Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

Suedezul Bengt Samuelsson, laureat al Nobelului pentru Medicină în 1982, a murit la 90 de ani

            Suedezul Bengt Samuelsson, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 1982, a decedat la vârsta de 90 de ani, a precizat luni pentru AFP un oficial al Institutului Karolinska. „Am fost informaţi sâmbătă de unul din foştii lui colegi (…). Am fost anunţaţi printr-un mail că profesorul emerit Bengt Samuelsson a decedat la domiciliu, la vârsta de 90 de ani”, a precizat pentru AFP Peter Andréasson, director de comunicare în cadrul Institutului Karolinska din Stockholm, instituţia care acordă premiul Nobel pentru Medicină.

            În 1982, Bengt I. Samuelsson a primit, alături de Sune Bergström şi de britanicul John Vane, prestigioasa recompensă pentru cercetări în domeniul prostaglandinelor, compuşi biochimici care influenţează coagularea şi presiunea sangvină, temperatura corporală, reacţii alergice şi alte fenomene fiziologice la mamifere.

            Cercetările sale se află la originea unor medicamente împotriva inflamaţiei, alergiilor, glaucomului şi maladiilor cardiovasculare. Biochimistul, născut în 1934 la Halmstad, în sud-vestul Suediei, a studiat la Universitatea din Lund (sud) şi la Institutul Karolinska, situată la periferia oraşului Stockholm. A făcut de asemenea un an de cercetare la Universitatea Harvard din Statele Unite. Bengt Samuelsson avea trei copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?