Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Lucrările de reabilitare a sediului Direcției de Cultură Vrancea, realizate de societatea PIF&LMS

          Societatea PIF&LMS va restaura și va pune în valoare monumentul istoric „Casa Dr. Saideman“, în care funcționează Direcţia Județeană pentru Cultură Vrancea. Lucrările de restaurare au fost scoase la licitație de Institutul Național al Patrimoniului. Valoarea investiției este de aproximativ 10 milioane de lei.

„Casa Dr. Saideman“ este un monument de arhitectură reprezentativ pentru sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea. Clădirea, ridicată în anul 1914 de Neumann Horn cu destinația de locuință, a fost achiziționată ulterior de dr. radiolog Saideman, care a transformat-o parțial în cabinet de consultații. După anul 1970, odată cu decesul dr. Saideman, imobilul a revenit statului român.

          Durata contractuală este de 48 luni, iar termenul de execuție a lucrărilor, conform proiect, este de 36 luni de la data atribuirii contractului, implicit emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Prin acest proiect se dorește consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei Dr. Saideman. Acest obiectiv a fost inclus în Programul național de restaurare a monumentelor istorice, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

          O expertiză tehnică a arătat că monumentul istoric „Casa dr. Saideman” este încadrat în clasa de risc seismic Rs II. Clasa de risc seismic Rs II este corespunzătoare construcțiilor la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului de proiectare. Eforturile pentru restaurarea clădirii din centrul Focșaniului au fost demarate în urmă cu 11 ani, fiind inclusiv un proces în instanță cu Ministerul Culturii pentru clarificarea situației juridice a clădirii astfel încât să poată fi accesate fonduri europene. Ulterior, pe parcursul anului 2018, în urma unor memorii adresate Institutului Național pentru Patrimoniu, imobilul a fost introdus la finanțare în cadrul Programului Național de Restaurare (PNR) iar în 2020 a început realizarea documentației tehnice necesare pentru restaurarea monumentului istoric.

Sursa foto: Facebook/Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?