Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

Paraziţii externi, o ameninţare din ce în ce mai mare pentru animalele de companie pe fondul schimbărilor climatice

            Schimbările climatice nu cruţă câinii şi pisicile de companie, care se confruntă acum pe tot parcursul anului cu puricii şi căpuşele, paraziţi care se hrănesc cu sânge şi pot transmite boli potenţial mortale, transmite joi AFP. Iernile mai blânde favorizează prezenţa pe tot parcursul anului a insectelor şi acarienilor, nu doar în lunile de vară, a declarat pentru AFP Eric Guaguere, medic veterinar specializat în dermatologie şi membru al Asociaţiei Franceze a Veterinarilor pentru Animale de Companie (AFVAC). „Există căldură, dar există şi umiditate”, a explicat specialistul. „O temperatură de 18 grade Celsius, împreună cu o umiditate medie înseamnă că puricii sunt prezenţi tot timpul anului. În cazul căpuşelor este cam la fel”, a adăugat el. „Înainte, oamenii veneau să ceară sfaturi primăvara, dar acum vin chiar şi în toiul iernii”, a confirmat Carole Archer, medic veterinar auxiliar specializat de 17 ani, intervievată cu ocazia unei conferinţe de presă pe această temă, organizată de grupul farmaceutic MSD Animal Health.

            O recrudescenţă departe de a fi inofensivă, deoarece aceşti paraziţi pot fi deosebit de nocivi pentru patrupedele de companie. Pe lângă mâncărimi şi riscul de reacţii alergice, căpuşele pot transmite bacterii sau paraziţi prin intermediul muşcăturilor, ceea ce poate duce la boli grave, cum ar fi babesioza, sau piroplasmoza, fatală, dacă nu este tratată la timp, sau boala Lyme. Este vital ca proprietarii de animale de companie să fie vigilenţi, să le controleze temeinic şi să le administreze un tratament antiparazitar în mod regulat, pe tot parcursul anului, a spus dr. Amaury Briand, medic veterinar specializat în dermatologie. Cu toate acestea, deşi 90% dintre proprietarii de câini susţin că au utilizat deja un produs antiparazitar extern, doar jumătate dintre aceştia acordă atenţie reînnoirii tratamentului, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay în Franţa, în martie 2024, la care au participat 1.000 de proprietari de câini. În medie, animalele de companie sunt protejate doar timp de 3,8 luni pe an, potrivit estimărilor proprietarilor.

            Această perioadă este departe de a fi suficientă pentru a „întrerupe ciclul” de reproducere a paraziţilor şi pentru protejarea animalelor, conform Amaury Briand, care a insistat asupra necesităţii de a apela la medicii veterinari, în măsură să stabilească tratamentul cel mai adecvat. Specialistul a explicat că, spre exemplu, nu se poate pune problema administrării pisicii unei doze mai mici dintr-un antiparazitar dedicat câinilor. Tratamentele externe pentru câini, pe bază de permetrină, pot fi fatale pentru pisici. „Totul ţine de adaptarea la stilul de viaţă al animalului. Tratamentul nu va fi acelaşi pentru un câine de apartament care nu călătoreşte şi pentru un câine de vânătoare, care trăieşte cu alte animale şi merge în pădure”, a spus Eric Guaguere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?