Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Cioban condamnat pentru abuz de încredere

          Amendă penală și obligarea la plata de despăgubiri de 4.000 lei este pedeapsa aplicată de instanța de fond unui cioban, care a fost acuzat de abuz de încredere. Concret, vrânceanul fusese acuzat de un bărbat că refuzase să îi înapoieze caprele, oile și țapul pe care i le încredințase la stână. Sesizarea a fost făcută în noiembrie 2021, după ce păgubitul a realizat că ciobanul nu mai dorea să îi restituie cele 10 capre, 2 oi și țapul, pe care i le încredințase în primăvară pentru pășunat, îngrijire și muls.

Și, chiar dacă ciobanul a negat permanent că i-ar fi fost predate animalele, probele din timpul anchetei au creat convingerea instanței că acesta se face vinovat de abuz de încredere. Aceasta în condițiile în care, avea să povestească păgubitul, de mulți ani obișnuia ca în fiecare primăvară să predea inculpatului la stână mai multe animale, iar toamna le primea înapoi, împreună cu produse lactate.

Serviciile nu erau gratis, ci păgubitul îl plătea cu 100 lei pentru fiecare animal. Din acest motiv, la sentința de condamnare, instanța a avut în vedere și despăgubirile solicitate de partea vătămată. Conform acestei sentințe, care poate fi atacată cu apel, ciobanul a fost condamnat „la o pedeapsă de 1.500 lei amendă penală (150 zile amendă X 10 lei), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere (…). (…) admite acţiunea civilă formulată de partea civilă (…). Obligă inculpatul la plata către partea civilă (…) a sumei de 4.000 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 1.700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 850 lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale și 850 lei, în faza judecății și camerei preliminare)”.

Foto cu rol ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?