Ediția: Miercuri 24 iulie 2024. Nr. 6677
Ediția: Miercuri 24 iulie 2024. Nr. 6677

Rugby: România a învins SUA cu 22-20, într-un meci-test, la Chicago

Naţionala de rugby a României a învins, într-o partidă-test care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă pe SeatGeak Stadium din Chicago, cu scorul de 22-20 (10-10), reprezentativa SUA, în primul meci din Summer Tour, informează FRR. „Stejarii” au cucerit după şase ani şi Cupa Pershing, trofeul pus în joc de Federaţia Română de Rugby începând cu 2014, în amintirea partidei disputate la Olimpiada Militară, „Jocurile InterAliate”, organizată în 1919 de comandantul şef al Forţei Expediţionare Americane, Generalul John Joseph Pershing, pentru a marca sfârşitul Primului Război Mondial.

Echipa SUA a început în forţă meciul şi după câteva minute de presiune a reuşit să deschidă scorul după o tuşă la cinci metri de terenul de ţintă, Jamason Fa’anana-Schultz culcând balonul în eseu, încercare transformată de AJ MacGinty, 7-0, în minutul 7.

Stejarii au replicat repede şi Tevita Manumua a izbutit o cursă frumoasă prin apărarea adversă, evitând mai multe placaje şi a culcat balonul la centru, iar Alin Conache a transformat pentru a restabili egalitatea, 7-7.

Mai prezenţi în joc, americanii şi-au mai trecut în cont o oportunitate de a marca, însă nu au reuşit să treacă de apărarea foarte bună făcută de români, apărarea fiind în acest meci unul din punctele forte ale echipei. Mai mult, jocul s-a mutat în 22-ul gazdelor şi după minute bune de presiune, România a trecut la conducere pentru prima dată în această partidă, Alin Conache transformând o lovitură de pedeapsă, 10-7, minutul 18.

Revenind în ofensivă, americanii au mutat jocul în 22-ul nostru şi presiunea pe care au făcut-o i-a determinat pe „Stejari” să greşească, arbitrul neozeelandez Angus Mabey dictând o penalitate, transformată de AJ MacGinty, 10-10. În minutul 30, Thomas Tu’avao a fost eliminat temporar pentru un placaj fără balon, însă tricolorii nu s-au putut apropia de terenul de 22. La o ultimă lovitură de pedeapsă din primul mitan, Conache a trimis, de la distanţă mare, aproape de centrul terenului, pe lângă buturi. 10-10, la pauză.

Partea secundă a început cu noi puncte puse de România dintr-o penalitate, Alin Conache readucând echipa în avantaj, 13-10. Un avantaj care a durat doar un minut pentru că AJ MacGinty a concretizat o acţiune frumoasă a pachetului de înaintare care a câştigat metru cu metru până aproape de terenul de ţintă, balonul a ajuns la Tavite Lopeti, care i-a pasat lui MacGinty, acesta marcând eseu. Tot el şi-a transformat încercarea, 17-13. Stejarii au avut apoi minute bune de joc însă fără a concretiza pe tabelă, cel mai aproape de eseu fiind Simionescu care şi-a trimis un balon de urmărire, însă prea lung, mingea ieşind afară, înainte de a o prinde. A urmat un duel al transformerilor, din lovituri de pedeapsă, cu Conache reducând ecartul, 17-16, apoi cu AJ MacGinty care a transformat pentru 20-16, apoi iaraşi Conache care a micşorat diferenţa la doar un punct, 20-19.

Românii au crescut din nou presiunea pe final de partidă, iar în minutul 70 au preluat conducerea prin lovitura de pedeapsă transformată de Daniel Plai. Ultimele cinci minute ale întâlnirii, România le-a jucat în 14 după eliminarea temporară a lui Vlad Neculau pentru un placaj periculos. Eliminarea a venit şi cu o lovitură de pedeapsă pe care AJ MacGinty a trimis-o pe lângă buturi, scorul fiind în continuare 22-20. Gazdele au terminat meciul în atac, România l-a pierdut şi pe Alexandru Savin, eliminat temporar, rămânând astfel în 13 jucători. AJ MacGinty a avut o şansă de a restabili egalitatea, însă balonul trimis din lovitura de pedeapsă nu a prins spaţiul buturilor. România câştigă astfel în faţa SUA după şase ani, după ce ultimele două întâniri, ambele la Bucureşti au fost adjudecate de americani, În cel de-al doilea meci al Summer Tour, România va întâlni Canada, la Ottawa, pe 12 iulie.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a înmânat căpitanului echipei naţionale de rugby a României trofeul Cupei Pershing, după victoria împotriva echipei americane, pe care a calificat-o „un vis împlinit” şi o premieră istorică. „A fost un vis împlinit. Dincolo de bucuria de a fi alături de echipa României şi de sutele de români din tribune, am văzut cum diplomaţia sportivă poate juca un rol în consolidarea legăturilor dintre ţările noastre şi la promovarea valorilor pe care le împărtăşim. Sărbătorim nu doar o victorie pe terenul de rugby, ci şi unitatea naţiunilor noastre prin sport. Suntem mândri de echipa noastră!” a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, citat într-o postare pe Facebook a ambasadei. „Premieră istorică: România a învins SUA la rugby pentru prima dată pe pământ american câştigând Cupa Pershing, la un secol de la primul meci dintre cele două naţionale. Trofeul a fost înmânat Stejarilor la Chicago de către ambasadorul României în SUA” – se spune în postare.

Sursa foto: Facebook/Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?