta pentru o Românie demnă și prosperă, respectând și promovând valorile care ne definesc, păstrând vie memoria eroilor noștri, rămânând fideli credinței noastre strămoșești. Glorie eternă eroilor de la Mărășești!”.
Prefectul Marius Iorga a precizat că „Bătălia de la Mărășești, purtată în vara anului 1917, nu a fost doar o confruntare militară, ci o epopee de curaj și sacrificiu. Cu fiecare glonț și fiecare șoaptă de adio, acești bravi soldați au rostit un legământ sfânt – „Pe aici nu se trece!”: „Nu doar acum ci întotdeauna, ne vom pleca frunțile și ne vom deschide inimile în fața memoriei lor. Este imposibil să nu fim mișcați până la lacrimi gândindu-ne la viețile întrerupte brutal, la familiile îndoliate, la soțiile care au rămas văduve sau la copiii care au crescut fără părinți. Fiecare cruce, fiecare nume gravat aici reprezintă o poveste de iubire și sacrificiu, o poveste care ne obligă să nu uităm. Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar nouă tuturor, să ne dăruiască înțelepciunea de a le onora sacrificiul prin fapte demne de jertfa lor. Să ne angajăm cu toții să păstrăm vie memoria lor, să ne iubim țara și să ne respectăm unii pe alții așa cum ei ne-au învățat. Glorie eternă eroilor noștri!”.
Eroii neamului românesc, comemorați la Mausoleul din Focșani
Ceremoniile dedicate comemorării eroilor au continuat la Mausoleul Eroilor din Focșani, în prezența oficialităților județene și locale, a cadrelor militare și veteranilor de război. Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, le-a reamintit celor prezenți la ceremonie că nu trebuie să uităm niciodată că fără jertfa ostașilor români din Primul Război Mondial, România de astăzi nu ar mai fi existat vreodată!
„Astăzi, într-o zi specială în care creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a Mântuitorului, ne îndreptăm gândurile pioase către eroii români care își dorm somnul de veci în mausoleele din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja. Trebuie să ne înclinăm cu adâncă emoție și respect în fața acestor mucenici ai neamului românesc care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara. Nu trebuie să uităm niciodată că, fără jertfa ostașilor români din Primul Război Mondial, România de astăzi nu ar mai fi existat vreodată! Nu trebuie să uităm că, în urmă cu 107 ani, Municipiul Focșani era sub o ocupație germană care a durat până pe 19 noiembrie 1918. Pentru doi ani, numele noastre româneşti ale celor mai importante locuri din Focșani au fost înlocuite cu denumiri străine, pentru a ne pierde identitatea! Doi ani de zile, străzile Focșaniului au răsunat zi şi noapte de marșul patrulelor şi detaşamentelor trupelor de ocupație. Cele mai multe dintre clădirile publice, dar și locuințe private, au fost rechiziționate, în scopuri militare şi administrative. De exemplu, Primăria şi-a continuat activitatea în localul Societăţii ,,Economia”, Camera de Comerţ şi Industrie s-a mutat la Banca Putnei, judecătorii şi avocaţii au activat în casa familiei Robescu. Cursurile şcolilor secundare se ţineau în casa preotului Bontea iar elevii din clasele primare se strângeau prin diferite case particulare. În tot acest timp, instituţiile de învăţământ rechiziţionate de germani au fost transformate în cazărmi, spitale, birouri, închisori şi chiar grajduri. În perioada ocupației, trupele germane au urmărit doar exploatarea şi jefuirea teritoriilor ocupate pentru susținerea războiului purtat de Puterile Centrale. Aceasta a presupus rechiziţii de alimente, cereale, animale, materiale de construcţii, maşini industriale dar și forţă umană locală. Efectiv întregul potențial economic a fost direcționat către industria de război germană. Însă ocupanții germani nu au avut o viață ușoară pentru că români din toate categoriile sociale au format o mișcare de rezistență al cărei scop era blocarea cu orice preț a armatei germane“, a spus primarul Cristi Misăilă.
Edilul șef a evocat actele de eroism ale ostașilor români dând ca exemplu eroismul grupului de la Tichiriș, dar și al celorlalți ostași care au făcut ca deviza „Pe aici nu se trece!“ să devină realitate. „Suntem la Mausoleul Eroilor din Focșani și trebuie să îi amintesc pe cei cinci membri ai grupului de la Tichiriș – Vidra, Vasile Chilian, Toma Cotea, Ştefanache Săcăluş, Dumitrache Pantazică, Vasile Gălățeanu care au fost condamnați și executați în august 1917 pentru înaltă trădare față de germani şi spionaj în favoarea statului român, eroi ale căror oseminte au fost așezate în cripta Mausoleului Focșani în noiembrie 1940. Așa că azi se cuvine să îi cinstim atât pe militarii români, dar și pe românii din Focșani și din toată Țara Vrancei, cu nimic mai prejos de bărbăția celor ce luptau pe front cu arma în mână. Cu toții, prin curajul și sacrificiul de care au dat dovadă, au făcut posibil ca România să schimbe, cu slove de sânge, cursul Istoriei. Iar eroii care își dorm somnul de veci în mausoleele din Vrancea sunt mărturie peste veacuri că atunci, în vara fierbinte a anului 1917, lumea întreagă a văzut cu uimire că nicio armată, oricat de mare și de bine dotată ar fi, nu poate răzbi acolo unde dragostea de țară și curajul până la jertfa supremă i-au făcut pe ostașii români să spună cu glas ca de tunet – Pe aici nu se trece! Glorie Eternă Eroilor Neamului Românesc!“, a încheiat primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă.
Postare Facebook/Brigada 8 ROT:
Eroii Primului Război Mondial, căzuți la datorie pe meleaguri vrâncene, pentru apărarea gliei strămoșești, au fost comemorați astăzi, 6 august 2024, la mausoleele Eroilor din Mărășești și Focșani, în cadrul unor ceremonii militare și religioase, organizate de garnizoana Focșani în cooperare cu autoritățile publice.
La activități au participat reprezentanți ai autorităților publice, care au evocat faptele de eroism ale celor care au luptat pentru neam și țară, militari aparținând garnizoanei Focșani, veterani de război, dar și numeroși cetățeni. În cadrul ceremoniilor de comemorare a eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă, au fost ținute momente de reculegere în memoria acestora, iar trompetul din cadrul muzicii militare a garnizoanei a intonat semnalul „Stingerea”.
Bătălia de la Mărășești din Primul Război Mondial a rămas în memoria colectivă prin deviza „Pe aici nu se trece!”, iar victoria repurtată de Armata României în această bătălie a avut o contribuție majoră la înfăptuirea României Mari.