Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675
Ediția: Luni 22 iulie 2024. Nr. 6675

Afacere de 4.300 euro: o femeie din Vrancea a cumpărat o mașină, fără a ști că fusese furată din Italia

            O femeie din Vrancea a ajuns la judecată pentru a-și recupera câteva mii de euro achitați pe o mașină, care se dovedise că fusese furată de pe teritoriul Italiei. De bună-credință, femeia nu bănuise nimic când văzuse un anunț pe internet legat de vânzarea mașinii și, pentru că își dorea un autoturism, bătuse palma cu comerciantul din comuna Afumați pentru 4.300 euro (21.070 lei).

E adevărat, explica femeia în instanță, când au perfectat actul de vânzare-cumpărare, bărbatul îi explicase că e mai bine să facă contractul direct cu proprietarul italian, deoarece nu avea la rândul lui contract de vânzare-cumparare. Și, pentru că acesta o asigurase că nu vor fi probleme și poate înmatricula autoturismul, femeia a crezut totul. Mai ales că era prima mașină pe care o cumpăra și nu a știut cum se procedează.

Iar bărbatul în cauză îi câștigase încrederea și pentru că avea mai multe mașini scumpe la vânzare, așa că i-a dat 4.300 euro pe masină și a semnat contractul. Dar când s-a dus cu mașina la RAR, a aflat că aceasta figura în baza de date ca fiind furată din septembrie 2022, drept pentru care s-a dispus predarea către proprietarul italian. Bărbatul arătat cu degetul nu a avut multe de spus. Nu s-a prezentat în instanță, însă atunci când fusese audiat ca martor explicase că nu știa nimic despre furtul mașinii, la rândul său achiziționând mașina de la un verișor.

Însă scuzele nu au ținut, explica instanța în motivare, potrivit rejust.ro: „(…) pentru acest autoturism reclamanta i-a înmânat suma de 4.300 de euro, pârâtul nu și-a respectat înțelegerea, inducând-o în eroare. (..) rezultă că pe tot parcursul negocierilor și încheierii contractului de vânzare-cumpărare pârâtul a urmărit să o inducă în eroare.

De asemenea, instanța are în vedere că în cazul răspunderii civile delictuale, pârâtul răspunde și pentru cea mai ușoară culpă, astfel că și în ipoteza în care chiar nu a cunoscut aspectele cu privire la natura juridică a autoturismului, simplul fapt că a vândut un bun furat atrage răspunderea civilă delictuală și obligația reparării prejudiciului cauzat”. Din acest motiv, instanța i-a dat câștig de cauză femeii și a dispus ca bărbatul să-i achite „4.300 euro – echivalentul a 21.070 lei, reprezentând prejudiciul neachitat”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?