Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

ANT: Primul transplant pulmonar de anul acesta – la o pacientă de 45 de ani

            Primul transplant pulmonar de anul acesta a fost realizat la Spitalul „Sfânta Maria” la o pacientă de 45 de ani cu BPOC, au informat luni reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pe Facebook. Potrivit sursei citate, în noaptea de duminică, 23 iunie, s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, fiind a treia anul acesta în cadrul acestei unităţi sanitare şi a 41-a la nivel naţional.

            Astfel 7 pacienţi au putut fi transplantaţi cu plămân, ficat, rinichi şi cornee, datorită faptului că familia şi-a exprimat acordul pentru a dona organele pacientei decedate. Pentru intervenţiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale ale Spitalului „Sfânta Maria” şi echipe ale Institutului Clinic Fundeni. „Firul vieţii a fost reînnodat pentru o pacientă critică de 45 de ani datorită intervenţiei de transplant de plâmăn realizată de echipa de profesionişti a Spitalului Sfânta Maria.

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, o altă pacientă de 35 de ani a învins moartea datorită intervenţiei de transplant hepatic cu hemificat drept, realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, alături de echipa ATI – coordonată de conf. dr. Gabriela Droc şi echipa compusă din dr. Sibel Şoarece şi dr. Diana Jelea. Ficatul stâng a fost transplantat unui pacient pediatric la Spitalul Grigore Alexandrescu în vârsta de 13 ani cu o boală congenitală foarte gravă”, afirmă sursa citată.

            De asemenea, echipele Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni „aduceau şansă la o viaţă normală” pentru alţi doi pacienţi în vârstă de 16 şi 58 de ani compatibili cu grefele. Cele două intervenţii de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de medicii Cătălin Baston şi Constantin Gîngu, cu suportul ATI – medicul Liliana Domnişor. Conform aceleiaşi surse, transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti de către echipele coordonate de prof. Marian Burcea şi medicul Valentin Dinu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?