Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

VIDEO: Ședința CL Focșani. Profesorul Popoiu – cetățean de onoare al municipiului, liberalul Costea – afară de la Piață

        PNL-iștii din Consiliul Local Focșani și-au luat de-o grijă – în ceea ce privește proiectele la care veghează pentru cetățeni și au decis să lipsească fizic „în bloc” de la ședința ordinară de ieri. Anunțată cu peste o săptămână în urmă, ședința ordinară a CL Focșani pe iunie a fost tratată de la distanță de aleșii încă majoritari. Așa se face că toți cei 7 consilieri care încă mai „propovăduiesc” crezul PNL au participat la ședință comod, din spatele ecranelor.

          Unde mai pui că nici măcar liderul grupului PNL Victor Dumitru nu a putut veni în carne și oase în sala primăriei, deși era președinte de ședință. Absentă a fost și Ana Maria Dimitriu Bunghez, despre care nu știm exact ce să spunem. Apartenența politică mai nouă este către Forța Dreptei, a nașului său de cununie. Dar probabil doamna a lăsat un pic politica după ce a pierdut în aplauzele focșănenilor alegerile la primărie și nici nu a reușit să acceadă pe un nou fotoliu de consilier local. O fi trecut la treburile gospodărești, dat fiind că este și în concediu de creștere a copilului, iar procesul prin care cere anularea votului decisiv privind debarcarea sa din funcția de viceprimar înainte de termen s-a amânat până în toamnă.

          Totuși, ședința de ieri a fost totuși și cumva specială, dat fiind că s-a votat pentru ca profesorul unirist Dănuț Popoiu să fie cetățean de onoare al Focșaniului. Cea mai frumoasă distincție primită, a subliniat cadrul didactic, care a primit ieri titlul din partea primarului Cristi Valentin Misăilă, în prezența soției, surorii, precum și a colegului și prietenului său de-o viață – directorul Colegiului Național „Unirea Focșani”, Cornel Noană. „Îi mulțumesc personal și în numele tuturor focșănenilor, pentru întreaga sa carieră și contribuție la un proces educațional de mare excepție”, a spus edilul Focșaniului.

          Au fost prezenți în sală și 12 consilieri locali, iar cu cei din on-line s-au votat și discutat cele 24 de proiecte înscrise pe ordinea de zi, plus cele 4 suplimentare. Lucrările ședinței de ieri au fost conduse de viceprimărița no 2, Alexandra Tătaru, care a fost votată unanim. Iar discuții au lipsit aproape cu desăvârșire până la un punct… de fapt două. Au fost câteva apeluri din partea lui Costel Bîrsan către foștii săi colegi din trupa galbenă, la anumite proiecte de hotărâre, unde se bănuia că aceștia din urmă ar avea un „dinte”.

Însă proiectele au trecut fără hopuri, până la ultimul, care viza alegerea viitorului președinte de ședință, a ultimului din acest mandat de fapt, dat fiind că în toamnă își va prelua mandatul viitorul legislativ. Prima propunere a venit de la Costel Bîrsan, care l-a indicat pe social democratul Radu Nițu, întrucât acesta„își încheie mandatul de consilier. Să îi facem dânsului această onoare”. Toți cei din sală au fost de acord – în sensul că nu au fost alte propuneri, însă din online a venit vocea lui Liviu Macovei pentru a sublinia că Bîrsanputea să îl propună pe domnul Zîrnă, că tot așa, își termină mandatul”. Iar persoana propusă de Macovei ca fiind cea mai indicată să preia „frâiele” pentru ultimele 3 luni a fost Alexandra Tătaru. În sprijinul propunerii lui Bîrsan a venit și Mihai Nedelcu, liderul de grup al PSD, care i-a mulțumit colegului său: „Noi, colegii dumneavoastră de la PSD vă felicităm”. Felicitări au venit și de la Cristian Zîrnă, care a arătat că, la rândul său este pentru „Nițu președinte”: „Domnul Nițu a deschis mandatul 2020 – 2024, fiind cel mai în vârstă consilier, și dânsul a prezidat prima ședință. Am considerat că dânsul ar trebui să închidă acest mandat”.

          Cel vizat le-a mulțumit tuturor, inclusiv colegului său Bîrsan, dat fiind că în acești 4 ani, dar și anterior, în ceilalți 4, au tot existat „înțepături” între ei. „Mă onorează, dar dacă nu mă votați, nu e nicio problemă, eu rămân același om. Îi mulțumesc domnului Bîrsan că și-a dat seama că sunt un om serios și sper să conclucrăm împreună”, a spus acesta. Numai că, dată fiind situația aproape geo-politică, voturile cam sunt egale la acest moment.

          Grupul PSD, plus Bîrsan și Zîrnă, aflați în sală, au votat pentru, iar cu cele două voturi favorabile ale colegilor social democrați din online, s-a ajuns la 10. Însă din sală, cele două membre USR s-au abținut, abțineri venind și de la 6 consilieri PNL din online, Livia Marcu a plusat votând împotrivă, iar o abținere a venit de la Alexandru Nistoroiu, plecat din PSD la PUSL, de unde a și pierdut alegerile. Așa s-a ajuns la balotaj, după ce votul deja fusese reluat o dată. Și, că ne vine sau nu să credem, atunci când s-a reluat votul din cauză de balotaj, în mărinimia sa nerecunoscută, Alexandra Tătaru a renunțat la nominalizare, astfel că viitor președinte de ședință a fost votat majoritar Nițu.

          Balotaj a mai fost la un proiect, unul înscris pe ordinea suplimentară de zi, care viza revocarea mandatului consilierului local PNL Ionel Costea în Adunarea Generală a Acționarilor la Societatea Administrația Piețelor Focșani. Aici nu s-a mai retras nimeni – cel puțin nu pe față așa că „balotajul” s-a tot repetat la vot de câteva ori. Democratică, așa cum o știm, Tătaru chiar a încercat să închidă ședința după bunul plac. Deși nu se putea aceasta, nu doar pentru că nu era lămurită situația pe acest proiect, dar și pentru că mai era un proiect de pe lista suplimentară care nu fusese dezbătut.

          Fatalitate! Iar de la un punct încolo, dincolo de expunerile din documentația proiectului, primarul Misăilă a venit cu explicații suplimentare: „Domnul Costea a derulat o procedură de selecție a membrilor în Consiliul de Administrație declarată de instanță ilegală. Și, în acest moment, toți consilierii care au ocupat ilegal funcția în perioada respectivă trebuie să restituie banii. De asta se ține ca domnul Costea să fie în continuare acolo. Să nu se pună în aplicare o hotărâre judecătorească”.

          În acești aproape 4 ani, domnul Costea a fost de altfel unul dintre cei mai vocali consilieri PNL, a înfierat tot ce putea înfiera, a jignit și a țipat. Culmea, acum, când primarul a expus situația de mai sus, Ionel Costeanu a avut nimic de spus. S-a limitat în a vota de câteva ori împotriva proiectului de hotărâre prin care se dorea să i se revoce mandatul și nimic altceva. Da, părea că nu se va încheia niciodată situația de balotaj, când ce să vezi? Doamna Mirela Stroie, colega doamnei Tătaru, a fost nevoită să iasă din sală, după un ultim schimb de priviri cu aceasta și de mesaje cu… cine știe cine.

          Așa se face că s-a ajuns și la ultimul proiect la un rezultat clar: Costea nu mai este agaman la Administrația Piețelor, unde a poposit grație colegilor săi majoritari încă din 2021. Și așa s-a mai încheiat o ședință a CL Focșani. Conform unui comunicat de presă al Primăriei Focșani, atribuțiile lui Ionel Costea „vor fi preluate, conform art. 132 din OUG nr. 57/2019, de către Primarul Municipiului Focșani, în calitate de reprezentant legal al UAT Focșani în Adunarea Generală a Acționarilor. Prezent la ședință, Primarul Cristi Valentin Misăilă a declarat că focșănenii și vrâncenii care merg la cumpărături în Piața Moldovei, dar și comercianții de aici, merită să aibă parte de condiții mult mai bune și la standarde europene, actuala locație fiind depășită din multe puncte de vedere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?