Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709
Ediția: Duminică 8 septembrie 2024 Nr. 6709

Anti-grindina, mărul discordiei în agricultură! Viticultorii și proprietarii de livezi nu vor să se renunțe la rachete

          Viticultorii și proprietarii de livezi din Vrancea îi cer ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să susțină funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. O scrisoare transmisă ministrului Agriculturii arată că stimularea precipitațiilor și combaterea grindinei sunt cele două activități care trebuie încurajate și finanțate în contextul schimbărilor climatice din această perioadă. Vrâncenii menționează că fenomenele meteorologice periculoase, cum ar fi seceta sau grindina, au cel mai puternic impact asupra sectorului agricol și sunt o cauză principală a pierderilor semnificative a producției agricole. Aceste fenomene meteorologice severe distrug anual mii de hectare de culturi agricole și cauzează pierderi mari pentru economie.

          În acest context, viticultorii vrânceni își exprimă surprinderea și îngrijorarea față de solicitarea unor asociații de fermieri de suspendare a activităților de combatere a căderilor de grindină și arată daunele care pot fi produse în acest sector dacă se renunță la protecția rachetelor antigrindină. „Viticultura fiind un sector intensiv al agriculturii caracterizat printr-un coeficient ridicat de valorificare a terenului, valoarea producţiei obţinută de pe un hectar, cultivat cu viţa de vie, echivalează cu 10-15 ha de culturi cerealiere. Durata mare a intrării pe rod în plantațiile pomicole și viticole (3-4 ani de la înființare) a impus protejarea acestora prin Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Costurile pentru înființarea unei livezi este de cca. 3500 euro/ha, iar pentru înființarea unei plantații viticole este cuprinsă între 47.200 – 50.800 euro/ha”, arată calculele vrâncenilor.

          Aceștia subliniază că seceta din acest an a fost prevăzută de meteorologi încă de anul trecut când Raportul Organizației Meteorologice Mondiale privind situația climatică globală, indica o avertizare pentru România privind deficitul accentuat de umiditate a solului. Ori, chiar intervențiile active în atmosferă prin utilizarea tehnologiei rachetelor împiedică formarea grindinei în formațiunile noroase și au ca rezultat creșterea precipitațiilor în zona de intervenție. Stimularea precipitațiilor ar trebui finanțată în continuare prin asigurarea bugetului necesar pentru programele care au fost demarate anii trecuți prin generatoare terestre sau utilizarea de rachete. „Prin prezenta, vă solicităm domnule ministru să susțineți funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor; extinderea programelor pentru stimularea precipitațiilor, utilizând tehnologia rachetelor, aviației, baloanelor cu heliu și a generatoarelor terestre, programe care au avut rezultate favorabile în anii anteriori”, se menționează în documentul transmis Ministerului Agriculturii.

          De asemenea, Federaţia Naţională Pro Agro și Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV solicită anularea Ordinului ministrului Agriculturii din 26 iulie 2024 privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, în timpul unei vizite în judeţul Vrancea, că a dispus sistarea tragerilor cu rachete antigrindină în judeţul Prahova, după ce peste 90% dintre fermieri au solicitat acest lucru.

          Şi în Vrancea fermierii au cerut, în cadrul unei întâlniri cu prefectul judeţului, sistarea temporară a tragerilor cu rachete, motivând că aceasta ar fi una dintre cauzele secetei pedologice severe care afectează judeţul în ultimii ani, urmând a se mobiliza în următoarea perioadă pentru strângerea de semnături.

          Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, la Slatina, Florin Barbu a menţionat că este un studiu în lucru, însă sistemul va continua să funcţioneze şi să fie dezvoltat. „Sunt anumite voci în rândul fermierilor că în judeţul Prahova din cauza acestor sisteme antigrindină nu ar fi plouat. Studiul trebuie să iasă de la Ministerul Agriculturii şi nu vă ascund faptul că marţi, la ora 15,00, la Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei, ne vom întâlni membrii CSAT pentru a urgenta acest studiu, inclusiv cu INMH, şi vom lua decizia. Dar vă spun că sistemul antigrindină va continua în România, investiţiile vor continua în România şi este un sistem foarte bun”, a susţinut Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?