Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Sprijin pentru mamele și nou-născuții provenind din medii defavorizate

          Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene caută pe SEAP achiziționarea de servicii de emitere, livrare și asigurare a funcționalității tichetelor sociale pe suport electronic privind acordarea măsurii de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate. Contractul vizează toată țara dar, așa cum se explică în documentație, „pentru implementarea cât mai rapidă a achiziției, autoritatea contractantă a procedat la gruparea suporturilor electronice necesare în 8 loturi, corespunzătoare fiecăreia din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României”.

Județul nostru face obiectul lotului 3, alături de Brăila, Buzău, Constanța, Galați și Tulcea, în total pe această regiune fiind luate în calcul un total de 390 de unități teritorial administrative, cu 7.600 de tichete, adică 1.900 de tichete care se vor acorda anual (2024, 2025, 2026, 2027).

În Vrancea este vorba despre sprijin acordat categoriilor menționate din Adjud, Focşani, Mărăşeşti, Odobeşti și Panciu, adică cele două municipii și trei orașe.

Valoarea totală estimată a achiziției este de 18.600 lei, fără TVA, iar în caietul de sarcini se precizează că este vorba despre „sprijinirea celor mai defavorizate persoane și anume categoriilor de cupluri mamă – nou-născut. (…) se estimează alocarea disponibilă – de 24.000.000 euro și este în măsură să acopere necesarul de finanțare pentru un număr estimat de 60.000 de cupluri mamă nou-născut din aceste categorii de grup țintă dezavantajate, până la finalul exercițiului financiar privind eligibilitatea cheltuielilor.

Tichetele sociale pe suport electronic, acordate destinatarilor finali, au ca sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, în limita bugetului disponibil pentru această măsură (…). Măsura de sprijin se implementează pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024 – 2027 și are scopul de a sprijini cuplurile mamă – nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului, precum și a unor măsuri auxiliare care vin în completarea sprijinului principal. Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut”.

Firește, există și un act normativ care reglementează această măsură de sprijin, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 34/2024. Și, potrivit acesteia, beneficiază de sprijin necesar îngrijirii nou-născutului (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentaţie, articole sanitare şi medicale): mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare OUG, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune; mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situaţii de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ.

          Totodată, beneficiază de acest sprijin mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate, mamele minore și cele cu dizabilităţi care nasc începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a OUG, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict armat.

Prin excepţie, în situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naşterea copilului, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal. În situaţia sarcinii multiple, măsura de sprijin material se acordă pentru fiecare nou-născut”, se mai detaliază în documentație.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Kristina Paukshtite – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?