Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

Mai mulţi elevi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de propunerea privind Statutul Elevului

          Mai mulţi elevi au protestat, marţi, în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de propunerea ministerului privind Statutul Elevului, pe motiv că le încalcă dreptul la educaţie, deoarece îi trimite pe elevii cu comportament inadecvat în săli separate, a anunţat preşedintele Uniunii Elevilor Reprezentanţi, Lorena Drăguşin. „Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică două proiecte problematice, un proiect pentru Statutul Elevului şi unul pentru Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar. Practic, acest proiect de statut al elevului trimite elevii în nişte săli separate, în detenţie, în cazul în care au avut un comportament inadecvat în timpul orei şi asta rămâne la decizia profesorului, astfel că li se încalcă dreptul la educaţie, fiindcă această detenţie are loc în timpul orelor de curs (…). Sunt marginalizaţi şi nu se rezolvă adevărata problemă. Aceşti elevi ar trebui să fie duşi la consiliere psihologică”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Lorena Drăguşin.

          De asemenea, ea a atras atenţia că nu sunt suficienţi profesori pentru implementarea măsurii propuse de Ministerul Educaţiei şi că sunt unităţi de învăţământ, în special în mediul rural, care nu dispun de săli nici pentru orele de curs. În altă ordine de idei, Lorena Drăguşin a semnalat că un alt motiv al protestului este faptul că, potrivit proiectului referitor la Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ, părinţii sunt obligaţi să-şi dea acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copiilor.
          Preşedintele Uniunii Elevilor Reprezentanţi a spus că Ministerul Educaţiei a încălcat legea, deoarece nu au fost consultaţi în redactarea acestor proiecte de acte normative.

Lorena Drăguşin a informat că protestatarii au mai solicitat retragerea celor două propuneri de acte normative şi adoptarea Statului Elevului elaborat de Uniunea Elevilor Reprezentanţi, Salvaţi Copiii şi asociaţii ale elevilor, care implementează dreptul acestora la odihnă şi timp liber, o metodologie pentru acordarea feedback-ului şi protecţie pentru elevii care depun sesizări împotriva împotriva persoanelor care le-au încălcat drepturile. Protestatarii au scandat, printre altele: „Şcoli, nu închisori!”, „Elevi, nu prizonieri!”, „Deca în detenţie!”, „Deca încalcă legea!”, Nu confiscaţi educaţia!”, „Educaţie, nu detenţie!”, „Şcoala nu e închisoare!” şi „Deca încalcă legea!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?