Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

GALERIE FOTO! Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Panciu și-a serbat ocrotitorii

Credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul vrâncean Panciu au sărbătorit sâmbătă, 29 iunie 2024, hramul bisericii lor. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de cult, mutați la Domnul.

Din soborul de clerici au făcut parte: pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, pr. Daniel Merloiu, paroh al Parohiei Chicera – Panciu, pr. Maricel Bunea, paroh al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Panciu, pr. George Baban, paroh al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Panciu, și fostul paroh, pr. pensionar Ștefan Aga.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a relatat evenimentele din activitatea Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ la care Sfântul Apostol Petru a fost martor nemijlocit și, totodată, convertirea minunată a lui Saul din Tars, în urma căreia acesta a devenit, din mare persecutor al creștinilor, un Apostol al Domnului, cu numele de Pavel.

„Sfântul Petru a răspuns chemării lui Hristos la apostolie și L-a urmat pe Mântuitorul timp de trei ani și jumătate, fiind martorul cuvântărilor Sale și minunilor pe care le-a săvârșit. Când Domnul i-a întrebat pe ucenici, în Cezareea lui Filip: «Dar voi cine ziceți că sunt?» (Matei 16, 15), Simon Petru, în numele tuturor, L-a mărturisit ca «[…] Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu» (Matei 16, 16). Ucenicul nu descoperise această taină a identității dumnezeiești a Mântuitorului prin intuiția proprie, ci Dumnezeu-Tatăl l-a inspirat să Îl vadă în Persoana lui Iisus Hristos pe Mesia. Mai târziu, pe drumul Damascului, avea să se producă și transformarea radicală a lui Saul, dintr-un aprig prigonitor al creștinilor, într-un zelos propovăduitor al Evangheliei lui Hristos. Mântuitorul știa devoțiunea lui Saul față de Dumnezeu și râvna lui pentru cele sfinte, deși se afla pe o cale greșită, a prigonirii Bisericii, Hristos Domnul identificându-Se, în acel context, cu membrii Bisericii Sale, întemeiată la Cincizecime. Credința pe care noi o mărturisim astăzi este aceeași pe care Sfinții Apostoli Petru și Pavel au propovăduit-o încă de la început, îndeplinindu-și mandatele încredințate de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, când le-a spus: «Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh» (Matei 28, 19), a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?