Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

O familie de vrânceni a ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce toți au consumat caș cumpărat din Piața Moldovei; AMENZI în urma neregulilor găsite de DSP Vrancea

Comunicat de presă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea:

În urma anchetei epidemiologice efectuate în cazul focarului de toxiinfecție alimentară, s-au constatat următoarele:

  1. Detalii despre incident:

– Pe 23.06.2024, o persoană a cumpărat caș de oaie din Boxa Lactate, Piața Moldovei Focșani, și l-a consumat împreună cu familia (mamă, tată și fiu) la ora 13:30.
– Aproximativ 2 ore după consum, toți membrii familiei au prezentat simptome specifice toxiinfecțiilor alimentare: febră, frisoane, cefalee, vertij, vărsături, crampe abdominale și diaree. Aceștia s-au prezentat la UPU și au fost internați în secția de Boli Infecțioase până la data de 25.06.2024.

  1. Investigații și acțiuni:

– Echipa DSP a verificat domiciliul pacienților și Piața Moldovei, de unde a fost cumpărat cașul, pentru a recolta probe de sanitație și o probă din cașul de oaie. S-a efectuat și un control la stâna de unde provenea produsul lactat.
– Toate cele 7 teste de sanitație (suprafețe de lucru, vitrină frigorifică, cântar, cuțit, mâini) au arătat depășiri ale parametrilor microbiologici, fiind identificate bacterii coliforme și stafilococ coagulazo-pozitiv.
– În proba de caș de oaie s-au găsit stafilococ coagulazo-pozitiv, enterobacteriaceae si alte colonii.
Cele mai grave abateri constatae sunt totuși cele privind organizarea activității de comercializare a acestor produse de către Administrația Piețelor Focșani.

  1. Constatări în Piața Moldovei:

– Lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice.
– Curățenia insuficientă în zona adiacentă boxelor și vitrinelor frigorifice, efectuată de personalul de curățenie al Administrației Pieței.
– Lipsa produselor biocide necesare pentru dezinfectarea suprafețelor și pavimentelor.
– Personalul de curățenie nu a urmat cursurile de igienă.
– Oficiul pentru prelucrarea ustensilelor de curățenie necesită lucrări de igienizare (lavoar insalubru, pereți și pavimente insalubre).
– Lipsa serviciilor de dezinfectare și deratizare.
– În vestiarul personalului de curățenie a fost găsită o ladă frigorifică cu brânză de oaie congelată, cu acceptul administrației pieței.

  1. Sancțiuni și măsuri:

– Unității „Piața Agroalimentară” aparținând SC Administrația Piețelor Focșani SA i s-a aplicat o sancțiune contravențională de 39.000 lei.
– Producătorul și comerciantul au fost sancționați contravențional cu suma de 8.600 lei.
– Măsurile de remediere a deficiențelor constatate trebuie implementate imediat și menținute permanent.

Având în vedere că temperaturile ridicate creează condiții favorabile dezvoltării bacteriilor patogene, este crucial să intensificăm măsurile de igienă și să acordăm o atenție deosebită depozitării și manipulării produselor alimentare, în special celor cu risc crescut, cum este cașul de oaie.

Toxiinfecțiile alimentare prezintă un risc major pentru sănătate, în special pentru copii, care pot dezvolta rapid simptome severe și complicații grave.

Vom monitoriza implementarea măsurilor prin recontroale inopinate, iar inspectorii DSP vor verifica permanent condițiile igienico-sanitare din piețele agroalimentare din județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?