Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

O tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, pe un traseu turistic din Munții Bucegi; „o tragedie cumplită care putea fi evitată”

Un turist a apelat, marţi, numărul unic de urgenţă 112, anunţând că o tânără împreună cu care se afla pe traseul Jepii Mici a fost atacată de un urs. Potrivit informaţiilor comunicate AGERPRES de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, jandarmii care au ajuns la faţa locului nu au găsit victima, ci doar pe apelant, acesta spunând că femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic, astfel că a pierdut-o din raza sa vizuală.

          „În urma a două apeluri 112, prin care se semnala faptul că o persoana de sex femeiesc este atacată de urs pe traseul Jepii Mici, o patrulă de jandarmi montani s-a deplasat în zona indicată. A fost identificat unul dintre apelaţi, un bărbat care se află în afara oricărui pericol. Din discuţiile cu acesta se pare că persoana de sex femeiesc a fost târâtă de urs într-o zonă unde acesta nu a mai putut vedea ce se întâmplă cu victima. În acest moment, efectivele de jandarmi împreună cu lucrători din cadru Salvamont încearcă să găsească femeia pentru a-i acorda ajutor”, a transmis IJJ Prahova.

          De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a anunţat că a fost emis mesaj RO-ALERT în staţiunea Buşteni pentru a semnala prezenţa unui urs în zonele populate/aglomerate. Animalul a fost observat în zona Cascada Caraiman, precizează ISU Prahova. La faţa locului a intervenit şi elicopterul SMURD Braşov, mai arată informarea ISU Prahova.

          Turista a fost găsită decedată, intervenţia de recuperare a trupului fiind extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului. „Am fost anunţaţi că o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 m de salvatorii montani”, arată Salvamont Prahova. Turistul care a văzut întregul eveniment şi a sunat la 112 a fost preluat de către jandarmii montani şi coborât în Buşteni.

          Trupul tinerei care a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi a fost în cele din urmă recuperat de salvatori, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Salvamont Prahova a anunţat faptul că misiunea de recuperare a trupului neînsufleţit s-a încheiat. Acesta va fi dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. În cauză a fost deschis un dosar pentru pentru ucidere din culpă, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Laura Antimiu. Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că fata ucisă de urs avea 19 ani şi era din Iaşi, însă avea viză de flotant pentru municipiul Bucureşti.

          A fost împuşcat ursul care a ucis, marţi după-amiază, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, Adelin Gurgui. Potrivit acestuia, în urma evenimentului s-a constituit echipa de intervenţie, iar animalul, care era extrem de agresiv, a fost împuşcat.

„O tragedie cumplită; e nevoie de prevenţie”

          Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a declarat marţi seară, pentru AGERPRES, referindu-se la cazul turistei care a decedat după ce a fost atacată de urs, că este vorba de o tragedie cumplită, care ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat proiectul de lege propus de UDMR care prevede reintroducerea vânătorii. „Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a declarat Tanczos Barna, pentru AGERPRES.

          Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi votat dacă ar exista o decizie în Camera Deputaţilor şi în coaliţie. „Prevenţia este absolut importantă şi fără prevenţie asemenea vieţi omeneşti se vor pierde. Dacă nu intervine ministerul de resort şi nu intervine Parlamentul, din păcate, mulţi tineri de 19 ani sau mulţi oameni care practică sporturile montane sau care pur şi simplu lucrează în agricultură vor fi într-un pericol iminent. Nu mai suntem în siguranţă nici pe potecile montane, nu mai suntem în siguranţă nici pe terenurile agricole şi în anumite zone, nu mai suntem în siguranţă nici măcar în intravilanul localităţilor. Este nevoie de o asumare, de o responsabilitate din partea Legislativului şi este nevoie urgentă de o decizie prin care să putem preveni asemenea tragedie. Transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate şi cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de vieţile oamenilor”, a mai declarat Tanczos Barna.

          Acesta a menţionat că, potrivit datelor statistice, numărul atacurilor urşilor creşte, la fel ca valoarea pagubelor produse de aceştia şi doar dacă există prevenţie şi un pachet complex de măsuri, aceste atacuri pot fi prevenite. „În perioada mandatului pe care l-am avut, am început implementarea unui set de măsuri, un pachet complex de prevenţie, şi prin acest set de măsuri se putea ajunge la rezultate concrete. Am reintrodus cota preventivă, cota de extragere preventivă a exemplarelor de urs în zonele puternic afectate de atacuri şi trebuia mers mai departe, inclusiv prin introducerea vânătorii. (…) De când am plecat noi de la guvernare, nu s-a mai făcut niciun pas în vederea gestionării acestor conflicte om-urs. Inactivitatea nu va rezolva această problemă niciodată. (…) În calitate de ministru, aş fi dus pachetul de măsuri până la capăt. Ceea ce am văzut, după plecarea UDMR de la guvernare, că acest pachet de măsuri nu a mai fost continuat, nici planul privind protecţia culturilor şi a fermierilor cu garduri electrice nu a fost finalizat, nici pachetul de măsuri preventive prin cotă de prevenţie şi cotă de vânătoare nu au fost duse mai departe, nu au apărut alte soluţii, eventual alternative la ce am propus noi, pur şi simplu de când am plecat noi nu s-a mai întâmplat nimic în acest domeniu”, a afirmat fostul ministru al Mediului.

          Tragedia de marţi s-a întâmplat, într-adevăr, pe un traseu montan, a subliniat el, dar trebuie avut în vedere faptul că este vorba de un traseu montan extrem de frecventat de turişti. „Deci, nu vorbim de o zonă izolată, nu vorbim de o zonă unde omul să apară foarte rar şi să fi avut loc o întâlnire, un contact om – urs într-o zonă extrem de izolată. Vorbim de o zonă frecventată de turişti, o zonă unde treceau, poate, cu sutele în fiecare zi”, a conchis Tanczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?