Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

JO 2024: Emil Morar (Judo) – Un loc 3-5 este obiectivul nostru realistic şi perfect realizabil

            Antrenorul coordonator al lotului olimpic de judo, Emil Morar, a declarat, pentru AGERPRES, că „obiectivul realistic şi perfect realizabil” al lui Alex Creţ, singurul sportiv român calificat de la judo la Jocurile Olimpice de la Paris, este clasarea pe locurile 3-5. Tehnicianul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte îndeplinirea acestui obiectiv, având în vedere că Alex Creţ a obţinut victorii în ultima perioadă în faţa medaliaţilor de la ultima ediţie a Campionatelor Mondiale.

            „Noi mergem la Paris cu acest tânăr sportiv de 22 de ani, cu dorinţa clară de a obţine o medalie sau cel puţin o clasare lângă podium. Deci, un loc trei-cinci, acesta este obiectivul nostru realistic şi perfect realizabil. Este medaliat anul acesta la Campionatele Europene de seniori, este o medalie foarte importantă pentru el, şi, anul acesta şi anul trecut, a repurtat victorii în faţa celor patru medaliaţi de la Campionatele Mondiale din acest an. Are victorii asupra lor, ceea ce arată că este perfect capabil de a obţine un rezultat de cea mai înaltă valoare”, a declarat Morar.

            În ceea ce priveşte participarea cu României cu un singur judoka la JO de la Paris, Morar consideră că este o nerealizare: „După părerea mea, un singur sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris este prea puţin. Eu personal mi-aş fi dorit ca lotul olimpic masculin să fie reprezentat de cel puţin doi băieţi la aceste Jocuri, dar din păcate avem unul singur şi pot spune că este o nerealizare din acest punct de vedere”.

            „Pregătirea în mare parte am desfăşurat-o în Oradea, apoi, acum două săptămâni am participat la un stagiu în Croaţia, iar acum suntem la un nou stagiu de pregătire la Benidorm, în Spania. Este cel mai bun mijloc de pregătire să participi la aceste stagii, pentru că vin toate naţiunile, sportivi de toate valorile. După care ne întoarcem la Oradea şi mai avem 20 de zile de pregătire în Oradea până în 31 iulie, când va lupta la Paris”, a adăugat antrenorul lotului olimpic masculin.

            Morar a precizat că lotului pe care îl pregăteşte nu i-a lipsit nimic în privinţa pregătirii, cea mai mare parte din costuri fiind asigurată de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. „Din punctul meu de vedere, lotul olimpic masculin a beneficiat în acest an de toate condiţiile. Finanţarea a fost aproape integral făcută de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, absolut tot a fost finanţat, fără refuzuri, fără excepţii. Ni s-au asigurat absolut toate condiţiile, din acest punct de vedere nu ne putem plânge”, a mai spus antrenorul român.

            Alex Creţ a spus, pentru AGERPRES, că emoţiile pe care le are înaintea celei mai importante competiţii sunt constructive şi s-a declarat nerăbdător să ajungă la Paris pentru ca ulterior să se întoarcă cu o medalie olimpică. „Am emoţii constructive, dar nu foarte mari, sincer. Tocmai pentru că sunt tânăr şi nu am niciun fel de presiune. Mai mult nerăbdare. Aştept cu nerăbdare să ajung la Paris. Eu asta îmi doresc, o medalie olimpică. Vreau să obţin cât mai multe rezultate bune, să evoluez, să urc în continuare.

Cea mai mare încredere o am în mine şi ştiu că dacă voi fi montat psihic şi fizic pot obţine o medalie olimpică. Sunt foarte bine pregătit şi psihic, am oameni de calitate lângă mine, am familia lângă mine, care mă ajută foarte mult. Toţi mă susţin şi mă ajută zi de zi să evoluez. Sunt foarte motivat să vin cu o medalie acasă”, a afirmat sportivul român.

            „Vestea calificării a fost o uşurare în mare parte, pentru că eu împreună cu staff-ul tehnic de la Oradea, cu echipa, am făcut nişte calcule din care reieşea în mare parte că voi participa şi că sunt calificat. Dar, bineînţeles, când a venit vestea au fost o uşurare şi o bucurie”, a spus Alex Creţ. El a precizat că şi-ar fi dorit ca la ediţia de la Paris a Jocurilor Olimpice să se califice mai mulţi judoka români:

Cu siguranţă mi-aş fi dorit să fim mai mulţi judoka la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Am foarte mulţi colegi cu mare potenţial, care ar fi putut reuşi. Din păcate, am reuşit doar eu această calificare, dar mi-aş fi dorit să fim mai mulți”. În vârstă de 22 de ani, Alex Creţ este medaliat cu bronz la Campionatele Europene din 2024 de la Zagreb.

De asemenea, el a ocupat locul 3 şi la Campionatele Europene U23 din 2023, de la Potsdam. Alex Creţ a mai câştigat în cariera sa medalia de bronz la Grand Prix-ul Portugaliei în 2022 şi una de argint la Grand Slam-ul din Antalya în 2023. România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline. Judo-l românesc are un singur reprezentant, Alex Creţ, care va concura la categoria 90 de kg.

            În cele zece de ediţii ale Jocurilor Olimpice în care a participat (1980, 1984, 992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020), judoul românesc a cucerit 6 medalii, una de aur, prin Alina Dumitru, la Beijing în 2008, două de argint, Alina Dumitru şi Corina Ştefan la Londra în 2012, şi trei de bronz, prin Simona Richter (Sydney 2000), Mircea Frăţică şi Mihai Cioc, la Los Angeles 1984.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?