Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

VIDEO și FOTO: CJRAE Vrancea: Noi scenarii câștigătoare în concursul „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!”

COMUNICAT DE PRESĂ.

          Proiectul interjudețean interdisciplinar „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!” a fost inclus de Ministerul Educației în Lista proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene în anul școlar 2023-2024 pe poziția nr. 1848, conform Ordinului nr. 3468/29.01.2024.

          Proiectul educativ derulat de CJRAE Vrancea a urmărit exemplificarea noilor prevederi legislative aduse de Ordinul nr. 6235/2023 privind managementul cazurilor de violență.

„Scenariile noastre împăciuitoare” scrise de elevi cu ocazia Zilei Naționale au fost dramatizate și pot fi vizionate anul acesta pentru toți participanții în etapa finală a concursului, cu sprijinul S.C. VALIDSOFTWARE S.R.L., alături de scenariile câștigătoare din anii anteriori și alte materiale educative realizate în proiect.

          Jurizarea a fost asigurată de reprezentanți ai instituțiilor abilitate să intervină în cazurile de violență: doamna inspector Caba Simona din partea IPJ Vrancea, doamna Lupu Valentina din partea DGASPC Vrancea și doamna Zdrincu Orania din partea Centrului de Tineret Focșani.

          Câștigătorii la secțiunea gimnaziu au fost elevii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bârsești, coordonați de Vlad Lorena, cu scenariul „Diferiți, dar asemănători”: Aștefanei Cristian, Brînzoi Alexandra, Cristea Andreea-Mirabela, Grosu Sandra-Ștefania, Lăcătuș Maria, Toma Raul-Andrei, Burlui Ana, Enoiu Gabriel, Gîlia Mădălina-Paula, Lupu Teodora-Irina, Mortu Andrei, Potică Sebastian, Stan Ilaria-Elena și Sbîrciog Mihaela.

          Pe locul 2 la gimnaziu s-au clasat elevii de la Școala Gimnazială nr. 5, Săcele, Brașov, coordonați de Scurtu Mărioara, cu scenariul „O minune de Crăciun”: Ardeleanu Maya Iulia, Ardeleanu Alexandru, Borzoș Adrian Nicolas, Borzoș Miruna Georgeta, Dumitrașcu Andreea Nicoleta, Ganea Adelin Denis, Ganea Daria Petruța, Gândac Elisa Florica, Gândac Maria Denisa, Gîndac Jenesa Rebeca, Ganea Ștefania Beatris, Mondoc Aramis Gabriel, Ardeleanu Crăciun Mihai și Dumitrașcu Elena.

          Pe locul 3 la gimnaziu s-au clasat elevii de la CNAIC Focșani, coordonați de coordonați de Norocea Ana Maria, cu scenariul „Școala păcii”: Teodorescu Natalia, Bradea Mălina, Constantin Ilaria, Miron Carolina, Clopotaru Ionuț, Tănase Alessia, Ciliboiu Maia și Agache Maria.

          În etapa finală a concursului au mai participat și elevii de la Ș.G. „Simion Cristian” Andreiașu de Jos, coordonați de Ionașc Marcela și Tănăsoiu Marius-Gabriel: Bouroș Raluca, cu scenariul „Tineri la răscruce”: Merăuță Ioana, Nan Mihaela, Budeanu Corina, Cruceanu Maya, Stănică Panțușu, Bouroș David, Mănăilă Ana-Maria, Oancea Eliza și Petreanu Andrei.

          Câștigătorii la secțiunea liceu au fost elevii de la CNAIC Focșani, coordonați de Voicu Voicuța, cu scenariul „Împreună suntem mai buni”: Ștefănică Adina Mihaela, Topor Ana Iulia, David Mihai Andrei, Anton Medeea Teodora, Bîgiu Diaconu Maria Magdalena, Butan Andreea Diana, Ciorășteanu Ana Maria, Cojocaru Delia Maria, Crăciun Radu Nicolae, Dumitru Claudia, Mustățea Natalia Maria, Mândru Alex.

          Desemnarea locului II s-a realizat prin considerarea punctajului obținut la scris, fiindcă jurizarea filmărilor a adus egalitatea între Liceul Tehnologic „G.G.Longinescu” Focșani și Liceul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani.

          Locul II a fost ocupat de elevii de la Liceul Tehnologic „G.G.Longinescu” Focșani, coordonați de Petrea Nicoleta și Duță Tatiana, cu scenariul „Intimitate”: Ana Vreacu, Laura Porumboiu, Raul Matache, Sergiu Măgureanu, Ștefan Dennis, Spiridon Dennis, Rusu Giulia, Burgă Daria, Pătrașcu Gabriella, Merloiu Larisa, Ivan Darius, Cojocaru Adelin, Bari Valentina, Hilary Ezaru, Avrămescu Alexia, Orășanu Maria, Teșilă Giulia, Dodoș Giorgiana, Murariu Denisa, Dragoș Petronel, Papuc Aida și Bod Bogdan Valentin.

          Locul III a fost ocupat de elevii de la Liceul Național Pedagogic „Spiru Haret”, coordonați de Alban Luminița Camelia și Carmen Ion, cu scenariul „Cuvintele dor”: Chiriță Andreea-Maria, Său Giulia Melisa, Munteanu Ana-Maria, Mițu Miruna, Rigopol Mihai și Alexe Narcis.

          Dintre celelalte scenarii filmate, Liceul de Arte „Ghe. Tattarescu” Focșani a stârnit cele mai multe aplauze printre spectatorii de la Ateneul Popular „Mr.Ghe.Pastia” Focșani și ar fi meritat un premiu special, dacă numărul maxim al premiilor acordate ne-ar fi permis acest lucru. Scenariul se numește „Prieteni” și a fost prezentat de elevii Ghimpu Ciprian, Silviana Trompac, Karabas Melisa și Vlad Negoiță, coordonați de Radu Pocovnicu.

          Un alt scenariu care a ajuns în etapa finală a concursului a fost prezentat de elevele de la Liceul Tehnologic Special „Ghe. Atanasiu” Timișoara, coordonate de Pătrulescu Daniela: Gîngă Delia și Beltic Denisa, cu scenariul „Deposedare de dulciuri”.

          Un ultim scenariu care a ajuns în etapa finală a concursului, dar nu a putut fi premiat datorită neparticipării la scris, a fost cel al elevilor de la Liceul „Petru Rareș” Feldioara, județul Brașov, coordonați de Mohorea Andreea Elena, cu titlul „Școala: punte către visurile tale”: Anania Ștefan, Barnea Vlad, Bartus Tibor, Birton Elena, Burdun Ana Maria, Clinciu Nectaria, Drusan Maria, Doboșeriu Alessia, Macoveiciuc Andrei, Maior Raluca, Mondoca Maria, Preda Dora, Priceputu Adrian, Sala Brigitta, Seciu Cristi, Suciu Bogdan și Varodi Robe.

          Pornind de la un scenariu care nu s-a mai filmat, al elevilor de la Școala Ginazială „Oana Diana Renea” Focșani, CJRAE Vrancea a realizat o exemplificare de bune practici pentru aplicarea prevederilor legale concomitent cu recomandările specialiștilor din psihologia educației. Elevii care au scris varianta inițială au fost Croitoru Teodora Mihaela, Mengher Ștefan Alexandru, Moisă Iannis și Ciobotaru Alexandru Teodor, iar cei care au lecturat au fost Alexe Narcis, Său Giulia Melisa, Rigopol Mihai și Bornaz Aura Nicoleta. Desenele în creion au fost asigurate de Boicu Maria-Teodora, cu sprijinul Centrului de Tineret Focșani.

          Deși exemplificarea „De la agresiune și auto-agresare la iertare” nu are o calitate deosebită a editării și ar putea fi greu de urmărit, totuși vă încurajăm să-l parcurgeți atât pentru informațiile incluse, cât și pentru observarea pașilor necesari în realizarea filmărilor care să exemplifice aplicarea prevederilor legale în vigoare:

  1. Identificarea împreună cu elevii a unor situații, emoții, gânduri și comportamente care creează un climat favorabil apariției conflictelor, așa cum a fost în scenariul-exemplu invidia.
  2. Urmărirea prevederilor legale care ne ghidează pe toți – elevi, părinți, profesori și specialiști din alte instituții – în aplicarea corectă a managementului de caz.
  3. Completarea argumentelor aduse de elevi cu cele aduse de studiile de specialitate privind intervenția benefică în situațiile expuse.
  4. Considerarea aspectelor artistice doar într-o mai mică măsură și prioritatea acordată dezvoltării unor competențe de comunicare empatică, de mediere a conflictelor și de ameliorare a climatului școlar. Menționăm că ignorarea conflictelor și evitarea discuțiilor poate agrava situația la fel de mult ca și discutarea lor într-un mod neprofesionist sau de către persoane neabilitate, motiv pentru care insistăm pentru aplicarea managementului de caz conform prevederilor Ordinului nr. 6235/2023.
  5. În formularul de feedback al proiectului am inclus și un ultim aspect care poate fi luat în calcul în managementul situațiilor de violență: abordarea diferențiată a elevilor și crearea unor contexte educaționale în care elevii să poată învăța lucrând în echipă și punându-și în evidență abilități diferite, așa cum putem lectura și-n Povestea lui Harap-Alb, un bun exemplu de reziliență românească.

Adăugăm unele materiale realizate în cadrul proiectului, precum „Să ne regăsim virtuțile străbune”:

Legenda Babei Vrâncioaia:

Testamentul lui Cuza:

          Încheiem proiectul de anul acesta cu invitația de a promova în școlile dumneavoastră scenariile și activitățile de pe canalul de YouTube în scopul regăsirii unor virtuți non-conflictuale ce ne-au caracterizat de-a lungul timpului și pe care le putem folosi în prezent ca modalități reziliente față de violența școlară.

          De asemenea, tabloul transmis de doamna profesor Laura Dumitru din partea Liceul de Arte „Ghe. Tattarescu” Focșani ne face să luăm în considerare adăugarea unor noi secțiuni în anul următor.

          Profesor consilier școlar Soare Iulia, coordonatorul proiectului „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!”, vă invită să participați la edițiile următoare ale proiectului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?