Furtună violentă în Bulgaria, soldată cu doi morţi şi stare de urgenţă în Varna şi alte opt localităţi

0
189

Două persoane au fost ucise în acest weekend în Bulgaria de o furtună violentă, care a afectat şi România, transmite France Presse. O femeie în vârstă de 43 de ani a fost strivită de un copac în oraşul Varna, în estul ţării, sâmbătă seara, a anunţat duminică poliţia bulgară într-un comunicat. Doi salvatori care au venit la faţa locului au fost, de asemenea, răniţi de crengile căzute. Anterior, la Sofia, un şofer în vârstă de 65 de ani a fost ucis când un copac s-a prăbuşit peste maşina sa, în timp ce soţia sa a fost spitalizată în stare gravă.

Deşi situaţia meteorologică s-a calmat duminică în capitală, estul Bulgariei se confrunta în continuare cu vânturi puternice de peste 100 km/h şi o mare agitată cu valuri de peste cinci metri. Oraşul balnear Varna a declarat stare de urgenţă, la fel ca alte opt localităţi din regiune, iar oamenilor li s-a cerut să rămână în casele lor. ”Energia electrică a fost întreruptă în toate părţile oraşului”, a declarat primarul din Varna, Blagomir Koţev, adăugând că multe vehicule au fost blocate din cauza a „tone de crengi” de pe drumuri. Haosul a fost exacerbat de zăpada din nord-estul ţării, unde poliţia a primit zeci de apeluri de la automobilişti blocaţi. Traficul aerian şi feroviar a fost, de asemenea, grav perturbat.

Bulgaria a fost victima a numeroase intemperii în ultimele săptămâni. Doi oameni au murit la începutul lunii noiembrie, în timp ce furtuna Ciaran a făcut aproximativ 20 de victime în întreaga Europă. În septembrie, patru persoane muriseră în urma unor inundaţii. Fenomenele meteorologice extreme (cicloane, valuri de căldură, inundaţii, secete etc.) sunt fenomene naturale. Dar încălzirea globală cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană le poate amplifica, scrie AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here