Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, după emiterea acordului de mediu pentru Neptun Deep

            Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. Organizaţia de mediu condamnă emiterea acestui acord de mediu pe motiv că este „o procedură viciată şi executată pe repede înainte, fără a lua în considerare îngrijorările oamenilor”. Activiştii Greenpeace au protestat în faţa sediului Ministerului Mediului, cerând demisia ministrului Mediului. „Acest protest vine ca urmare a emiterii acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, după ce 11.000 de oameni s-au alăturat apelului organizaţiei de a respinge acordul şi peste 24.000 de oameni au semnat petiţia pentru protejarea Mării Negre”, se menţionează în comunicat.

            Activiştii de mediu acuză ministerul că au ignorat îngrijorările oamenilor şi au aprobat un proiect care prezintă numeroase riscuri şi probleme. Printre acestea se numără lipsa transparenţei, în contextul în care autorităţile române nu au publicat detalii privind substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. Organizaţia de mediu a făcut referire şi la riscul minelor marine. „Proiectul se va desfăşura în proximitatea unei zone de conflict, fără a se evalua impactul minelor marine sau a se propune măsuri de prevenire a riscurilor de explozie”, se precizează în comunicat. Pe listă se mai află emisiile de CO2. „Se estimează că proiectul va genera peste 200 de de milioane de tone de CO2, agravând fenomenul schimbărilor climatice, printre care se numără valurile de caniculă, seceta, incendiile forestiere şi inundaţiile”, precizează organizaţia.

            Un alt punct îl reprezintă impactul asupra biodiversităţii. „Marea Neagră se confruntă deja cu multiple presiuni – poluare, microplastic, exces de nutrienţi chimici, turism agresiv şi pescuit ilegal. Delfinii din Marea Neagră sunt grav ameninţaţi de aceste probleme, iar un nou proiect de exploatare petrolieră nu va face decât să înrăutăţească situaţia”, susţin activiştii de mediu. Aceştia au făcut referire şi la metodologii incomplete. „Raportul integrat de mediu nu respectă cerinţele ghidurilor metodologice şi este incomplet”, subliniază ei. Deficienţele platformelor existente reprezintă o altă problemă semnalată. Fotografiile arată că platformele OMV Petrom prezintă deficienţe majore şi neconformităţi, punând în pericol Marea Neagră. OMV Petrom nu a clarificat situaţia acestor platforme.

            Organizaţia a făcut referire şi la consultări publice insuficiente. Consultările organizate au fost superficiale, atât în România, cât şi în Bulgaria, se spune în document. „Am venit astăzi la Ministerul Mediului să îi solicităm domnului Fechet să facă un pas în spate. A gestionat dezastruos şi iresponsabil eliberarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Până în acest moment, niciun reprezentant de la nivelul Ministerului Mediului nu a ieşit public să ofere un răspuns pentru problemele pe care le-am ridicat – riscul minelor marine, substanţele toxice deversate în mare, lipsa consultărilor publice, sutele de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă. Şi nimeni nu ne explică cum OMV Petrom, care operează platforme cu piloni crăpaţi şi ruginiţi în Marea Neagră, primeşte cu atâta uşurinţă acordul de mediu. Atenţie! Nu e un acord de mediu pentru construcţia unui imobil pe malul mării. Este vorba de un acord pentru cel mai mare proiect de exploatare a gazelor fosile din Uniunea Europeană, proiect care va fi operaţional mai mult de 20 de ani, care va impacta iremediabil viaţa sălbatică din Marea Neagră şi care va alimenta şi mai mult criza climatică cu care ne confruntăm! Domnule Fechet, demisia! Nu mai reprezentaţi interesele cetăţenilor români, ci ale marilor poluatori”, a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România, în comunicat.

            Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

            Proiectul Neptun Deep este în grafic, iar dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie ne dorim să avem primele foraje până la finalul acestui an, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în conferinţa de presă de bilanţ, după un an de mandat. „Proiectul Neptun Deep este în grafic. Atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, au depus toate eforturile necesare pentru a obţine aprobările, pentru a putea face contractele. Din datele pe care le avem, practic, aproape toate contractele sunt semnate în acest moment şi ne dorim să avem primele foraje acolo până la finalul acestui an, dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie”, a precizat Burduja.

            OMV Petrom a făcut progrese mari în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, iar începerea forajului este estimată să înceapă în anul 2025, fiind în grafic pentru livrarea primelor cantităţi de gaze naturale în 2027, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al companiei, Christina Verchere. Conform acesteia, „Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Acesta va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică a acesteia, precum şi la securitatea aprovizionării regiunii. Impactul asupra mediului, aşa cum este indicat de concluziile Evaluării impactului asupra mediului şi rapoartelor de evaluare corespunzătoare, arată că proiectul Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra mediului socio-economic. Proiectul se bazează pe practici şi tehnologii internaţionale utilizate în exploatarea în ape adânci în întreaga lume. Intensitatea directă a emisiilor carbon estimată a proiectului este semnificativ sub media industriei. Respectăm toţi paşii procedurali pentru a ne asigura că proiectul Neptun Deep este implementat în siguranţă şi în deplină conformitate cu autorizaţiile şi legislaţia specifice.”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?