Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

FOTO: Comori despre Focșani, la Biblioteca Județeană

Postare Facebook/Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea:

Zilele Orașului Focșani – 2024

„ISTORICUL ORAȘULUI FOCȘANI” – de profesorul Dimitrie F. Caian (1838-1909)

Scris cu prilejul Jubileului de 40 de ani de domnie a Majestății Sale Regelui Carol I, de profesorul Dimitrie F. Caian (1838-1909), „Istoricul orașului Focșani”, tipărit în anul 1906, la Tipografia, Legătoria de cărți și Stereotipia „Gh. A. Diaconescu”, din orașul de pe Milcov, este o monografie de referință, sine qua non, în cercetarea istoriei orașului Focșani.

În cele 10 capitole ale cărții, autorul, profesor, mai apoi director al Liceului „Unirea” (unde i-a avut ca elevi pe frații Alfons și Anghel Saligny, Simion Mehedinți, C.I. Parhon, Duiliu Zamfirescu, frații Longinescu) și fost primar al orașului, prezintă, într-o manieră clară, impecabil documentată pentru vremea aceea, aspecte ale originii și numelui orașului, ale istoriei locului, „tablouri” descriptive, bazate pe document, despre străzile, mahalalele, piețele și bisericile orașului, despre diviziunea administrativă, serviciul poștal, școlile și comerțul din Focșani, despre aducțiunea de apă, cișmelele, hala acelor timpuri ș.a.

De asemenea, volumul prezintă, sincronic si diacronic, într-o manieră obiectivă și explicită, în cele 283 de pagini, plus Anexe conținând hărți, istoria alimentării cu apă a orașului Focșani, moșiile târgului și importantele familii ale locului.

Volumul, scris „pentru a rupe vălul întunecos ce acoperă trecutul orașului Focșani”, cum afirmă D.F. Caian în Precuvântare, cuprinde, față de cele de mai sus, și Tabloul Statistic al tuturor locuitorilor și clădirilor din Focșanii Munteni – despre a cărui importanță este inutil a ne pronunța – și documente de proprietate „reproduse în toată cuprinderea lor”.

Monografia a fost editată cu sprijinul unor personalități ale locului, printre care s-a numărat și Duiliu Zamfirescu, Secretar general la Ministerul de Externe al României de la acea dată. Exemplarul princeps, din „Istoricul orașului Focșani”, deținut de biblioteca noastră, este o piesă bibliofilă LOCALIA, prin conținut, dar și prin aceea că are pe pagina cu Tabla de materii, dedicația și semnătura olografă a autorului, volumul fiind donat de acesta „pentru biblioteca școlii de băeți N.II din Focșani”, la 5 iunie 1907.

Cartea face parte din Colecția LOCALIA – carte veche și poate fi văzută, răsfoită, consultată la Secția de carte veche și Colecții speciale sau, on-line, pe site-ul bibliotecii, în format full-text. De asemenea, a fost republicată și în vol. „Focșanii de altădată”, coord. de prof. univ. dr. Costică Neagu, carte care se poate împrumuta de la toate secțiile bibliotecii.

A consemnat, bibl. dr. Teodora Fîntînaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?